Szenved a szárazság miatt az európai atom- és vízenergia

2022. augusztus 20. 16:30
Eddig sem volt rózsás az energiahelyzet, az ukrajnai háború árnyékában keresi Európa az alternatív energiaforrásokat az orosz gáz helyett, és mindezt megfejeli az aszály is. A szárazság márpedig mindenre hatással van, az élelmiszerektől a szállításon át a környezetig. A Statiszta diagramja mutatja, hogy miként alakult az energiatermelés az elmúlt évhez viszonyítva.

Olaszországban a Pó folyó vízszintje két méterrel süllyedt a normális szint alá, ami miatt kiszáradtak a rizsföldek. Eközben Németországban a Rajna folyó olyan sekély lett, hogy a teherhajók nem tudnak rajta teljes teherrel áthaladni, ami megnöveli a szállítási költségeket, Franciaországban Burgundia régiójában kiszáradt a Tille folyó, több ezer haltetem borítja a medrét.

De Európa energiatermelése is megsínylette a helyzetet. Ahogy a Statista alábbi ábrája mutatja,

a vízenergia 2021 óta mintegy 20 százalékkal csökkent.

Ez részben annak köszönhető, hogy olyan országokban, mint Olaszország, Szerbia, Montenegró és Norvégia, csökkent a a víztározók vízszintje.

A Bloomberg szerint Norvégia, a vízenergia jelentős termelője, az export csökkentésére készül. Hogy megakadályozza a téli hiányt, inkább a víztározók alacsony vízszintjének újratöltését helyezi előtérbe.

A Norvégiában megtermelt vízenergia ötöde kerül exportra, és az Egyesült Királyság tartozik azon országok közé, amelyek leginkább függnek a norvég exporttól. Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de része Európa egységes energiapiacának, amelynek szabályai kimondják, hogy az országok huzamosabb ideig nem korlátozhatják a szomszédok felé irányuló áramlásokat. A csökkentés csak rendkívüli helyzet kihirdetése esetén lenne megengedett.

A grafikon látszik, hogy az atomenergia is csökkent 2021 óta.

Ennek egyik oka, hogy Franciaországban több atomerőművet le kellett állítania, mert a Rhone és a Garonne folyók túl melegek voltak ahhoz, hogy vizükkel hűteni tudják a reaktorokat. Franciaország 70 százalékban függ az atomenergiától, és kulcsfontosságú villamosenergia-exportőr, általában Olaszországot, Németországot és az Egyesült Királyságot látja el.

Fontos megjegyezni, hogy más problémák is nyugtalanítják a francia atomerőműparkot. Az ország erőműveinek jelentős részét le kellett kapcsolni az utóbbi időben meghibásodások és karbantartási problémák miatt, amelyeket a világjárvány miatt halasztottak el. Ezek az okok együttesen azt jelentik a Wired szerint, hogy az ország atomenergia teljesítménye közel 50 százalékkal csökkent.

(Fotó: Pó folyó kiszáradva Castel San Giovanniban Piacenza közelében 2022 június forrás Pierpaolo Ferreri / EPA)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés