Az alacsony vízállás 30 százalékkal csökkentette az áramtermelést Szerbiában

2022. augusztus 17. 09:43

A kedvezőtlen vízügyi helyzet, ahogy Európában, úgy Szerbiában is veszélybe sodorta a villanyáram-termelést. Alacsony a vízállás a szerbiai folyókon, így kevesebb áramot termelnek az erőművek. A Vaskapunál (Đerdap Vízerőműnél) ebben a hónapban a júniusi átlagmennyiséghez képest háromszor kisebb a Duna vízhozama, így az áramtermelés is csökkent.

2022. augusztus 17. 09:43
null

Megszokott körülmények között ez az erőmű biztosítja Szerbia áramfogyasztásának egyötödét, de a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije - EPS) becslései szerint

az alacsony vízhozam a szerb vízerőművekben tavaly augusztushoz képest 27 százalékkal csökkentette a villanyáram termelését.

Rájár a rúd Szerbia villamosenergia-rendszerére, hiszen a korábbi meghibásodások után most a szárazság okoz nehézségeket, az elmúlt évtized legkisebb vízmennyiségével kell, hogy számoljon. Az elmúlt két hónapban a vízáramlás megfeleződött,

a Đerdapra másodpercenként csak kétezer köbméter víz érkezik – háromszor kevesebb a többévnyi átlagnál.

Radmilo Nikolić (Radmilo Nikolity), a Đerdap Vízerőmű termelési igazgatójának a napokban a szerb médiának adott nyilatkozata szerint: a hidrológiai helyzet miatt az idei évben az átlagosnál harminc százalékkal gyengébb lesz a termelés. Aggodalmának adott hangot, hogy a Drina-Lim vízerőművek víztározói is félig üresek, pedig ezek biztosítják a villanyáram-szükségletek 12 százalékát. A tervekhez képest a Drina és a Lim folyókon levő nyolc vízerőmű most egyharmaddal kevesebb villanyáramot termelt. Kihangsúlyozta:

A szárazság a hőerőművekben való villanyáram termelését is veszélyezteti

Mint arra Miroslav Lutovac (Miroszláv Lutovác), a Szerbiai Gazdasági Kamara tanácsadója a médiának rámutatt, a megszokott termelési folyamatban a hőerőművek a folyók vizét használják hűtésre. Ha a víz szintje alacsony marad, egyes helyzetekben a termelés leállítására is szükség lehet, annak érdekében, hogy ne sérüljenek a termelési berendezések. Éppen emiatt az európai villamosenergia-rendszerek már az elmúlt hónapban arra figyelmeztettek, hogy a vízhiány miatt kénytelenek voltak leállítani néhány hő- és atomerőművet.

Goran Radosavljević (Goran Radoszavlyevity), a belgrádi FEFA tudományos intézet igazgatója ugyanakkor a Tanjug hírügynökségnek arra mutatott rá, hogy a vízhiány az áramtermeléshez szükséges energiahordozók szállítása terén, azaz behozatala esetében is gondot okoz. Hiszen szavai szerint a szénimport vízi úton a legolcsóbb és legkedvezőbb.

„Nyáron töltjük fel a víztározókat, viszont ezek szintje az idén március óta négyéves minimumon van. Mindez arra utal, hogy télen fennakadások lehetnek az áramellátásban.” – mutatott rá Radosavljević a vízerőművekkel kapcsolatos aggodalmára. Majd elemzve a más energiahordozók behozatalát, elmondta: a kőolajjal némileg jobb a helyzet, a tőzsdéken a szeptemberi és októberi határidős szerződésekben valamivel alacsonyabbak az árak, ami most nem a termelés növekedésének és a piac stabilizálódásának eredménye, hanem a visszafogott várakozásokból ered. Ám

jelen esetben ez mégsem okoz olyan nagy problémát, ugyanis Szerbia  pillanatnyilag elegendő üzemanyaggal rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
George Soros 2.0
2022. augusztus 20. 11:11
alacsony vízállás Paksnak sem kedvez, a hűtés speciel a Dunából megy. Maradjunk annyiban, hogy egy Ország normális energiamixét képezheti megújuló energia, ez azonban szinte csak személyi, családi körben értelmezhető, az ipari és nagylakosság szintű elláttás SOSEM valósulhat meg instabbil [nem állandó] energiákon. Ha nem ideologizálnák és ezt betartanák, mindenkinek jobb lenne.
Marcellina
2022. augusztus 19. 14:57
A szél-, víz- és napenergia használata nagyon kiszolgáltatottá teszi az embereket. Az egész az időjárástól függ, és látható, hogy az milyen kiszámíthatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik