Kezdődik a spórolás: hanyatlik a vásárlási kedvünk

2022. augusztus 4. 13:35
Kezdünk igazodni az inflációhoz és a megélhetési aggodalmakhoz. Éves szinten nőtt, júniusban azonban fékezni kezdett a hazai kiskereskedelmi forgalom: alapvetően az élelmiszereken kezdtünk spórolni – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Kiadta legújabb összesítését a KSH a kiskereskedelmi forgalom hazai alakulásáról. Az éves mutatók még jól teljesítenek, júniusban 4,5 százalékkal nőtt a forgalom volumene az előző esztendőhöz képest (az elemzők 8 százalékot vártak), havi bontásokban azonban már nem olyan rózsás a helyzet. Júniusban 0,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom: az élelmiszerüzletekben 0,3 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer- és üzemanyag kiskereskedelemben 2,5, illetve 23,6 százalékos volt a volumenindex visszaesése.

Az év eleji gazdasági transzferek és a bérek emelése mintegy 10 százalékot dobott a kiskereskedelmi fogyasztási mutatókon 2022 első felében,

a május óta tartó lassuló tendencia ugyanakkor markánsan folytatódni fog.

Az élelmiszerek drágulása a kiskereskedelmi szektorban erősen fogja éreztetni hatását, míg az üzemanyag-forgalom tekintetében az ársapka-módosítás és a mennyiségi korlátozások jósolnak negatív mutatókat.

Az extraprofit-adó fogyasztókra hárítása és a rezsicsökkentés módosítása (utóbbinál nem lehet látni, hogy ha fog, akkor milyen módon fog a továbbiakban változni), valamint az évtizedek óta nem tapasztalt infláció jelentős jövedelemkiesést okoz a háztartásoknak. Ezek összességében mind azt prognosztizálják, hogy 2022 második félévében a kiskereskedelmi forgalom jelentős csökkenésére számíthatunk.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés