Még évekig gázos lesz a helyzet

2022. augusztus 30. 20:00
Rossz hírem van mindazoknak, akik azt gondolták, hogy csak az idei télen kell lecsavarniuk a fűtésüket. Az EU gázszankciói a pénzügyi piacok szerint még évekig extrém drágán fogják tartani a földgáz árát.
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Nem kell nekünk orosz gáz? 

Ukrajna Oroszország általi lerohanására a világ országai korábban nem látott szankciós csomagokkal reagáltak. Ezek egyik fókuszpontja az orosz olaj behozatalának korlátozása volt. Az Európai Unióban kezdetektől komoly vita volt azzal kapcsolatban, hogy a szankciókat kiterjesszük-e a földgázra is. 

A kérdéssel kapcsolatban Ukrajna is világossá tette saját álláspontját. Március elején az elnöki főtanácsadó szólította fel az európai politikusokat, hogy ne vegyenek orosz gázt. Március végén egy másik tanácsadó vádolta meg azzal az EU-t, hogy az orosz gáz megvásárlásával ők finanszírozzák a háborút. Volodimir Zelenszkij pedig egyenesen a teljes embargóra, azaz az orosz termékek és szolgáltatások összességének bojkottálására szólított fel ugyanebben a hónapban. Ezzel párhuzamosan el is zárták az egyik Európába szállító orosz gázvezetéket. 

Az orosz gázimport drasztikus korlátozására szólított fel az észt miniszterelnök, Kaja Kallas is. Ugyanezen a véleményen volt Josep Borrell, volt spanyol külügyminiszter is az Európa Parlamentben. Az EU pedig március elején jelentette be, hogy az év vége előtt kétharmadával csökkenti az orosz gázbeszerzéseit. A gázszankciók leghatározottabb ellenzője Magyarország volt. 

Egy kis közgazdaságtan

Európa szankciós politikája jelentős mértékben emelte meg a gázárakat. Ennek a hatásnak egyszerre több oka is van. Egyrészt a hiányzó mennyiséget máshonnan kell az öreg kontinensnek beszereznie, ez pedig drágább beszerzési forrásokat, és így magasabb árakat jelent. 

Másrészt a teljes orosz gázimport kiváltása rövid távon lehetetlen. Ez a tény, együtt a szankciók és az orosz reakciók együttes hatásaként előállt szállítási nehézségekkel egyértelművé tette, hogy komoly harc lesz a potenciális fogyasztók között a földgáz minden egyes köbcentiméteréért, ez pedig ugyancsak árnövelő hatással jár. 

Harmadrészt az orosz bankok nagy részének kizárása a világ pénzügyi véráramát jelentő SWIFT rendszerből Damoklész kardjaként lebeg minden orosz terméket vásárló szereplő felett, hiszen

ha a maradék néhány orosz bankot is lecsatlakoztatják a nemzetközi pénzhálózatról, akkor lényegében lehetetlen lesz az orosz exportért fizetni, azaz orosz termékeket, így például gázt is vásárolni.

Ez a félelem pedig tovább növeli az európai gázhiány esélyét, és így az árakat is. 

A jövő már nem olyan, mint régen volt

Az, hogy a holland gáztőzsdén a földgáz ára jelenleg több mint harmincszor magasabb, mint két éve, több mint ötször nagyobb a tavaly ilyenkor mértnél, és több mint tízszer akkora, mint a 2010-2020 között mért legmagasabb érték, talán már mindenkinek a könyökén jön ki. A gázár grafikonja lassan a bitcoin fénykorát idézi. 

A jelenlegi árak tehát brutálisan magasak, ám sokan még mindig abban reménykednek, hogy ez csak egy pillanatnyi, rövid távú folyamat. A piaci szereplőknek azonban sajnos nem ez a véleménye. 

Az 1. ábra a holland gáztőzsde határidős árait mutatja 2022. augusztus 26-án, pénteken. Ezen a piacon a következő hónapokra lehet földgázt vásárolni a grafikon által jelzett árakon. Az ábra tanúsága szerint a következő egy évben nem reménykedhetünk 300 euró alatti árakban. Ez a szint háromszorosa a háború előtti legmagasabb értéknek. 

De nem lesz sokkal olcsóbb a gáz középtávon sem. Egészen 2026 áprilisáig kell várni ahhoz, hogy a korábbi maximumnál, a 2021. szeptemberi 100 euró körüli árnál alacsonyabb határidős árat láthassunk. A következő három és fél évre tehát folyamatosan korábban elképzelhetetlen szinteket áraznak a pénzügyi piacok. 

Sok jóval a hosszabb távú előrejelzések sem kecsegtetnek. A grafikon szerint 2027-ig kell várni, hogy a piacok valamelyes megnyugodjanak. Az árak azonban ekkor sem lesznek alacsonyak. A teljes időhorizonton, egészen 2031. decemberéig 50 körül állandósul a földgáz ára Európában. Ez pedig több mint másfélszerese a 2010-2020 közötti időszak legmagasabb havi átlagárának. 

A legrosszabb hír azonban az, hogy a piaci pesszimizmus napról napra növekszik. A 2. ábra azt mutatja, mennyit (hány százalékot) emelkedtek a határidős gázárak egyetlen napon. Az 1. grafikon árai ugyanis jóval magasabbak, mint amekkora szinteket egy nappal korábban, augusztus 25-én, csütörtökön mértek. 

A legnagyobb növekedést a 2026. márciusi ár esetében mérték. Csütörtökön még 97,53 euróért adták ezen termék egy megawattóráját, pénteken azonban már 107,27 euróba került ugyanez a kontraktus. Ez szinte pontosan 10 százalékos áremelkedés (azaz infláció) egyetlen nap alatt. Ilyen ütemű áremelkedést hiperinflációs időszakokban szoktunk csak látni. 

A legkisebb növekedést a 2024. áprilisi kontraktus esetében mérték. Ez mindössze 1,2 százalékkal lett magasabb egy nap alatt. Azonban ez ne nyugtasson meg senkit. Hiszen ha 2024. áprilisáig minden egyes kereskedési napon ennyit emelkedne ezen kontraktus ára, akkor abban a hónapban már 25 000 euróba kerülne minden egyes megawattórája. 

Arra természetesen senki nem számít, hogy a pénteki árnövekedés dinamikája hosszú távon is megmarad. Az viszont több, mint aggasztó, hogy

az árak nem csak magasak, de emellett hihetetlen gyorsasággal emelkednek is. 

A gázárak növekedése nem csak az európai állampolgárok gázszámlája miatt fájdalmas, hanem legalább ennyire az öreg kontinens gazdasága miatt is. A most tapasztalható gázárnövekedést a vállalatok jelentős része nem fogja tudni kigazdálkodni. A mostani folyamatok fennmaradása esetén elkerülhetetlenek a tömeges csődök. 

Azonban a talpon maradó európai vállalatok sem lélegezhetnek fel. A világ többi országában ugyanis jóval alacsonyabb a gáznemű energiaforrás ára. Ez pedig óriási versenyhátrányt jelent a mi kontinensünk cégei számára. 

Összefoglalás

Az európai szankciós politika és az erre adott orosz reakciók az egekbe emelték a földgáz árát Európában. A mostani árszintek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A legújabb adatok több mint háromszor magasabbak, mint a háború előtt látott legmagasabb értékek. 

A határidős árak azonban még az azonnali árfolyamoknál is borúsabb képet festenek. Ezek szerint a következő egy évben nem is reménykedhetünk 300 euró alatti árakban, de arra is három és fél évet kell várnunk, hogy a háború előtti maximum alá menjen a földgáz ára Európában. A következő tíz évben pedig egyszer sem lesz alacsonyabb az ár, mint a 2010-2020 közötti időszak legmagasabb értékének másfélszerese. 

Mindez együtt komoly és hosszú távú negatív hatást jelent az európai lakosság és a vállalatok számára is. A rezsiköltségek még évekig extrém magasan lesznek, emellett a jelenlegi árak tömeges csődöket, vállalati leépítéseket is beáraznak. 

Az európai döntéshozóknak mindenképpen lépniük kell, ha nem akarják mélyszegénységbe taszítani a kontinens lakosságának jelentős részét, vagy ellehetetleníteni az EU gazdaságát. A mostani helyzet egyértelműen ebbe az irányba vezet. A megoldás véleményem szerint egyértelműen a béke irányába tett lépésekkel lehetséges csak. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem az EU vezetése szándékosan nyomorba akarja dönteni az EU polgárait. Nincsenek illúzióim. Ha az unió vezetői így folytatják, az EU szét fog szakadni. A jelenlegi helyzetben ez minél előbb történjen meg, mint később.
Nekünk 15 évre szóló gázszerződésunk van. Szerintem mindkét fél be fogja tartani a szerződésben vállaltakat.

Már hallani olyan hangokat, hogy az oroszok után Kínával is szakítani kellene.
Csakhogy az unió minden termelést kiszervezett. Az unió nem képes a saját maga ellátására még a ruha és cipőgyártás szintjén sem.

Így igaz. De a nyeu-i politikusok állandóan azt hangoztatják, hogy nincs szükségük véres orosz gázra. Embargó nélkül érik el a megsemmisülést.

Paks 2 csúszását pl Jávor Benedek feljelentgeteseinek köszönhetjük. Az ellenzékünk mindent megtett, hogy akadályozzák.

Tudod, ha nem lett volna rezsicsökkentés, akkor az elmúlt tíz évben emelkedett volna a gáz ára és most csak másfélszeresére emelkedne .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés