Bankok saját kriptovalutával

2022. augusztus 09. 13:33

Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető most két olyan projektet mutatnak be, amelyben hagyományos pénzintézetek nyitnak a blokklánc felé.

2022. augusztus 09. 13:33
null

A pénzügyi szektor nyit a blockchain és a kriptovaluták felé. Egyes szakértők az azonnali átutalás alternatíváját látják a blokklánc technológiában, amelynek hatékonyságát és gyorsaságát igyekeznek kiaknázni a bankok. Léteznek olyan szabályozott pénzintézetek is, amelyek teljes működésüket és termékpalettájukat a kriptovaluták köré építik.

A Fintech Világa – Blockchain Percek is többször adott hírt hasonló kezdeményezésekről, egy korábbi műsor vendége például egy fejlesztés alatt álló, blockchain alapú magyar pénzintézet, a BENKER technológiai vezetője volt.

A blockchain kezdeményezések közül mindig kiemelkedik és különleges helyzetet teremt, amikor egy bank saját kriptovalutát vagy blockchain alapú tokent fejleszt. Az Egyesült Államokban a legnagyobb példa erre a JPMorgan és a JPM Coin. Európában pedig a KBC, a K&H Bank anyavállalata volt az első bank, amely saját kriptovalutát fejlesztett, amely a Kate Coin elnevezést kapta a pénzintézet digitális személyi asszisztense után.

A JPMorgan hatékonysága miatt elszámolási egységként, házon belül egy privát blockchainen használja a JPM Coint. Ezzel szemben a KBC inkább ökoszisztémája, és ügyfélkapcsolatainak fejlesztésére hozta létre a Kate Coint. Mindkét fejlesztés egyértelmű elköteleződés a blockchain világa mellett, méghozzá a szabályozott pénzügyi szektoron belül.

Világszerte kutatások folynak arról is, hogy miként lehet teljes mértékben állami hátterű digitális pénzeket, azaz digitális jegybankpénzeket fejleszteni. Sok országban előrehaladottak a kísérletek, Kínában például már 261 milliószor töltötték le az állami tárcaapplikációt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik