Feketelistázásba kezdett az ukrán kormány

2022. augusztus 3. 9:01
Ahogy telnek a hónapok, az ukránok egyre agresszívebben támadják kommunikációjukban azokat, akik megkérdőjeleznek bizonyos politikai lépéseket a háborúval kapcsolatban. Van egy szép feketelistájuk is, amelyre most olyanok is felkerültek, akik egyébként őket támogatják. Mindenki gyanús, aki nem gyanús, avagy európai értékek csúcsra járatva.

A legszebb mccarthysta boszorkányüldöző hagyományokat idézi az a feketelista, amit az ukránok állítottak össze az „orosz propagandát terjesztő” nyugati értelmiségről. Ide névvel, fotóval kerülnek fel mindazok, akik nem csak vakon bégetik, hogy „négy láb jó, két láb rossz”, hanem arra is rámutatnak, mekkorát lehet hasalni egy botlásnál.

A folyamatosan frissülő lista különlegessége, hogy az ukrán kormány állítja össze, szó nincs tehát szélsőséges vagy nacionalista szervezetek (utóbbi, mármint nacionalizmus persze nincs Ukrajnában, ha van, arról nem beszélünk, mert nem fér bele az európai lelkesültségbe) acsarkodásáról, nem, ez itt a Zelenszkij-kabinet hivatalos szégyenfala arról, mely nyugati politikusokat, újságírókat tartják a Kreml szócsövének, ezáltal Ukrajna ellenségének.

Az európai normákat és a csatlakozási szándékukat bőszen hangoztató ukrán kormányszervezet tagjai azonban kissé túllőttek a célon, a történelem legrosszabb hagyományait idéző összeállításban ugyanis szerepel jó pár olyan személy,

akiket sok mindennel lehet vádolni, de oroszbarátsággal és azzal, hogy nem Ukrajna pártján állnak a háborúban, semmiképp. 

A listán számos ismert politikus és közéleti személyiség neve szerepel, a valóban nem éppen oroszgyűlöletéről ismert Marine Le Pentől kezdve Robert Ficón át egészen Leonardo Tricarico olasz tábornokig, aki ki merte mondani, hogy a fegyverszállítási őrület helyett Európa békéjének érdekében azonnali tárgyalásokat kellene szorgalmazni (már-már uszításszámba megy az ilyen vélemény), de ott van Jeffrey Sachs közgazdász-professzor is, aki logikusan és higgadtan érvel amellett, hogy legalább tárgyalóasztalhoz üljenek a felek, vagy Edward Luttwak elemző, aki a kompromisszumos megoldások szükségét hangsúlyozta az oroszbarát szakadár területek kapcsán, éppen ezért őt is ellenséges propagandistának minősítette a Zelenszkij-kabinet. 

Luttwak meglehetősen indulatosan reagált a listázás hírére, ahogyan fogalmazott: reméli, hogy Kijevben valaki sürgősen szól az illetékesnek a feketelista átvizsgálása miatt. „Mivel rajta vagyok, annak ellenére, hogy az első naptól kezdve maximálisan támogatom az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányokat, sőt, személyesen lobbiztam érte a NATO védelmi minisztereinél. Valami hülye félreérthette, amit írtam” – írja dühösen.

Nem egészen tiszta, a listára milyen „bűnök” alapján kerültek fel nevek, de elég meglepő, hogy John Mearsheimer politológus, az offenzív realizmus elméletének kidolgozója is rajta van,

aki már az 1990-es években az Ukrajna elleni orosz agresszióra figyelmeztetett, a háború kitörése után pedig ragaszkodott azon elméletéhez, hogy a konfliktus kirobbanásának igazi oka a nyugati világ politikai idétlenkedése volt.

„A tényekből egyértelműen kiderül, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert az Egyesült Államok és európai szövetségesei elhatározták, hogy az országot nyugati védőbástyává teszik Oroszország határán, ezt pedig Moszkva egyértelmű fenyegetésnek tekintette” – mondta. Ezt az ukránok nagyjából úgy értékelték, hogy a Chicagói Egyetem professzora NATO-ellenes, így Ukrajna ellensége. Hibátlan logika, listára vele.

A legérdekesebb név a listán Glen Greenwald Pulitzer-díjas újságíróé, aki szintén nem arról híres, hogy himnuszokat ír Putyinhoz, ellenben arról igen, hogy meglehetősen objektíven tudja szemlélni az eseményeket, így az ukrán helyzetet is. Az, hogy a háborúban Ukrajna pártján áll, nem feltétlenül jelenti azt, hogy – a liberális mainstream elvárásaival ellentétesen – ne fogalmazna meg kritikus gondolatokat Ukrajna jogállamiságát, korrupcióját és demokráciafelfogását illetően. Ami az utóbbit illeti, az valóban elég sajátos, aggodalmának pedig Greenwald több esetben is hangot adott, mondván: némileg árnyalja a Zelenszkijről kialakított igazságos mártír képét az a cseppet sem elhanyagolható tény, hogy

az elnök már az orosz konfliktus előtt is (azóta pláne) alapvető szabadságjogokat korlátozott, szisztematikusan kinyírja az ellenzéki sajtót, vagy tartóztattatja le a másképpen gondolkodókat,

mindezt most, hogy a világ figyelmének középpontjába került, a bűvös és mindenható „oroszbarát” kifejezést használva. Greenwald úgy véli, a feketelistával Ukrajna az eddigi agresszív kommunikációjára dobott rá egy lapáttal, és a pénz-fegyver követeléseit ilyen megfélemlítési módszerekkel nyomatékosítja. 

Greenwald még arra sem vette a fáradtságot, hogy felidegesítse magát, ellenben lecsapta a labdát, és kifejtette, hogy hol követ el óriási hibát Zelenszkij az ilyen akciókkal.

A feketelistát McCartey-féle baromságnak titulálta, mondván, a listázás évtizedes módszer azok démonizálására, akik meg merik kérdőjelezni az Egyesült Államok és a NATO külpolitikáját.

Az újságíró így folytatta: „az ukránoknak joguk van olyan háborús politikát folytatni, amilyet akarnak. De amikor azt követelik, hogy az én országom és az én kormányom az erőforrásait az ő háborús erőfeszítéseik táplálására fordítsa, akkor – az összes amerikaihoz hasonlóan – nekem is megvan minden jogom arra, hogy megkérdőjelezzem ezt a politikát, vagy rámutassak annak veszélyeire és kockázataira. És egy kicsit sem érdekel, hogy Ukrajna ezeket a kérdőjeleket azzal próbálja eltörölni, hogy orosz propagandistának bélyegez meg újságírókat és politikusokat. Ez a taktika éppoly pitiáner, mint amilyen szánalmas és hiteltelen.”

A lista nyilvánvalóan bővülni fog. Addig is: sikeres uniós csatlakozási próbálkozásokat. A listázás például óriásit fog lendíteni a dolgon, az ilyesmit nagyon szeretik Európában. 

Fotó: MTI/EPA/Telegram
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés