Az építőipar is megérzi a háborút

2022. augusztus 15. 18:22
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.

A KSH friss jelentése szerint 2022 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 4,8, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,2 százalékkal alacsonyabb volt a májusinál. A II. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 25,0 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.


Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetőjének kommentárja  a júniusi adatokhoz:

A júniusi építőipari adat negatív meglepetést jelent: az előző havi kedvező adatok után az ágazat teljesítménye mind havi, mind éves alapon csökkent. Az éves alapú 8,1 százalékos visszaesésben szerepet játszott a magas bázisidőszaki adat is. Ugyanakkor júniusban az ágazat termelését még inkább a kínálati oldal határozta meg, azaz hogy mennyire áll rendelkezésre a szükséges munkaerő és építőanyag. Az építőanyag rendelkezésre állásával kapcsolatos problémákat jól mutatja az ágazat árrobbanásának folytatódása, az építőipar termelői árai 25,0 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.
Bár a drasztikus építőanyaghiány és áremelkedés korábban is jellemző volt, ezt az orosz-ukrán háború tovább fokozta.
Noha az építőipar rendelésállománya továbbra is magas, a rendelésállomány alakulása azt mutatja, hogy hosszabb távon a kereslet is mérséklődhet, többek között az állami beruházások visszafogása miatt, de szerepet játszhat ebben az építőipar árainak emelkedése is. Bár az új szerződések volumene 27,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a hó végi szerződésállomány még 1,2 százalékkal meghaladta azt, így az ágazatot rövid távon keresleti oldalról nem kell még temetni. A mai adat alapján az ágazat növekedéshez való hozzájárulása a második negyedévben semleges lehetett.

2022 júniusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 4,8, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építésében 15,9 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 4,3 százalékkal mérséklődött.
  • A megkötött új szerződések volumene a 2021. júniusi bázisnál 27,8, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 37,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal kisebb volt.
  • Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 1,2 százalékkal nagyobb volt a 2021. június véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 10,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2022 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest:

  • Az építőipari termelés 7,0 százalékkal bővült.

Építőipari termelői árak:

  • A II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben, 27,7 és 27,2, az egyéb építmények építése vonatkozásában pedig 19,0 százalékkal nőttek az árak a 2021. II. negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.
  • Az építőipar árai 7,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.
     

(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés