Biden elengedi a diákhitel egy részét, a közgazdászok inflációtól tartanak

2022. augusztus 28. 16:49
Joe Biden amerikai elnök szerdán közölte, hogy betartja ígéretét: az amerikai kormány elenged 10 ezer dollárnyi diákhitelt több millió eladósodott egykori főiskolásnak.

Amikor Joe Bident, mint megválasztott elnököt megkérdezték, hogy a diákhitel törlése szerepel-e a gazdaságélénkítési tervében, kijelentette: „Ezt azonnal meg kell tenni.” Még 2020. november 16-án mondta: „Igazi bajban vannak. Dönteniük kell a diákhitel fizetése és a lakbér fizetése között.”

Biden akkor ígéretet tett a kampányában, hogy 10 ezer dollárt elenged a diákhitel tartozásokból, ennek ellenére a januári sajtótájékoztatón nem kívánt nyilatkozni ez ügyben.

Január óta eltelt pár hónap, közeledik a félidős választás, egyre nagyobb teher nehezedik az amerikai elnökre. Van is miért aggódni, hiszen Biden népszerűsége szinte zuhan – ez nem meglepő, hiszen néhány döntése annyira abszurd volt, hogy azt is megkérdőjelezték, hogy beszámítható-e a lassan nyolcvan éves elnök.

Biden végül több hónapon át tartó hallgatás után – pont a választás előtt pár hónappal – úgy döntött, hogy betartja ígéretét és tízezer dollárnyi hitelt elenged bizonyos diákhiteleseknek.

Nincs szerencséjük azoknak, akik már visszafizették az adósságukat

Bár Biden ezen lépése növelheti demokrata párttársai támogatottságát a novemberi kongresszusi választásokon, egyes közgazdászok szerint viszont táplálja az inflációt.

A Reuters szerint az adósságelengedés több százmilliárd dollárt szabadít fel új fogyasztói kiadásokra, amelyek a lakásvásárlásra és más nagy összegű kiadásokra irányulhatnak, a közgazdászok szerint ez új színfoltot jelentene az ország inflációs harcában.

A republikánusok többnyire ellenezték a diákhitelek elengedését, igazságtalannak nevezve azt, mivel

aránytalanul nagy mértékben segíti a magasabb jövedelmű embereket.

„Biden elnök diákhitel-szocializmusa arculcsapás minden olyan családnak, akik áldozatot hoztak azért, hogy megtakarítsanak a főiskolára, minden diplomásnak, aki kifizette az adósságát, és minden amerikainak, aki azért választott egy bizonyos karrierutat vagy jelentkezett önkéntesnek a fegyveres erőkbe, hogy elkerülje az adósságvállalást” – mondta szerdán Mitch McConnell szenátusi kisebbségi vezető.

Az intézkedések „azoknak a családoknak szólnak, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk – a dolgozó és középosztálybeli embereknek, akiket különösen érintett a világjárvány” – mondta Biden a Fehér Házban. Megígérte, hogy a magas jövedelmű háztartások nem részesülnének előnyökben, és ezzel a terv egyik központi kritikájára reagált.

Nézzük a számokat

A kormányzat a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódóan az év végéig meghosszabbítja a diákhitelek visszafizetésének szüneteltetését, ugyanakkor 10 000 dollárnyi diákadósságot elenged a 125 000 dollár alatti éves jövedelemmel rendelkező egyedülálló hitelfelvevőknek, illetve a 250 000 dollárnál kevesebbet kereső házaspároknak – közölte a Fehér Ház.

Az oktatási minisztérium közlése szerint mintegy 8 millió hitelfelvevőt ez automatikusan érint, a többieknek kérelmezniük kell az elengedést – állítja a Reuters.

A kormány emellett

20 000 dollárig terjedő adósságot enged el mintegy 6 millió alacsony jövedelmű családból származó diáknak,

akik szövetségi Pell-ösztöndíjat kaptak.

A New York-i Federal Reserve tanulmánya szerint a szövetségi adósság 10 000 dolláros csökkentése minden egyes diák esetében 321 milliárd dollárt jelentene, és 11,8 millió hitelfelvevő, azaz 31 százalékuk teljes adósságát megszüntetné.

Infláció kísérheti a hitelelengedést

Larry Summers volt amerikai pénzügyminiszter szerint az adósságelengedés „olyan forrásokat emészt fel, amelyeket jobban fel lehetne használni, hogy segítsünk azoknak, akiknek bármilyen okból nem volt lehetőségük főiskolára járni. A tandíjak emelésével pedig inkább inflációt okoz.”

 

Jason Furman, a Harvard professzora – aki az Obama-kormányzat idején a Gazdasági Tanácsadók Tanácsát vezette – hasonlóképpen vélekedett. Szerinte az adósságelengedés semmissé tenné az inflációcsökkentő törvény deflációs erejét.

"Meggondolatlanság nagyjából félbillió dollárnyi benzint önteni a már most is égő inflációs tűzre"

 – mondta.

Borítókép: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biden elengedte a globális minimum adót is.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés