Zuhanó értékeltségek és az ingyenebéd vége

2022. augusztus 5. 14:10
Az elmúlt időszak nem a jó hírekről szólt a fintech szektorban, számos vállalat kezdett leépítésekbe, sokan a korábbinál jóval alacsonyabb értékeltség mellett vontak be friss tőkét, egyesek pedig a csődöt sem tudták elkerülni.

A Klarna esete kiválóan érzékelteti a helyzet súlyosságát, a BNPL szolgáltatót a korábbi 45,6 milliárd dollár után most csak 6,7 milliárd dollárra értékelték a befektetői. Ez hatalmas, 85 százalékos esést jelent, amire ritkán van példa ezen a területen.

A Stripe is visszavett az optimizmusból, a fizetési szolgáltató a korábbi 95 milliárdos értékelést maga igazította ki 28 százalékkal. A vállalat így is 68 milliárd dollárt ér, amivel továbbra is a világ legértékesebb magánkézben lévő fintech-je. A második helyet eddig a Klarna birtokolta, az ő visszaesésükkel a Revolut lépett fel a dobogó középső fokára. A brit pénzügyi szuperapp számára jó hír, hogy még legalább két évre elegendő pénzzel rendelkeznek, így tőlük nem érdemes a Klarnáéhoz hasonló zuhanásra számítani egy jó ideig.

A tőzsdén lévő fintech-ek sincsenek egyszerű helyzetben, az első sztár fintech, a PayPal részvényei például alig a negyedüket érik a korábbi csúcshoz képest. A brit Wise és a brazil Nubank is hasonló eséseket tapasztaltak. Ezek a visszaesések nem a fintech szektor hosszú távú potenciáljának csökkenéséről tanúskodnak, sokkal inkább a fintech szektorra is kiható makrogazdasági hatások szerencsétlen együttállása magyarázza a kellemetlenségeket.

A Peak alapítóját, Suppan Mártont nem érték meglepetésként a csökkenő értékeltségek, szerinte idő kérdése volt, hogy mikor kezdenek szétválni a valóban ígéretes fintech-ek és a kevésbé erős lábakon álló vállalatok.

„Most egészen biztos, hogy túlárazott a fintech szektor. Nem igazán látszik, hogy nyereséget termelnek ezek a cégek, és nem látszik az sem, hogy miből fognak nyereséget termelni. Túl sok cég is van a piacon, ezért konszolidációra lesz szükség” – mondta Suppan Márton, a Peak alapítója a Concorde Podcastben 2021 májusában.

Suppan Márton és Érczfalvi András a Fintech Világa legújabb adásában sorra veszik ezeket a gazdasági tényezőket, és a tartós visszaesés helyett átmeneti nehézségeket jósolnak. Suppan Márton szerint az egyes alszektorok eltérő mértékben ugyan, de szebb napokat is látnak majd, most ugyanakkor kihívásokkal találkoznak. Sokan ebben a folyamatban elhullanak majd, ez viszont inkább jó hír a szektornak. Hosszú távon a valóban egészséges, stabil lábakon álló vállalatok lesznek azok, akik még a korábbi sikereket is felülmúlhatják majd.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés