Már tudunk beszélgetni az elhunyttal a temetésén

2022. augusztus 24. 14:58
„Anya válaszolt a gyászolók kérdéseire, akik előtte jelen voltak a hamvasztásán.”

I see dead people

Saját édesanyja temetésén mutatta be Stephen Smith, a StoryFile cég vezérigazgatója azt a technológiát, amelynek segítségével az elhunyt videóképe és előre rögzített válaszai azt az illúziót keltik, mintha valós idejű beszélgetést folytatna a jelenlévőkkel. 

A StoryFile technológia alapjait 2010-ben fektették le, amikor az alapító Smith felesége egy kiállítást akart létrehozni a holokauszt túlélőiről. (Smith édesanyja szintén az volt.)

Az ötlet az volt, hogy lineáris történetmesélés hallgatása helyett a látogatók beszélgetni tudjanak a túlélőkkel,

mégpedig olyan módon, hogy azok – felvételről – előre rögzített válaszokat adnak a leggyakoribb kérdésekre, így téve teljessé az interaktív élményt. Ebből az elgondolásból született meg 2017-ben a StoryFile startup, amely a mesterséges intelligencia segítségével azt az illúziót kelti az emberben, mintha egy másikkal beszélgetne – ami igaz is, csak éppen ez a beszélgetés soha nem jött létre a két személy között, bármennyire is azt az illúziót kelti.

A technológia alapja egy valós beszélgetés, amelyet a válaszadóra irányított 20 kamerával rögzítenek. Az interjú 250 kérdésből – és az azokra adott válaszokból – áll, azokból, amelyeket a legnagyobb valószínűséggel tenne fel bárki annak, akivel a beszélgetés készül. A kérdések és az interjú hossza tetszés szerint növelhető. A cég többek között William Shatnerrel tesztelte a technológiát, aki mintegy hatszáz előre rögzített választ tud „valós időben” adni a kérdezőknek, többek között olyan kérdésekre, mint a „miért nyűgözik le ennyire az univerzum titkai”, a „hogyan kezdődött színészi pályafutása”, vagy a  „mi volt a legjobb és a legnehezebb Kirk kapitány megformálásában?”

A válaszokat és a kamerákkal rögzített felvételeket egy szoftver alakítja át az adott személy digitális klónjává. A technológiát nagy sikerrel alkalmazták eddig olyan cégek, amelyek ennek segítségével hoztak létre virtuális ügyfélszolgálatot, de sikerrel szerepelt munkavállalói továbbképzéseken is. A gyászszertartásos történet azonban mindenkit váratlanul ért.

A pénznek nincs szaga

Stephen Smith kissé morbid termékbemutatója a saját édesanyja temetésén talán nem a legjobb módja volt a piaci marketingnek, a StoryFile vezére azonban maradéktalanul elégedett volt az eredménnyel. „Anya válaszolt a gyászolók kérdéseire, akik előtte jelen voltak a hamvasztásán” – mondta, hozzátéve, hogy a legkevésbé sem találta furcsának, hogy a szertartáson beszélgessen halott édesanyjával. „Az a rendkívüli a dologban, hogy teljesen őszintén válaszolt a kérdésekre. Az emberek felbátorodnak, amikor a digitális klónt készítjük, hiszen tudják, hogy azt csak haláluk után fogják hallani mások” – lelkendezett Smith.

A cégalapító szerint a StoryFile esetében

szóba sem jöhet a deep fake hatása, hiszen a klón nem mondhat olyasmit, amit valójában nem ejtett ki a száján.

A rendszer csak a valódi válaszokat használja feleletként, ha pedig olyan kérdés érkezik, amelyre nem rögzítettek értelmezhető választ, akkor a klón egyszerűen megkéri a hallgatóságot, hogy tegyenek fel újabb kérdést. 

A túlvilági üzletág sokakat érdekel. Idén nyáron az Amazon azzal turbózta fel virtuális asszisztensét, Alexát, hogy az esti mesét legyen képes mondani – egy halott rokon hangján. Nem tudni egyelőre, mennyire akarják fejleszteni ezt a képességet, jelenleg a projekt még kutatási szakaszban jár. A Microsoft sem akart kimaradni a lehetőségből: a cég az elhunyt közösségi médiás aktivitásai és bejegyzései alapján fejlesztett chatbotot, de ez a technológia még nekik is erős lehetett morálisan, mivel bejelentették, hogy a visszaélések elkerülése érdekében korlátozni fogják annak alkalmazhatóságát. 

Ami a StoryFile árait illeti, azok valóban gyászosan magasak: projektenként – családi vagy üzleti modelltől függően – 33 ezertől 71 ezer dollárig terjednek. 

Fotó: storyfile.com
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés