Nancy Pelosi házelnököt bennfentes kereskedéssel vádolják

2022. augusztus 1. 8:10
Az amerikai képviselőház demokrata képviselői eltiltanák a részvénykereskedelemtől a törvényhozókat. Csütörtökön Richard Fisher, a Dallas volt szövetségi bankelnöke bennfentes kereskedelemmel vádolta meg Nancy Pelosi házelnököt és férjét, Pault.

Az amerikai képviselőházi demokraták a jövő hónapban olyan javaslatot terveznek benyújtani, amelyben megtiltanák a törvényhozóknak, házastársaiknak és vezető beosztású alkalmazottaknak a részvényekkel való kereskedést – jelentette csütörtökön a Punchbowl hírügynökség, több, a témához közel álló forrásra hivatkozva.

Ezzel összefüggésben reagált a hírre Richard Fisher volt bankelnök azzal, hogy számára egyértelmű: „az emberek mindig is kihasználták a bennfentes információkat. Sajnálattal látom, hogy Paul Pelosi, Nancy Pelosi és mások, úgy tűnik, kihasználták a bennfentes információkat”.

Pelosiékat többször is kritika érte a nem nyilvános információkon alapuló ügyletek miatt – legutóbb 25 000 Nvidia részvényt vásároltak. A növekvő közvélemény nyomása közepette végül is veszteséggel kellett eladniuk, mindössze egy nappal azelőtt, hogy a Szenátus elfogadta a többmilliárd dolláros támogatást az amerikai chipgyártás fellendítés érdekében. Ha megtartották volna, másnap nyereséggel szállhattak volna ki.

Pelosiék számára a 341 365 dolláros veszteségük nyilvánosságra hozatala a „sajátságos átláthatóság” ritka pillanata volt. Nem csoda, hogy

sokan azzal vádolták őket, hogy azért vállalták (majd jelentették be) a veszteséget, hogy elnyomják a bennfentes kereskedelem újraéledő vádjait.

2021 márciusában Pelosiék 1,95 millió dollárért kötöttek Microsoft részvényekre vételi opciót, kevesebb mint két héttel azelőtt, hogy a technológiai óriáscég 22 milliárd dolláros szerződést kötött az amerikai hadsereg harci csapatainak kiterjesztett valóság-fejhallgatókkal való ellátására. Ugyanezen év januárjában Paul Pelosi 1 millió dollár értékben kötött le Tesla vételi opciókat, mielőtt a Biden-kormányzat bejelentette az elektromos járművek elterjesztésére vonatkozó terveit.

Legutóbb Pelosi milliókat adott el Visa- és Apple részvényekből.

Nancy Pelosi tagadja, hogy bármiféle jogsértést követett volna el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért börtön jár.

Abban az országban, amelyben létezik a lobbitörvény, mint intézmény, ne csodálkozzunk
semmin. Egy ilyen országban a korrupció nem létezik, mert törvény garantálja annak
meglétét. És mivel demokrácia van ebben az országban mindenki számára adott a lehetőség
hogy vezető politikusként bennfentes információk felhasználásával degeszre tömje nemcsak
a saját, hanem Ursula von der Leyen férjének a pénztárcáját is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés