A Real Madrid idénybeli első villanása: megvan a történelmi Szuper Kupa-győzelem is!

2022. augusztus 10. 23:13

A legutóbbi kilenc Szuper Kupát nyolcszor a BL-győztes nyerte, a mérkőzés előtt természetesen az merült fel leginkább: tovább folytatódik-e a hegemónia? A válasz egy percig sem volt kérdéses: igen.

2022. augusztus 10. 23:13
null
Vámos Tamás

A találkozó előtt a magyar labdarúgó-szurkolóknak is volt okuk a nosztalgiázásra, hiszen a legutóbbi, 62 évvel ezelőtti Real Madrid - Eintracht Frankfurt találkozón, a skót Hampden Parkban rendezett BEK-fináléban több olyan rekord született, amelyeket a mai napig nem sikerült megdönteni. Nem kevesebb, mint 127.000 néző előtt győzött 7:3-ra a királyi gárda, a mérkőzésen Puskás Ferenc négy gólt szerzett, Alfredo Di Stefano mesterhármast ért el, a Száguldó Őrnagy mesternégyese azóta is felülmúlhatatlan.

A két csapat a következő összeállításban kezdte a helsinki Olimpiai Stadionban rendezett szerdai találkozót: 

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, F. Mendy – Modric, Casemiro, Kroos – Valverde, Benzema, Vinícius

Eintracht Frankfurt: Trapp – A. Touré, Tuta, Ndicka – Knauff, Sow, Rode, Lenz – Lindström, Kamada – Borré.

Érdekesség, hogy míg az Eintrachtnak a Szuper Kupa-döntő már a harmadik tétmérkőzése volt ebben a szezonban (a Német Kupában a Magdeburgot 4-0-ra győzte le Oliver Glasner együttese, azonban a hétvégi nyitófordulóban egy 6-1-es vereségbe szaladtak bele hazai pályán a Bayern München ellen), addig a Real ezzel a találkozóval „debütált” ebben az idényben.

Ahogy az várható volt, az első negyedórában a Real Madrid birtokolta többet a labdát, de kapura egyáltalán nem voltak veszélyesek Benzemáék.

Borré passzával Kamada lépett ki, a japán klasszis lövését azonban nagy bravúrral védte Courtois.

A Blancók erre egy Vinicius-balett-tel válaszoltak, a brazil egészen az ötös sarkáig cselezte le magát, ám nagy nehezen hárított a frankfurti védelem.

Közvetlenül ezután már jóval közelebb állt a vezetés megszerzéséhez a BL-győztes: egy végletekig kijátszott szituáció során Benzema önzetlenül Viniciushoz passzolt, Trapp kapus már verve volt, a brazil lövését azonban önfeláldozó bevetődéssel mentette Tuta.

Egészen a 37. percig kellett várni a következő nagy helyzetre. Ismét a Benzema-Vinicius kettős villant, az akció végén a brazil remekül helyezett lövését ujjheggyel tolta ki szögletre Trapp.

Casemiro visszafejelt labdáját a teljesen egyedül hagyott David Alaba passzolta az üres kapuba. Real Madrid – Eintracht Frankfurt 1-0!

Luka Modriccsal ellentétben a madridi szurkolóknak nem állt égnek a hajuk: a Real magabiztosan győzött! Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Petteri Paalasmaa
Luka Modriccsal ellentétben a madridi szurkolóknak nem állt égnek a hajuk: a Real magabiztosan győzött! Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Petteri Paalasmaa

A játékrész utolsó említésre méltó eseményeként Casemiro szúrta rá a labdát, Trapp bravúrral védett.

A második félidő első villanása a Frankfurté: Lindström addig, addig kevergetett, amíg túljutott Casemirón, a dán légiós egészen az ötösig vezette a labdát, ám a brazil középpályás beérte, és Courtois-val együtt megoldották a feladatot.

 Tíz percet kellett várni a második játékrész első madridi lehetőségére: Mendy beívelését Vinicius szenzációsan tűzte rá, Trapp ezúttal nagy bravúrral hárítani tudott. 

Nem sokkal ezután Modric remek passzát Casemiro mintegy 25 méterről, ballal rátűzte, az égiek és a felső kapufa ezúttal a frankfurtiakkal volt.

A játék képét nézve csak idő kérdése volt, hogy mikor növeli előnyét a Real Madrid – erre a 65. percben került sor, és természetesen a Vinicius – Benzema kettős volt a főszereplő! A brazil ezúttal a leshatárról ugrott ki, pontos bepasszát pedig Benzema - világklasszishoz méltó módon - bombázta a jobb alsó sarokba, szegény Trapp ezúttal mozdulni sem tudott a lövésre. 

Ezt követően már cifrázni kezdte a BL-győztes: Valverde trükközött a bal oldalon, ígéretes beadását blokkolták a frankfurti védők, majd nem sokkal ezután Casemiro kemény szerelése után (a frankfurti drukkerek őrjöngése mellett) újra és újra Benzema és Vinicius okozott gondot a frankfurti védelemnek, végül a még mindig csak 23 éves klasszis tüzelt mellé.

Madridi öröm a köbön! Az egyik főszereplő: Vinicius Junior Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Petteri Paalasmaa
Madridi öröm a köbön! Az egyik főszereplő: Vinicius Junior Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Petteri Paalasmaa

Amint az angol Michael Olivier lefújta a találkozót, hivatalossá vált: a Real Madrid beérte az ötszörös Szuper Kupa-győztes Barcelonát és AC Milant. Ám a mester, Carlo Ancelotti ezen is túltett: ő lett az első négyszeres Szuper Kupa-győztes tréner, hiszen korábban a Milannal kétszer győzött, és most már a Reallal is duplázni tudott…

Nyitókép Ezúttal ők szállították a ReaL-győzelmet: David Alaba (balra) és Karim Benzema Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Petteri Paalasmaa 

     

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locomotive
2022. szeptember 08. 21:24
Kicsit ömlengős, ahogyan fogalmazol, de mégis nagyon tetszik és teljesen igazad van =)))
lynx
2022. szeptember 08. 21:23
Nagyon jó kis csapat a Frankfurt. Gyorsak, ügyesek, erősek, lelkesek. Erről a Realról ez nem mondható el, mert ez nem is egy csapat, ez egyetlen test, ez egy gondolat, egy önálló intenditás, ez valami csoda, ez maga a szférák zenéje. Nem is értem , hogy tudja ennyi egyéniség, ennyi zseni ilyen alázattal beadni a derekát, csak azért, hogy egy jót játszasson. Bizonyára ők tudják, hogy ez egy játék, amit játszani kell ha győzni akarsz, ez nem gladiátor viadal, mert ez maga a foci.
fraktoaster
2022. augusztus 12. 12:51
Az ő akadémiájuk nem is csak a helyi gyerekekből merít. Az egész bolygót szondázzák tehetséges gyerekek után.
Gèbi
2022. augusztus 12. 11:52
akkor arra sem mondhatjuk, hogy madridi, spanyol csapat, mint ahogy az FTC-re sem hogy ferencvárosi, magyar csapat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik