Z, avagy egy politikai öngyilkosság anatómiája

2022. szeptember 2. 10:41
Costa Gavras méltán kultikus alkotása több mint ötven éves. Természetesen a film címében a gyilkosság szó szerepel. (Részlet a szereposztásból: Irene Papas, Jean Luis Trintignant Yves Montand.) Itt és most politikai öngyilkosságról lesz szó, amelynek látszólagos főszereplői Sanna Marin, Annalena Baerbock, de ők csak egy-egy cseppet jelentenek a mai, háborús európai tengerben.
Veress József, az MTA doktora, professor emeritus (ELTE) írása a Makronómon.

Vegyük úgy, hogy régies kifejezést használva meglékeljük a dinnyét, megkóstoljuk, és következtetünk az egészre. A finn miniszterelnök esete a bulizással és a fényképekkel közismert. Eszembe sem jut pálcát törni felette, történt ami történt. Ez a finnek ügye. Sanna Marin bocsánatkéréssel fordult az országhoz. „Emberi lény vagyok. Néha én is vágyom az örömre, a fényre és a szórakozásra azokban a sötét felhőkben!” Még ezzel sem lenne semmi baj, de a sötét felhőkre hivatkozás bőven zavaros miniszterelnöki szinten. 

A folytatás azonban védhetetlen.

„Egyetlen feladatot sem hagytam elintézetlenül – és ezt sem fogom, mert minden elmúlik. Együtt még erősebbé kell tennünk ezt az országot. Sok barátunk van Európában, Ukrajnában, Kijevben. És ez most még nehezebb számukra!” (vadhajtasok.hu) Hogy kerül ide Ukrajna és Kijev? Úgy, hogy azt elmondatták vele. Az illetékesek. (Lásd még: Állatkerti séta. Sok állatot látunk majd…de engem csak a majom érdekel!)

Nézzük, hogy tálalta mindezt az önmagát függetlennek tartó 444.hu? „Megborult a világ egy része amiatt, hogy a finn miniszterelnökről, Sanna Marinról elkezdett terjedni egy videó, amelyen táncol és énekel. Egyébként az előbbit nem is csinálja rosszul (…) Orbán Viktor is hajlandó riszálni, ha választási győzelemről és Charlie-ról van szó.” És mutatják a „leleplező” videót, ahol a kormányfő a feleségével, a koncert közönség részeként, elegánsan, láthatóan tök józanul együtt dúdolgatják a Jég dupla whiskyvel sorait. Talált, nem süllyed. Mondjuk a szerkesztő süllyedhetne szégyenében, de annál valószínűleg sokkal jobb dolga van.

Sanna Marinnak azonban van egy „friss” ügye is. A kritikák most egészen másfelől is érik a miniszterelnököt. Ez pedig hanyagság vagy nemtörődömség. A bírálók az Uniper német gázkereskedő társaság, illetve az anyacég, a finn állami többségű Fortum katasztrofális helyzete miatt vették össztűz alá a szociáldemokrata politikust. A Fortum nemrég vette meg az Unipert, az utóbbi cég beszakadt a tévesen orosz – ukrán háborúnak nevezett események fejleményeibe. Kötelességük volt szállítani a németeknek a szerződésileg rögzített alacsony áron, de nem volt gázuk.

A holland szabadpiacon vettek, horribilis összeget fizettek, az eredmény átszámítva 4000 milliárd forintnyi veszteség. Egyelőre.

(Most tekintsünk el a finn – német „gázviszony” abszurditásától.) A Fortum miniszterelnöki ellenőrzés alatt áll. A kritikusok szerint Sanna Marinnak jobban kellett volna figyelnie. A kormányfő az Uniper-Fortum katasztrofális veszteségeinek napvilágra kerülésekor éppen nyaralni ment. (24.hu, mandiner.hu)

Szakértők szerint ha Marin túléli ezeket a botrányokat, úgy vonulhat be a történelembe, mint aki bevitte Finnországot a NATO-ba. Azért ezzel várjunk egy kicsit. Ha lesz is történelem (reménykedünk), és abban Marin is szerepel majd (nem biztos), akkor mai szemmel azért, mert vele vitették be Finnországot a NATO-ba.

Németország prominens politikusa, Annalena Baerbock  külügyminiszter a Bild című lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az olcsó orosz gázért Németország a biztonsága és függetlensége feladásával fizetett. (mandiner.hu) Szerinte a polgároknak meg kell szabadulniuk attól a kényszerképzettől, hogy valaha is olcsón kapott az ország orosz gázt. Az utóbbi időben Ukrajna fizetett a gázért, mégpedig több ezer ember halálával. 

Baerbock szerint Vlagyimir Putyin hibrid háborújának, melyet a Nyugat ellen vív, – hoppá: nem Ukrajnával? – egyik eleme, hogy manipulálja a gázszállításokat, és politikai döntések alapján korlátozza az exportot.

Mármint azt az exportot, amit többek között Németország, mint importot elutál. Amit Baerbock mond az a demagógia felülmúlhatatlan magasiskolája. Érthetetlen, hogy elsősorban a nyugati politikusok és a balliberális vezérújságírás katonái miért láttatnak mindent fehérben és feketében, miközben az élet más területein a szivárvány minden színét természetes pompaként használják.

Nagy ára lesz ennek. Ahogy közeleg a tél, valóban minden fekete lesz. Vagy/és fehér. Az egyes országok polgárainak viszont – várhatólag és remélhetőleg – egyre színesebb véleménye lesz a politikai öngyilkosságot elkövetőkről. Ha megérjük.

(Fotó: MTI Fotóbank)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés