Adócsökkentés: megszűnik a kifizetői ekho

2022. augusztus 10. 22:00
Az augusztus 9-én megjelent kormányrendeletben szabályozottak értelmében a korábban katás vállalkozás keretében tevékenykedők, akik szeptember elsejétől ekhós foglalkoztatást és adózást választanak, komoly adócsökkentésben részesülhetnek.

A kreatív- és művészszakmában dolgozókat érinti a pozitív változás

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) változásai a kulturális terület szereplőinek jelentenek nagy könnyítést. A kormányrendelet első paragrafusa értelmében azokat az adózókat, akik 2022-ben katásként tevékenykedtek, nem zárja ki az ekho szabályai alól. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a kormány eltörölte a kifizetőt terhelő ekho megfizetésének kötelezettségét a kihirdetett veszélyhelyzet idejére. Ez gyakorlatilag

13 százalékos adócsökkentést jelent,

amit a munkáltató béremelésként átengedhet a foglalkoztatottnak. A következő időszakban tehát az ekhósoknak a bevételeik után 15 százalékot kell fizetniük, nyugdíj mellett végzett tevékenység után pedig csak 9,5 százalékot.

Az ekhót bizonyos tevékenységi körökben lehet használni: írói, újságírói, előadói, művészi és az ezeket támogató szakmákban, valamint a sportszakmai ágakban. Az ekhót – egyes, leginkább sportot érintő tevékenységektől eltekintve – évi 60 millió forintos árbevételig lehet alkalmazni, feltéve, ha a minimálbér után fizetendő adók és járulékok megfizetésre kerülnek.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint tavaly összesen 41 ezren ekhóztak, de ez a szám szeptembertől – a kata szabályai megváltoztatásának hatására – jelentősen megnőhet. Az adónem népszerűségét tovább növelheti annak egyszerűsége is, hiszen alapesetben a kifizető, avagy a munkáltató vallja be és vonja le a terheket, így az adózó láthatja ekhós bevételeit és megfizetett terheit a NAV által elkészített adóbevallásban is.

Spórolhatnak az eddigi katás Bt-k is

Eddig a katából kiváló és a számviteli törvény hatálya alá kerülő közkereseti társaságoknak, a betéti társaságoknak, az egyéni cégeknek és az ügyvédi irodáknak könyvvizsgálóval kellett ellenőriztetniük a nyitómérlegüket. A héten megjelent kormányrendelet eltörli a katás cégeknek előírt könyvvizsgálati kötelezettséget, amely körülbelül 100 ezer forint megtakarítást jelent a vállalkozásoknak.

A katás cégeknek (beltagoknak) nem kell megvárniuk, amíg egyszerűsített végelszámolással teljesen megszűnik a cég, hanem már a végelszámolás bejelentésének napjával megindíthatja egyéni vállalkozását a bt. korlátlanul felelős tagja (beltag) is.

Pontosítások

Fontos korrekciók, illetve pontosítások is kerültek az augusztus 9-én megjelent kormányrendeletbe. Alapesetben az átalányadóból kiesők az Szja törvény értelmében legalább 4 adóévig nem választhatják újra az átalányadót. Ez azoknak jelenthetett problémát, akik bevételeik növekedése miatt még az elmúlt években átalányadóról katára váltottak, de most a törvényi keretek miatt az általános szja alá kerültek volna be, ami sok esetben kedvezőtlenebb, mint az átalányadó. A frissen megjelent kormányrendelet ezt a

zárt kaput nyitja ki, és engedélyezi a 2022. szeptember elsejével átlépőknek a 4 éves limit figyelmen kívül hagyását.

A rendelet pontot tesz a bevételi értékhatárok kérdéskörében is. Az már korábban tisztázott volt, hogy augusztus 31-ig 12 millióra növelték a régi kata keretét. Az viszont nem volt egyértelmű, hogy az átalányadózást választók esetében meghatározott éves minimálbér tízszeresével megegyező összeghatárt miként kell számolni. A rendelet az éves keretösszeg harmadát, tehát 8 millió forintos keretet szabott meg az átalányadózás esetében. Fontos megjegyezni, hogy ebből 2 millió forint adómentes.

(Borítókép: MTI/Balogh Zoltán)

| adó | ekho | kata

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés