Már orvosi kezelésre sincs pénzük az amerikaiaknak

2022. augusztus 20. 14:54
Az infláció miatt emelkedő költségek arra kényszerítik az amerikaiakat, hogy összehúzzák a nadrágszíjat – becslések szerint 98 millió ember halogatja az orvosi kezelést, csökkenti az autóvezetést vagy vesz fel kölcsönt az orvosi számlák kifizetésére.

Sok amerikai küzd az inflációval, a bérek nem emelkednek elég gyorsan

A Gallup 3000 ember megkérdezésével készült felmérése, amelyet a West Health – az egészségügyi költségek csökkentéséért lobbizó nonprofit szervezetek csoportja – megbízásából végeztek, megállapította, hogy a magas infláció miatt sokan próbálják csökkenteni a költségeiket.

A 9,1 százalékos infláció – amely 40 éves csúcsot jelent – hatását a legkevesebbet keresők érezték meg leginkább, de a magas jövedelműek is beszámoltak arról, hogy átértékelték költségvetésüket.

A munkaügyi minisztérium fogyasztói árindexe júniusban 9,1 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest, amire 1981 óta nem volt példa.

A benzin ára 61 százalékkal ugrott meg az elmúlt évben, a repülőjegyeké 34 százalékkal, a tojásé 33 százalékkal.

Az infláció olyan gyorsan emelkedik, hogy a sok munkavállaló által kapott béremelés ellenére a legtöbb fogyasztó továbbra is aggódik az árak miatt – állítja az InfoWars.

Júniusban az átlagos órabér 3,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az inflációval kiigazítva, ami a 15. egymást követő havi csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

Biden nem bírja a nyomást, mégis indulna az elnökválasztáson

Bár az amerikaiak az infláció mellett Bident is okolják a nehéz megélhetés miatt, ez őt nem tántorítja el attól, hogy induljon az elnökválasztáson.

A jelenlegi elnök érezhetően és egyre nyilvánvalóbban nem tud megbirkózni sem az orosz-ukrán háború hatásaival, sem a tomboló inflációval. Biden tehetetlenségét már nem csak a republikánusok, de saját pártjának szavazói is egyre kínosabbnak és károsabbnak találják: egy közvélemény-kutatás szerint a demokraták mindössze 30 százaléka gondolja úgy, hogy az elnöknek újra kellene indulnia a Fehér Házért 2024-ben – adta hírül korábban a Makronóm.

Júliusban visszapörkölt a károgóknak az amerikai elnök, aki vagy nem figyel, vagy nem akarja megfelelően értelmezni a közvélemény-kutatások eredményeit. Az inflációval és az energiaválsággal szemben tehetetlen Joe Biden népszerűsége minden egyes kutatási eredmény szerint folyamatosan és drasztikusan csökken, de úgy tűnik, a vezetőt ez cseppet sem zavarja. Az sem, hogy immár a demokrata szavazók elsöprő többsége sem őt szeretné látni a 2024-es kampányküzdelemben.

Biden júliusban egy újságírói kérdésre – miszerint mit gondol a Demokrata Páton belüli elutasítottságáról – úgy válaszolt:

„Olvassa el a közvélemény-kutatásokat! A felmérés szerint a demokraták 92 százaléka rám szavazna, ha indulnék.”

Bajban az amerikai jegybank

Az Amerikai Egyesült Államok jegybankja a Federal Reserve az egyre agresszívebb kamatemeléssel igyekszik megfékezni az emelkedő inflációt. A jegybank elnöke Jerome Powell is megerősítette, hogy amennyiben azt az infláció indokolja, hajlandóak a meredekebb kamatemelési pályára.

A kérdés az, hogy az egyre meredekebb kamatemelés képes-e megteremteni újból az árstabilitást mielőtt recessziót idézne elő. A lehetséges megoldásokról a Makronóm korábbi cikkében olvashatnak.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés