Befulladt klímavédelem, avagy a demokrácia csúcsra járatása az USA-ban III.

2022. augusztus 17. 07:28

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának Képviselőháza a Szenátus után elfogadta az Inflációcsökkentési Törvényt. Ezzel a demokraták hónapokig húzódó vitáknak vetettek véget.

2022. augusztus 17. 07:28
null

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.


Ahogy arról a Makronóm korábban beszámolt, Joe Biden tervei a klímapolitika terén a demokratákat is megosztotta. Manchin nem volt hajlandó megszavazni az eredeti Bulid Back Better névre hallgató törvényjavaslatot. Hosszas tárgyalások után sikerült megegyezniük: múlt héten a Szenátus elfogadta az új inflációcsökkentési törvényt és augusztus 12-én a Képviselőházon is átment. Így már csak Joe Biden aláírása hiányzik ahhoz, hogy törvénybe iktassák.

Történelmi lépték

A tervezet nagy beruházásokat tartalmaz az egészségügyi ellátás és a vényköteles gyógyszerek megfizethetőbbé tételére vonatkozóan, a klímaváltozás elleni harcra és a gazdag vállalatok megadóztatására. A név ugyanakkor megtévesztő: a tervezet a törvénybeiktatás után sem fogja mérsékelni az inflációt. A tervezet történelmi jelentőségű befektetéseket céloz meg az Amerikai Egyesült Államok szociális hálója tekintetében, ez a legnagyobb befektetés eddig az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A lényegi tartalom

Tartalmazza egy 15 százalékos társasági adókulcs létrehozását, ami a legalább 1 milliárd dolláros bevétellel rendelkező amerikai vállalatokra vonatkozik. Le kell szögezni, hogy

A vényköteles gyógyszerek árában is változást eszközöl a tervezet, ugyanis lehetővé teszi a Medicare-nek, hogy alkudjon bizonyos vényköteles gyógyszerek árából, ezzel pedig képes lesz csökkenteni a kedvezményezettek által a gyógyszereikért fizetendő árat. A Medicare-ben részesülők 2025-től 2000 dolláros felső határt kapnak a vényköteles gyógyszerek éves költségeire.

Az IRS (Internal Revenue Service) eddigi alulfinanszírozására is megoldást próbál nyújtani a tervezet, és éppen ezért az elkövetkező 10 évben az adóhivatalokba 80 milliárd dollárt tervez befektetni.

Jelenleg az Affordable Care Act szerinti egészségügyi biztosítási díjakat a szövetségi kormány támogatja, hogy csökkentsék a költségeket. Ezeket a támogatásokat, amelyek az év végeztével lejárnának, 2025-ig meghosszabbítanák.

A törvényjavaslat a klímavédelmi beruházások miatt került a média homlokterébe. A javaslat tartalmazza a háztartások számára az energiaköltségek ellentételezését szolgáló adójóváírásokat, a tiszta energiatermelésbe történő beruházásokat és a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó adójóváírásokat.

Már csak Biden aláírása hiányzik

Augusztus 7-én a Szenátusban mind a 48 demokrata és 2 független szenátor megszavazta a javaslatot, Manchin is, aki az eredeti tervezetet elutasította; a republikánusok, nem véletlenül, mind az 50-en ellene szavaztak, így a tervezet nem tudott törvényi szintre emelkedni.

Augusztus 12-én a Képviselőház különösebb probléma nélkül elfogadta az inflációcsökkentési törvény tervezetét, így már csak Joe Biden aláírására van szükség.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. augusztus 18. 17:24
a válasz elmaradása is válasz :)
kiskutya
2022. augusztus 18. 13:37
Jó kérdés, de válasz sajnos nem lesz.
falcatus
2022. augusztus 18. 11:00
"A törvényjavaslat a klímavédelmi beruházások miatt került a média homlokterébe. A javaslat tartalmazza a háztartások számára az energiaköltségek ellentételezését szolgáló adójóváírásokat, a tiszta energiatermelésbe történő beruházásokat és a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó adójóváírásokat." Ezzel milyen klímát és hogyan védenek, és ki ellen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik