Németországot bírálták a pénzmosás miatt

2022. augusztus 31. 22:29
Az eurózóna legerősebb országában túl gyakran fizetnek készpénzben, még az ingatlanokért is. Németország a világ egyik legjelentősebb pénzügyi központja, az eurózóna gazdaságilag legfejlettebb országa, korábban feddhetetlen hírnévvel büszkélkedhetett, de most nagy fekete pont került a számlájára.

Egy globális felügyelő szervezet bírálta Németországot, amiért nem tesz eleget a pénzmosás elleni küzdelemben. A német nyomozók nagyon kevés ember ellen indítottak eljárást e súlyos bűncselekmény miatt – jelentette a Reuters.

A Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) egy olyan globális testület, amely az Egyesült Államoktól Kínáig minden országot tömörít a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem érdekében.

Jelentése csapás a tisztességes hírnevével büszkélkedő Németországra.

Az értékelés egy sor hiányosságra hívja fel a figyelmet, többek között a nagy pénzösszegeket kezelő személyek, például az ingatlanügynökök ellenőrzésének hiányára, és hozzáteszi, hogy bár Németország tisztában van a kockázatokkal, nem tettek eleget azok kezeléséért.

A FATF a személyzet hiánya mellett bírálta például a felügyelet széttagoltságát, ugyanis több mint 300 regionális hatóság felelős az ilyen szereplők ellenőrzéséért.

A FATF szerint Németországban

2020-ban mintegy 1000 embert vontak felelősségre pénzmosás miatt, annak ellenére, hogy több mint 37 000 vizsgálatot indítottak, ezért a vádemelések számát nagyon alacsonynak tartja.

Németország pontszáma messze elmarad Franciaországétól, amelyet a FATF szintén nemrégiben értékelt. A rossz helyezés azt jelenti, hogy Németországnak az elkövetkező időszakban éves jelentést kell tennie a testületnek a hiányosságok felszámolásában elért eredményekről.

Christian Lindner német pénzügyminiszter elismerte a problémát, és ígéretet tett arra, hogy központosítja az ellenőrzést, további személyzetet biztosít és korszerűsíti a hatóságok technológiáját.

„Mi a kis halakkal foglalkozunk, míg a nagy halak elmenekülnek” – mondta újságíróknak a hét elején, a jelentés közzététele előtt, hozzátéve, hogy fokozni fogja az erőfeszítéseket a „pénz követésére”.

Kockázatosak a hawala fizetések is

Németországban több bank van, mint az Európai Unió más országaiban, ennek ellenére sok német inkább készpénzt használ, amelyek a FATF szerint a tranzakciók háromnegyedét teszik ki. A készpénzes tranzakciók nagyságának pedig nincs felső határa.

A FATF a pénzmosás kockázatát jelezte a hawala fizetésekből eredő tranzakcióknál is. A hawala arabul „átutalást” jelent.

A rendszer széles körben elterjedt a Közel-Keleten, és a bankokon kívül működő, megbízható ügynökhálózaton keresztül bonyolítják a fizetéseket.

A jelentés szerint Németországban 11 millió migráns él, ami a harmadik legnagyobb szám a világon. A FATF sürgette Németországot, hogy hozzon további intézkedéseket a készpénz- és hawala-szolgáltatásokkal kapcsolatos kockázatok hatékonyabb csökkentése érdekében.

A Reuters megszólaltat egy pénzügyi átláthatóságért lobbizó szakértőt is, aki szerint a német hatóságoknak több hatáskörre van szükségük a pénzmosás elleni küzdelemhez, és szigorítani kell a szabályokat, hogy megakadályozzák az ingatlanok készpénzzel történő megvásárlását.

(Foto: Reuters - A német vámhatóság által lefoglalt kiflibe sütött kenőpénz 2012-ből)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De hát jogállam! Ott nincs is korrupció!

Teljesen igazad van. Csak és kizárólag 25 ország jogállam.
Olyan érzésem van, mintha meg akarnák törni a német hegemóniát. Végülis most lehet itt az ideje, mert a mostani német kormány gyenge.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés