Adócsökkentés: megszűnik a kifizetői ekho

2022. augusztus 10. 22:00

Az augusztus 9-én megjelent kormányrendeletben szabályozottak értelmében a korábban katás vállalkozás keretében tevékenykedők, akik szeptember elsejétől ekhós foglalkoztatást és adózást választanak, komoly adócsökkentésben részesülhetnek.

2022. augusztus 10. 22:00
null

A kreatív- és művészszakmában dolgozókat érinti a pozitív változás

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) változásai a kulturális terület szereplőinek jelentenek nagy könnyítést. A kormányrendelet első paragrafusa értelmében azokat az adózókat, akik 2022-ben katásként tevékenykedtek, nem zárja ki az ekho szabályai alól. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a kormány eltörölte a kifizetőt terhelő ekho megfizetésének kötelezettségét a kihirdetett veszélyhelyzet idejére. Ez gyakorlatilag

13 százalékos adócsökkentést jelent,

amit a munkáltató béremelésként átengedhet a foglalkoztatottnak. A következő időszakban tehát az ekhósoknak a bevételeik után 15 százalékot kell fizetniük, nyugdíj mellett végzett tevékenység után pedig csak 9,5 százalékot.

Az ekhót bizonyos tevékenységi körökben lehet használni: írói, újságírói, előadói, művészi és az ezeket támogató szakmákban, valamint a sportszakmai ágakban. Az ekhót – egyes, leginkább sportot érintő tevékenységektől eltekintve – évi 60 millió forintos árbevételig lehet alkalmazni, feltéve, ha a minimálbér után fizetendő adók és járulékok megfizetésre kerülnek.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint tavaly összesen 41 ezren ekhóztak, de ez a szám szeptembertől – a kata szabályai megváltoztatásának hatására – jelentősen megnőhet. Az adónem népszerűségét tovább növelheti annak egyszerűsége is, hiszen alapesetben a kifizető, avagy a munkáltató vallja be és vonja le a terheket, így az adózó láthatja ekhós bevételeit és megfizetett terheit a NAV által elkészített adóbevallásban is.

Spórolhatnak az eddigi katás Bt-k is

Eddig a katából kiváló és a számviteli törvény hatálya alá kerülő közkereseti társaságoknak, a betéti társaságoknak, az egyéni cégeknek és az ügyvédi irodáknak könyvvizsgálóval kellett ellenőriztetniük a nyitómérlegüket. A héten megjelent kormányrendelet eltörli a katás cégeknek előírt könyvvizsgálati kötelezettséget, amely körülbelül 100 ezer forint megtakarítást jelent a vállalkozásoknak.

A katás cégeknek (beltagoknak) nem kell megvárniuk, amíg egyszerűsített végelszámolással teljesen megszűnik a cég, hanem már a végelszámolás bejelentésének napjával megindíthatja egyéni vállalkozását a bt. korlátlanul felelős tagja (beltag) is.

Pontosítások

Fontos korrekciók, illetve pontosítások is kerültek az augusztus 9-én megjelent kormányrendeletbe. Alapesetben az átalányadóból kiesők az Szja törvény értelmében legalább 4 adóévig nem választhatják újra az átalányadót. Ez azoknak jelenthetett problémát, akik bevételeik növekedése miatt még az elmúlt években átalányadóról katára váltottak, de most a törvényi keretek miatt az általános szja alá kerültek volna be, ami sok esetben kedvezőtlenebb, mint az átalányadó. A frissen megjelent kormányrendelet ezt a

zárt kaput nyitja ki, és engedélyezi a 2022. szeptember elsejével átlépőknek a 4 éves limit figyelmen kívül hagyását.

A rendelet pontot tesz a bevételi értékhatárok kérdéskörében is. Az már korábban tisztázott volt, hogy augusztus 31-ig 12 millióra növelték a régi kata keretét. Az viszont nem volt egyértelmű, hogy az átalányadózást választók esetében meghatározott éves minimálbér tízszeresével megegyező összeghatárt miként kell számolni. A rendelet az éves keretösszeg harmadát, tehát 8 millió forintos keretet szabott meg az átalányadózás esetében. Fontos megjegyezni, hogy ebből 2 millió forint adómentes.

(Borítókép: MTI/Balogh Zoltán)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. augusztus 11. 14:57
Csepűrágók, influenszerek stb. Ezek valahogy mindig kiharcolják az adócsökkentést. Csak a többieknek kell rendesen adózniuk.
Kormánypárti1
2022. augusztus 11. 14:56
Igen, mert ha nekik nem járnak kedvezmények, akkor minden magyar náci, és diktatúra van. Még kulturáltan sötét is, meg még egészségtelen Is. Persze akkor is, ha jár nekik kedvezmény. Azt nem értem, ha így is úgy is, akkor mire a kedvezmény? :(
Polgári attitűd
2022. augusztus 11. 12:31
Tök jó az adócsökkentés, kár hogy az ekho csak a főállásban alkalmazottként dolgozó vagy nyugdíjas vállalkozók számára nyitott. Ők vannak kevesebben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik