A harmadik legjobb GDP emelkedésben Magyarország

2022. augusztus 25. 11:51
A magyar gazdaság bővülése meghaladja az uniós átlagot: a hazai GDP 6,5 százalékkal emelkedett a második negyedévben, ezzel Magyarország az európai országok összehasonlításában dobogós.

Kevés ország tudta túlszárnyalni a hazai gazdasági növekedést a második negyedévben. Amíg az Európai Unió gazdasága éves alapon 4,0, az eurózónáé pedig 3,9 százalékkal bővült, addig a magyar gazdasági növekedés ennél erőteljesebb, 6,5 százalékos volt, ami azt jelzi, hogy érdemben tudott óriásit bővülni.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a kiugró teljesítményt a többi országéval összehasonlítva így jellemezte: „Negyedéves alapon is kiemelkedő volt a magyar gazdaság teljesítménye, az 1,1 százalékos növekedés a 4-6. helyet jelentette. A háború és a szankciók hatásai miatt azonban több ország negyedéves alapon már veszített teljesítményéből. Ezek közül is kiemelendő a lengyel gazdaság 2,3 százalékos visszaesése az első negyedévhez képest. A második negyedéves adatok alapján tehát Magyarországot még messze nem érte el a recesszió, a gazdasági teljesítmény dinamikusan alakult. Ebben nagy szerepe lehetett a fogyasztás bővülésének, a magas beruházási rátának, a vállalkozások alkalmazkodóképességének, valamint a koronavírus által legsúlyosabban érintett ágazatok újraindulásának.”

György László, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár közösségi oldalán a fenti hírre reflektálva kiemelte, hogy ezt az eredményt elsősorban annak köszönhetjük, hogy Magyarországon 30-40 százalékkal több beruházás valósult meg a válság alatt, és 2,5 százalékponttal nagyobb volt a gazdasági növekedés a második negyedévben, mint az EU-átlag. 

Hazánk a beruházásokban és a munkaalapú társadalomban hisz, nem pedig a segélyekben”

– tette hozzá.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hüje bullshit....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés