Durván emelkedő brit sör árak: a kijózanító pofon a puboknak

2022. szeptember 11. 7:10
Áremelés vagy bezárás – ez a két lehetőség áll a szigetországi pubok előtt az energiaárak drasztikus növekedése miatt. De ki az, aki 9000 forintért is megvenne egy korsó sört?

Történelme egyik legsúlyosabb gazdasági tele elé néz Nagy-Britannia. A tomboló energiaválság nemcsak a lakossági fogyasztókat, hanem a vendéglátóipart is földhöz vágja. A szigetországban máris sorban zárnak be a kávézók és a sörözők, mert esélyük sincs kifizetni az irreális közüzemi számlákat. 

Több ezer brit pub bezárhat, mert brutálisak az energiaszámlák

Az előrejelzések szerint a télen több ezer vendéglátóhely fogja lehúzni a rolót Britannia-szerte, hiszen nem csak a tulajdonosok, de a vendégkör is ugyanazokkal a problémákkal küzd. Márpedig ha a sörivó britek nem tudják kifizetni az otthoni számláikat sem, kétszer is meggondolják, hogy kocsmázni induljanak – nemzeti sport ide, hagyomány oda.

Egyetlen lehetőségként természetesen

a kocsmai áremelés jöhet szóba, ám a tulajdonosoknak nincs sok sanszuk arra, hogy ezzel kompenzálják a brutális energiaszámlákat.

Tom Stainer, a CAMRA nevű, 160 ezer tagot számláló fogyasztói csoport kommunikációs igazgatója eljátszott azzal a gondolattal, hogy mennyire kellene emelni egy pint (nagyjából egy félliteres korsó) sör árát ahhoz, hogy – feltételezve a békeidők fogyasztási mennyiségét – megtérüljön a nyitvatartás, de még neki is csak izzadva jött ki a matek

Egy korsó sör 7-9 ezer forintért?!

Számításai szerint ugyanis a sör árát alsó hangon 15-20 fontra kellene feltolni a pubok tulajdonosainak, ami

nagyjából 7-9000 forintnak megfelelő összeg

– ez pedig még Nagy-Britanniában is elég súlyosnak mondható fél liter sör elkortyolgatásáért. 

Stainer hozzátette: ez csak keserű fantáziálás a számokkal, hiszen nem lesz ember, aki ennyi pénzért akarna hozzájutni kedvenc italához. Arról nem is szólva,  hogy a britek már a jelenlegi árakat is aránytalanul magasnak tartják a kocsmákban. 

A szakember szerint most minden szem az új miniszterelnökre, Liz Trussra szegeződik, aki a remények szerint intézkedéseivel tud majd valamit kezdeni az energiainflációval, mielőtt a „tökéletes vihar” egész egyszerűen elsodorja a vendéglátást a szigetországban. 

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nehogy felfedezzétek az összefüggést a fegyverszállítások és az olcsó energia elapadása között... Anglia az USA legnagyobb barátja Európában, lehet várni a kuzinoktól a megoldást. Ja, hogy az nem fog jönni - jó reggelt kívánok!

A Tescoban egy 440 ml-es Heineken 1,25 font körül van, ami nem sokkal drágább, mint nálunk. A pub egy drága vendéglőnek számít mostanában.

Ehhez képest a felső erjesztésű sörök, IPA-k, stoutok, porterek elég szépen elkezdtek hódítani itthon is, sokan szeretik őket. Nekem jobban bejönnek mint a pils vagy a lager, bár ezeket sem vetem meg. Focimeccs pedig feleannyit sem ér sör nélkül - mindegy milyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés