Cseh miniszter: gázhiány esetén a háztartásoknak is érdeke, hogy működjön az ipar

2022. augusztus 21. 09:00

Jozef Sikela ipari és kereskedelmi miniszter (STAN) szerint mindenkinek érdeke, hogy a gazdaság működőképes maradjon. Szerinte az állam gázhiány esetén nem fogja előnyben részesíteni az ipart a háztartásokkal szemben, de egy bizonyos ponton lehetséges, hogy szolidaritásra és részleges korlátozásra lesz szükség.

2022. augusztus 21. 09:00
null

Ipar vagy a háztartások?

Síkela szerint a Cseh Köztársaságnak fel kell készülnie arra az eshetőségre, ha Európában nem lesz elég gáz.

„Ebben az esetben természetesen valamilyen korlátozó rendszerre kell áttérni” – mondta a miniszter. A miniszter szerint abban az esetben, ha Csehország például a szomszédos országoktól kérne segítséget a gázellátásban, a háztartásoknak is szolidaritást kell vállalniuk.

Bár a háztartások az úgynevezett védett fogyasztók közé tartoznak, Síkela szerint ez nem jelenti azt, hogy nem érheti őket némi kellemetlenség.

Az államnak szolidaritásra, megértésre és a háztartások segítségére lehet szüksége ahhoz, hogy az ipar továbbra is működjön

 – mondta. Emlékeztetett arra is, hogy a háztartások is érintettek az iparral kapcsolatban, és használják is termékeiket. Bár a Remix szerint az állam az ipart részesíti előnyben a háztartásokkal szemben, ezt az állítást elutasította a miniszter.

A cseh kormány igyekszik segíteni a háztartásoknak

A magas energiaárakkal küzdő háztartások megsegítésére a kormány egy úgynevezett megtakarítási tarifa bevezetésére készül. A háztartások idén a villamosenergia-szerződésükön keresztül kapnak támogatást. Idén a kormány 10 milliárd CZK támogatást nyújt, jövőre pedig további 30 milliárd CZK-t oszt szét a villany-, gáz- és fűtésszámlákon keresztül.

A Cseh Sajtóügynökség szerint a kormány nem hagyja jóvá a tarifa végleges formáját, beleértve a támogatás konkrét összegeit, amíg a tárcaközi észrevételek benyújtásának határideje le nem jár. Marian Jurečka (KDU-ČSL) munkaügyi és szociális miniszter az újságíróknak elmondta, hogy a kormány készen áll arra, hogy a jövő héten vagy a következő héten jóváhagyja a javaslatot – állítja a Ceske Noviny cseh hírportál.

A német kormány a közvilágításon és az iskolákon spórolna

Nem csak Csehország készül fel a lehetséges gázhiányra, a németek is ott próbálnak spórolni, ahol lehet.Németországban takarékossági intézkedések lépnek léptek életbe, olyan módon, amilyen elképzelhetetlen lett volna a válság előtti években – írta korábban a Makronóm.

Júliusban Németország legnagyobb privát lakásüzemeltető vállalata, a Vonovia bejelentette, hogy 23:00 és 6:00 között 17 °C-ra csökkenti bérlői fűtésének hőmérsékletét, amitől 8 százalékos megtakarítást várnak. Dippoldiswalde városában egy lakásszövetkezet ennél máris drasztikusabb intézkedést vezetett be azzal, hogy meleg vizet csak 4-8, 11-13 és 17-21 óra között biztosít a bérlőknek. Az indoklás: „spórolnunk kell a télre”.

Borítókép MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2022. szeptember 24. 09:04
A probléma okozója/előidézője jellemzően nem érdekelt a megoldásban, sőt. Ennek eklatáns példáját láthatjuk a progbol helytartók mozgásán.
MZXX
2022. augusztus 23. 00:33
A saját maga által generált problémára ad rossz választ. Nem lakosság vagy ipar, hanem lakosság és ipar együtt kap elég gázt. Ehhez viszont nem kellett volna az Usa érdekét szolgáló szankciókat támogatni.
teljesenertelmetlen
2022. augusztus 22. 23:26
Ez a kormány sem lesz hosszúéletű... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ati Papa
2022. augusztus 22. 16:46
Erre már én is gondoltam, csak fordítva. Eddig én csak olyan híreket olvastam, hogy a lakosság gázigénye rendben van Magyarországon. Még van egy kis idő tovább tölteni a tárolókat. Arról, hogy hogy áll az ipar gázigénye nem nagyon olvastam. Az sem az igazi, ha otthon meleg van, de nem kell menni "szénszünet" miatt dolgozni, nincs szállítás, kereskedelem stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik