Várakozásokat felülmúlóan nőtt az ipari tevékenység

2022. augusztus 5. 9:09
A Covid-gödörből kilábalva ugrásszerűen nőtt az ipari termelés; a tőkebeáramlás és a beruházási támogatások miatt arányaiban leköröztük a német ipari termelést. A következő hónapokban még növekedhetnek a mutatók, de az orosz-ukrán háború változatlanul kockázatot jelent a szektorra.
Elemzők:
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője 


Ugrásszerű növekedés, történelmi csúcs

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője rámutatott: az ipari termelés éves növekedése a második negyedévben kissé lassult az első negyedévi bővülés után, míg gyakorlatilag stagnált az előző negyedévhez képest.

A terület 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezte,

így a járvány előtti szint közelében – azt kissé meghaladó mértékben – ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elején határozott lendületet vett, júniusban pedig új történelmi csúcsra ért, ugyanis a 2020 áprilisi mélyponthoz képest 71,1 százalékkal nőtt. 

A 2015-ös évi átlaghoz viszonyítva 25,4 százalékkal növekedett az ipari termelés – míg tavaly ugyanehhez az évhez viszonyítva összesen 9,6 százalékkal.

A mostani érték pedig 53,3 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője úgy látja, hogy a növekedésben a nagyobb súlyú feldolgozóipari ágazatoknak volt szerepe, míg a kisebb ágazatok esetében inkább csökkent a termelés. A nagyobb ágazatok közül érdemes kiemelni a járműgyártást, ahol a növekedés azt is jelzi, hogy júniusban a termelést a korábbinál kevésbé hátráltatta az alkatrészek hiánya. 

Kockázati tényezők

Az autógyárak termelése 2020 októberében már meghaladta a járvány előtti szintet, azonban a tavaly év során átlagosan 20 százalékkal maradt el, így mintegy 5-6 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét.

A chiphiány ellenére biztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya tartósan kiemelkedő: áprilisban 32,7 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Az autógyártók a szűk beszállítói kapacitások miatt rövidtávon elsősorban a drágább, nagyobb profitmarzzsal rendelkező modellek rendeléseit teljesítik, azonban a második félévtől már javulásra számítanak. Egyes beszámolók, konjunktúra-felmérések szerint (Ifo, beszerzési menedzser index) az év elején már érezhető volt az ellátási problémák enyhülése. 

Az ukrajnai háború azonban jelentősen rontotta a kilátásokat, amit az Ifo és a ZEW index után már a beszerzési menedzser indexek is tükröznek. A háború, valamint a Covid elleni szigorú kínai lezárások újra a beszállítói láncok szakadozásával fenyegetnek, azonban ennél lényegesen nagyobb mértékben rontja a kilátásokat az ehhez kapcsolódó elszálló infláció, az energiaárak, a megélhetési költségek és az egyre szigorodó monetáris politikák, amelyek fokozzák a recessziós aggodalmakat. Suppan Gergely úgy fogalmazott:

az orosz gázszállítások visszafogása ugyanakkor jelentős német ipari szektorokat kényszeríthet leállásra, ami igen súlyos következményekkel járhat.

A német ipari rendelésállományok mindenesetre továbbra is magas szinten állnak, így a beszállítói problémák enyhülése azonnal éles felpattanást eredményezhetne.

Ezzel kapcsolatban Regős Gábor elemzésében kiemelte: a magyar ipar szempontjából fontos, bár a korábbinál kisebb együttmozgást mutató német ipar teljesítménye is kedvezően alakult, a szezonálisan kiigazított adatok szerint a forgalom bővülése éves alapon 3,0 százalék volt, ami kismértékben alacsonyabb a magyar termelés 4,8 százalékos növekedésénél.

A második negyedévben tehát az ipari termelés pozitívan járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez, a három hónap éves alapú kibocsátásnövekedése átlagosan 4,7 százalékot tett ki.

A hazai ipar teljesítménye az elmúlt években élesen elvált a német iparétól – köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitás növelésének, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak, és a kormány – beruházásokat kifejezetten támogató – gazdaságpolitikájának. 

A következő hónapokban – a chiphiány miatt a tavaly harmadik negyedévi gyenge bázis, valamint az idén enyhülő chiphiány miatt – nagyobb mértékben növekedhet az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború továbbra is számos kockázatot jelenthet. Noha a félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat, fokozatos javulásra lehet számítani, mivel az utóbbi időben csökkent a műszaki cikkek iránti kereslet. 

Suppan Gergely szerint  a beszállítói láncok szakadozása szintén jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása, azonban

egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek árai már meredeken visszaestek a recessziós aggodalmak hatására.

Az infláció élelmiszer-, és energiaárak vezérelte emelkedése a vásárlóerő csökkenésén keresztül a külső keresletet ronthatja. Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart a nagyon magas rendelésállomány – májusban 29,7 százalékkal állt magasabban az egy évvel ezelőttihez képest, míg az új rendelések 25,5 százalékkal nőttek, ezen belül a járműgyártásban 42,4 százalékkal.

Az egyre inkább felerősödő recessziós félelmek a kereslet csökkenésén keresztül akadályozhatják a termelés bővülését – mutatott rá Regős Gábor, hozzátéve: ezt jelzi a német ipar új rendeléseinek 9,0 százalékos volumencsökkenése is az egy évvel korábbihoz képest, melyben az eurózónán kívüli rendelések visszaesésének van a legnagyobb szerepe vélhetően a háború miatt. Ugyanakkor a rendkívül magas beruházási ráta, illetve a járműipar gyenge bázisidőszaki teljesítménye segíthetik a bővülést. Az ágazat hosszú távú teljesítményét emelkedés jellemzi, a termelés volumene a 2015-ös szintet mintegy negyedével haladta meg júniusban.

Suppán Gergely elemzése szerint a készletek feltöltésének növekedésével az év során – az átmeneti megingások mellett – fokozatos élénkülésre számíthatunk az ipari termelésben, amit új kapacitások – főleg az akkumulátor gyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó –  várható üzembe helyezése is támogathat.

A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a BMW és a Mercedes beruházásaival, valamint a védelmi ipari kapacitások kiépülésével,

mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén a bázishatások és az új kapacitások üzembe helyezése miatt – jelentős bizonytalanságok mellett – 6 százalék körüli növekedésre számítunk, a tavalyi 9,6 százalék után.

Fotó: Ujvári Sándor/MTI


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A birodalmi német sajtó Sztálingrád után és Csauseszku is így írt....

Sajnos igen. De ha még sikerül is megállapodni, az energia ára várhatóan tartósan magas marad, ami rontja az európai ipar versenyképességét.
Lehetett volna ez máshogy is, vagy már évek óta az orosz energiaimport kiváltásán dolgoztak volna, vagy ha már függők, akkor nem izmoznak az oroszokkal, de sikerült ideológiai alapon a lehető legrosszabb diplomáciát összehozni. Az ég óvjon minden országot attól, hogy ideológusok vezessék!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés