A magyar kormány kezelte a legjobban az energia-árrobbanást az egész Unióban

2022. augusztus 16. 11:18

Az orosz-ukrán háború következtében egész Európában elszálltak az energiaárak. Egyetlen ország van, melyben a drágulás üteme csökkenni tudott február óta, ez az ország pedig Magyarország.

2022. augusztus 16. 11:18
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

87,1 százalék. Ennyit növekedett júliusban éves alapon az energia költsége Észtországban. Az, hogy az olaj, a gáz, az áram és az üzemanyag költsége felrobbant Európában, lassan már közismert. Az okokról azonban komoly vita van.

Egyesek szerint az energiahordozók árának drámai áremelkedése egyértelműen az orosz-ukrán háború, valamint a hibás uniós szankciós politika következménye. Mások viszont arra hívják fel a figyelmünket, hogy az árak már a katonai konfliktus kitörése előtt is gyorsan emelkedtek.

Az 1. ábra mindkét oldalnak igazat ad. Való igaz, hogy az átlagos energiaár-emelkedés mértéke a háború kitörése előtt is emelkedő trendben mozgott. Az is látható azonban, hogy márciustól kezdve az emelkedő trend komoly lökést kapott.

1. ábra
1. ábra

Az 1. ábrán zöld egyenes mutatja az energiaár-infláció trendjét a háború előtt, míg a kék szaggatott egyenes a konfliktus kitörése utáni trendvonalat reprezentálja. A két trendvonal összevetése azt mutatja, hogy a háború egy egyszeri, 4,7 százalékpontos ugrást okozott az áremelkedés ütemében. Emellett a trendvonal meredeksége is emelkedett, éves szinten 6 százalékpontot adva az inflációs trendekhez.

Ha a fenti folyamatokhoz még azt is hozzátesszük, hogy az energiaárak megugrása és gyorsabb emelkedése akkor következett be, amikor az átlaghőmérséklet növekedése miatt a gázárak jellemzően csökkenni szoktak, a háború hatása még nyilvánvalóbbá válik.

A háborús energiaár-infláció egyértelműen azonosítható a 2. ábrán. Ez a grafikon a németországi energiaárak éves növekedési ütemeit mutatja az elmúlt hónapokban. A drágulási ütem már a háború előtt is magas, 20 százalék körüli volt, ám a konfliktus kitörése utáni hónapban a korábban stabil érték azonnal közel duplájára ugrott, és azóta sem csökkent érdemben.

2. ábra  Forrás: OECD.
2. ábra Forrás: OECD.

A 3. ábra azt mutatja, milyen hatása volt az orosz-ukrán háborúnak az energiaárak inflációs ütemére az EU egyes országaiban. Az arany oszlopok a háború előtti öt hónap átlagos inflációs értékét mutatja, míg az ezüst oszlopok a konfliktus kitörése utáni öt hónap átlagértékeit ábrázolják. A kék körök pedig a két érték közötti különbséget, azaz az energiaár-infláció háború miatti megváltozását mutatják.

Ahogy azt a grafikon is mutatja, hazánk az egyetlen ország, ahol az energiaár-infláció nem növekedett, hanem csökkent február után. A rezsicsökkentés fenntartása és a benzinárstop bevezetése együtt 7,7 százalékponttal csökkentette a magyar energiaárak növekedési ütemét.

A képzeletbeli rangsor második helyén Szlovénia áll, mely országban bár emelkedett az inflációs ütem, ám csak minimális, 3,4 százalékpontos mértékben. A harmadik helyezett Luxemburg esetében is csak 3,5 százalékkal növekedett az áremelkedés üteme – igaz, náluk a háború előtt is 35 százalék felett volt az energia-drágulás mértéke.

Nem meglepő módon az Ukrajnához közelebbi országok azok, melyek a háborús energiaár-inflációt a legnagyobb mértékben érezték. A lista utolsó helyén álló Észtország esetében 38,8 százalékpontot növekedett az átlagos drágulási ütem, de 26,8 kedvezőtlen irányú ugrásával a harmadik legrosszabb helyen álló Lettország is komoly csapást volt kénytelen elszenvedni. A második legrosszabb Hollandia esetében pedig 27,7 százalékpontot emelkedett az energiaár-növekedés üteme a háború miatt.

Magyarország teljesítménye kiemelkedik a V4-es régión belül is. A mi 7,7 százalékpontos csökkenésünkkel szemben a cseheknél 24,4 százalékponttal, a lengyeleknél 12,1 százalékponttal, míg a szlovákoknál 11,7 százalékponttal ugrott meg az inflációs ütem.

A jövő szempontjából sem lehetünk bizakodóak. Az energiaár-infláció emelkedő trendje, kombinálva az elhúzódó háborúval és a közelgő fűtési szezonnal az energiahordozók árdinamikájának további romlását vetíti előre.

A magyar kormány által 2013-ban bevezetett, az új szabályozás szerint az átlagfogyasztásig továbbra is biztosított (és afelett is kedvezményes) rezsicsökkentés előnyei ebben a gazdasági környezetben különösen jelentős módon fognak felértékelődni.

Összefoglalás

Az áramnak, gáznak, olajnak, valamint az üzemanyagoknak átlagos ára valóban egyre gyorsabban emelkedő dinamikát mutatott már az orosz-ukrán háború kitörése előtt is. Ám a katonai konfliktus és a hibás uniós szankciós politika óriási további lökést adott a kedvezőtlen trendeknek.
Európa majd minden országában jelentős mértékben megugrott az energiaár-infláció idén február után. Egyetlen olyan állam volt, melyben ezzel ellentétes folyamatokat láthattunk, ez pedig hazánk, ahol a kormány által bevezetett rezsicsökkentés és benzinárstop hatékonyan védte a lakosságot az inflációs mutató felrobbanásától.
Ahogy láttuk, az energiaárak kordában tartása különösen nagy szó a régió tekintetében, ahol a fenti folyamatok hatványozottan érvényesültek. Mindezek és a várható jövőbeni folyamatok pedig további erős érveket szolgáltatnak a rezsicsökkentés mostani rendszere mellett.

Kapcsolódó: Meddig bírja a háborút Oroszország?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecsketenyeszto
2022. október 03. 17:27
Szép kis ferdítés az egész! Az előző éves átlagárakról a háború előtti hónapokra már 5,2-szeresére drágult a gáz (15-ről 78-ra). https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5439161&span=3 Augusztus 26-án tetőzött a gázár, elmúlt a pánik, azóta stabilan csökken, szankciók ide vagy oda. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor miért is kellene eltörölni a meglévő szankciókat az agresszorral szemben? Ja, hogy orbán orosz haverjainak megmaradjon az irdatlan nyeresége a magas gázárakon? Amúgy meg kinek van félnivalója az uniós gázárplafon bevezetésétől? Melyik vezetéken jön még gáz és melyik országba? Talán alkalmazkodni kellene a közösséghez, amibe beléptünk és bízni abban, hogy tagállamként leszünk kisegítve és nem az egyetlen európai oroszbérencként.
olajfa1
2022. október 03. 17:25
Libbantak ezért okádnak tüzet! mert a gáz ára sem!!!! LETT "ÁREMELÉSES"!! /Ildikónéne után szabadon.../
Bokros Birka
2022. október 03. 17:25
Hát moslékzabálók ez sem jött össze. :D Készüljetek mentek Bidéhez! :D
Láncfűrészes Attasé
2022. október 03. 17:25
Persze hogy nincs, azért van így feltüntetve, mert itt az infláció már a háború előtt is megugrott az előző évekhez képest, ezért kezdtek árstopot is... A kesmanyikok ennyire hülyének nézik a birkákat... Esetleg az élelmiszer inflációval is vagánykodhatnának a narancsmoslék zabálóik előtt melldöngetve... Ja, hogy az majdnem 30%? Bocsi https://tradingeconomics.com/country-list/food-inflation?continent=europe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik