A német energetikai szabályozó hatóság vezetője figyelmeztet: nem fogják túlélni a telet orosz földgáz nélkül

2022. augusztus 3. 11:51
Németország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiahiányával küzd és a tél beállta előtt nem biztos, hogy a tárolók töltöttsége eléri a szükséges minimumot.

A Bild am Sonntag című német lap interjút készített Klaus Müllerrel, az áram-, gáz-, távközlési, posta- és vasúti piacokat felügyelő kormányzati szabályozó hatóság, a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetőjével, aki figyelmeztetett, hogy a földgáz készletek közel 65 százalékon állnak, és ez jobb, mint az előző hetekben, bár nem elég ahhoz, hogy „orosz gáz nélkül átvészeljük a telet”.

A német kormány novemberre 90 százalékos éves célt tűzött ki a földgázkészletek tekintetében. A céldátumig közel 3 hónap van hátra, de az Északi Áramlat 1 karbantartása lassította a felhalmozást, valamint az erős hőhullámok fokozták a villamosenergia-keresletet.

Müller arra hívta fel a figyelmet, hogy az energetikai helyzet tovább romolhat, ha az orosz állami irányítású exportőr, azaz a Gazprom nem folytatja a szállításokat, vagy továbbra is korlátozza azt.

A szakértő szerint „a piacok már beépítették az orosz gázszállítások kiesését, és elértünk egy gázár-plafonhoz”.

Németország Belgiumból, Norvégiából és Hollandiából is kap földgázt, de az orosz szállítások lassulása azt jelzi, hogy Németország lemaradásban van a téli tartalékképzésben.

A Bank of America egy nemrégiben megjelent kutatási jegyzetében felvázolta, hogy az ellátási zavarok „pesszimista” forgatókönyve

a földgáz árát idén és 2023-ban 200 euró fölé emelheti.

A holland gázzal a július közepén megawattóránként 163 euró körül kereskedtek.

Bár Müller azt jósolja, hogy Németország 2024 nyarára függetlenedik az orosz földgáztól, tehát Európa két évig tartó szűkös ellátással néz szembe, ami tovább növeli az energiainflációt, valamint nehéz helyzetbe hozza a háztartásokat és a vállalkozásokat.

Eric Heymann, a Deutsche Bank vezető közgazdásza elmondta, hogy a német háztartásokban az elkövetkező télen sok fát fognak vágni és kandallóval fognak fűteni, a drága földgáz olcsó alternatívájaként.

(Borítókép: MTI/AP/Michael Probst)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés