Szeged átáll geotermikus távfűtésre

2022. augusztus 26. 16:40
Geotermikus nagyhatalom vagyunk, csak ki kell aknázni a lehetőségeket. Szegeden megtették, ezzel Európa második legnagyobb geotermikus távfűtési rendszerét építik ki.

Város a vizek felett

Talán nem kell túlmagyarázni, mit jelent az energiaválság közepén az a fegyvertény, hogy Szegeden a távfűtési rendszer megújulása egyben a földgáztól való függetlenedés óriási mérföldköve is. A Szegedi Távhőszolgáltató (SZÉTÁV) 2019-ben vágott bele (összesen 20 milliárd forintos kormányzati és uniós pályázati forrás segítségével) abba a projektbe, amelynek végén 28 ezer távfűtéses lakásnak és ötszáz intézménynek tud megújuló energiával fűtést és meleg vizet biztosítani.

A terv kilenc városrészt érint, ebből négyben már tavaly óta geotermikus energiával fűtenek, jelenleg a maradék ötben folynak a munkálatok: a tervek szerint jövő évben már azokban is a megújuló energiáé lesz a főszerep. Az eredmény statisztikái önmagukért beszélnek:

a projekt végén a kilenc városrész 70, a teljes szegedi távfűtés esetében pedig 50 százalékos lesz a geotermikus energia részaránya,

a rendszer ráadásul nem csak a fűtést, de a használati víz melegítését is biztosítani tudja.

Előnyök? Csak azok vannak

Jelenleg 12 magyar városban használnak geotermikus fűtést. A szegedi térség kifejezetten jól áll termálvizek tekintetében. A forró, 92-93 fokos vizet 2000 méteres mélységből hozzák a felszínre,  de nem az kerül a fűtési rendszerbe, csupán a hőjét használják a vízmelegítésre. Magát a termálvizet visszasajtoló kutak segítségével visszajuttatják oda, ahonnan származik: a mélységi víztároló rétegbe.

A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy páratlanul környezettudatos megoldás. Miután semmiféle égéstermék nem szabadul fel, azok elvezetéséről sem kell gondoskodni.

Szeged esetében évente 15 millió köbméter elégetett földgázt vált ki a geotermikus energiával a város, ennek eredményeképpen pedig 25 ezer tonna szén-dioxiddal csökken a SZETÁV károsanyag-kibocsátása. 

Bár a rendszer kiépítése költséges, éveken belül visszatérül a befektetett összeg. Ennek egyik oka az alacsony üzemeltetési költség, hiszen a szivattyúk üzemeltetéséhez szükséges áram nem a hőtermelést szolgálja, csupán az üzemeltetést. Ami ennél is lényegesebb: a geotermikus energiával fűtött települések kiléphetnek az energiafüggőségből, miután függetlenedni tudnak a fosszilis energiahordozók áringadozásaitól. 

A példa követendő

A projekthez huszonhét termálforrást és tizenhat erőművet használnak Szegeden. Amikor elkészül a 250 kilométernyi vezetékrendszer, a város Közép-Európa legnagyobb geotermikus távhőszolgáltatásával fog rendelkezni, de egész Európát tekintve is csak Reykjavík fogja megelőzni. 


Magyarország kifejezetten kedvező, európai átlagot meghaladó természeti adottságokkal rendelkezik a geotermikus energia kihasználásához. Az energiaimporttól való függetlenedés, a fosszilis kiváltása hazai, megújuló energiára még akkor is megtérítené a beruházási és üzemeltetési költségeket, ha az orosz-ukrán háború nem mutatott volna rá az energiapiac labilitására és annak gazdaságilag pusztító hatásaira

Az energiaimport csökkentésével egyidejűleg a geotermikus energia alkalmazása Magyarország független energiaellátásának is a zászlóshajója lehet.

Mindazon területek számára, amelyek ki tudnák aknázni a geotermikus forrásokat, Szeged a követendő példa. 

Fotó: szeged.hu


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés