Az új rezsirendszer a gázfogyasztókat is jobban támogatja, mint a régi

2022. augusztus 1. 10:28

Sebestyén Géza
Az új rezsivédelmi rendszer nem csak a gáz esetében, hanem a magyar lakossági gázfogyasztók számára is kedvezőbb, nagyobb támogatást nyújt, mint amennyit a rezsicsökkentés régi modellje adott.
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

 

Ahogyan azt korábbi írásomban már megmutattam, a jelenlegi piaci árak mellett az új rezsitámogatási rendszer az áramárak tekintetében sokkal nagyvonalúbb a réginél. Jelen cikkem alapkérdése az, hogy vajon a gáz esetében is hasonló-e a helyzet. 

A részleteiben július 21-én bemutatott új rendszerben az átlagfogyasztás mértékéig, azaz éves szinten 1729 köbméterig továbbra is a rezsicsökkentett 102 forintba kerül egy köbméter földgáz, ám efelett ennek közel hétszeresét, 747 forintot kell majd fizetnünk. 

A földgáz aktuális ára lényegében négyszerese a tavalyi átlagárnak, az idei csúcséréték pedig 5,6-szoros növekedést mutat.

Az elemzők szerint azonban még mindig nem értünk el a drágulási folyamat végére. A német szövetségi gázhálózat üzemeltetője szerint jövőre a mostanihoz képest is legalább triplázódnak a lakossági gázszámlák. Mindezek alapján a magyar rezsirendszer arányaiban még akkor is támogatóbb lenne a korábbinál, ha az átlagfogyasztás alatti mennyiséget is hétszeres áron kapnánk. 

Ahogyan azt az 1. ábra is mutatja, a gáz ára teljesen más trend szerint alakult Magyarországon a baloldali és a jobboldali kormányok alatt. 2010 közepe előtt a magyar fogyasztók által fizetett ár gyorsan konvergált az EU átlagos értékéhez, 2009 végétől lényegében meg is egyezett vele. Ezzel szemben a 2010-es kormányváltás óta a magyar árak lefelé, míg az uniós mutató felfelé változott. 

1. ábra: Egy kWh energiatartalmú földgáz árának alakulása az EU-ban és Magyarországon 2007 2. félévétől 2022 első negyedévéig (euró). Forrás: Eurostat. 

2010 első negyedévében egy uniós polgár átlagosan 5,62 eurócentet fizetett egy kilowattóra gázért, egy magyar pedig lényegében ugyanennyit, 5,35 eurócentet. 2022 első negyedévében viszont már óriási volt az eltérés a két érték között. Az EU-ban átlagosan 9,75 eurócentbe került egy kilowattóra gáz, míg Magyarországon – hála a rezsicsökkentésnek – ennek csupán kevesebb, mint harmadát, 3,02 eurócentet kellett fizetnünk. 

Ahogyan azt az ábra is mutatja, 2022-ben korábban elképzelhetetlen folyamatokat tapasztalhattunk a gáz árának tekintetében. Mindössze három hónap alatt 1,93 eurócenttel (25 százalékkal) ugrott meg az gáz költsége az unióban. A növekedés mértéke önmagában kétharmada volt a magyarok által fizetett árnak. 

Az árak növekedése mellett az EU hibás szankciós politikájának másik következménye az, hogy

reális veszély lett Európában a gázhiány.

Az árrobbanás kezelésére és a hiány esélyének csökkentésére volt szükség a magyar kormány által kihirdetett energia-vészhelyzetre. A hét lépésből álló csomag egyszerre emeli a hazai kínálatot és ösztönzi a túlfogyasztás csökkentését. 

A túlzott fogyasztás visszafogásának eszköze a rezsirendszer megváltoztatása, melynek keretében az országos átlag feletti fogyasztás a rezsicsökkentett árnál magasabb (ám a világpiaci árnál továbbra is kedvezőbb) költséget jelent a háztartásoknak. A közgazdaságtan alapösszefüggése alapján ugyanis a keresletének csökkentésére az árak növelésével lehet a fogyasztót ösztönözni. 

A magyar fogyasztók körülbelül negyede így persze valamennyivel többet fog fizetni (nagyjából háromnegyedük fogyasztása átlag alatti, így esetükben a számla értéke nem változik). Azonban az uniós állampolgárok gázszámlája átlagosan sokkal nagyobb mértékben emelkedik meg. Így az új magyar rezsirendszer továbbra is védi a hazai lakosságot. 

A 2. ábra azt mutatja, hogy mennyit fizetne az új rendszer szerint egy magyar fogyasztó a gázért az éves, köbméterben számított fogyasztása függvényében euróban. Ezt az értéket az uniós állampolgárok által átlagosan fizetendő összeggel vetettük össze. Az EU adatoknál a fentebb leírtak szerint az aktuális 9,75 centes kilowattóránkénti ár triplájával számoltam, és ezt alakítottam át köbméterenként számított árrá, melynek értéke 2,93 euró lett. A magyar fogyasztó pedig 0,30 eurót fizet köbméterenként 1729 m3 éves fogyasztásig, felette pedig 2,21 eurót. 

2. ábra: Az éves gázszámla (euró) a fogyasztás (köbméter) függvényében az EU-ban és az új magyar rendszer szerint. Forrás: Saját számítás.

 

Ahogyan az ábra is mutatja, 350 m3 éves gázfogyasztás esetén egy magyar polgár 106, míg egy uniós 1024 eurót fizet egy teljes évre.

Azaz Magyarországon közel tizedannyiba kerül az gáz, mint az EU-ban átlagosan.

Ez az arány egészen 1729 m3 éves fogyasztásig konstans. Az 1750 köbmétert – azaz a magyar átlag felett kicsivel – fogyasztók itthon 569, míg az unióban 5119 eurót fizetnek egy teljes évben. 

1929 m3 éves fogyasztás felett a magyar grafikon gyorsabban emelkedik, mint előtte, de még mindig kevésbé, mint az EU-s értékek, hiszen a magyar átlagfogyasztás felett is közel másfélszeresébe kerül átlagosan az EU-ban a gáz, mint az emelt hazai tarifa. Aki a magyar átlag közel dupláját, azaz éves szinten 3500 m3 gázt fogyaszt, még ő is kevesebb mint feleakkora gázszámlát fizet a teljes évre (4439 euró), mint az EU állampolgára átlagosan (10238 euró). 

Az új magyar rezsirendszer tehát továbbra is segíti, támogatja a magyarokat. De mekkora pontosan ez a segítség? Illetve több vagy kevesebb támogatást kap így egy magyar háztartás az új rendszerben, mint amennyit a régi szerint kapott? 

A fenti kérdésekre a 3. ábra adja meg a választ. Ez azt mutatja meg, hogy az éves fogyasztás függvényében 12 hónap alatt euróban számítva mennyivel fizetett kevesebbet egy magyar család az gázért, mint egy tipikus uniós família 2022 első negyedévében, illetve mi lesz a várható helyzet 2023 első negyedévében. 

3. ábra: A magyar rezsitámogatás mértéke 2022-ben és 2023-ben az éves gázfogyasztás függvényében (euró). Forrás: Saját számítás. 

 

Ahogyan a fenti ábra mutatja, 2022 első negyedévében az akkori árak és az akkori hazai rezsirendszer alapján egy éves szinten 350 köbmétert fogyasztó magyar a teljes évben 236 euróval fizetett kevesebbet, mint az átlagos EU állampolgár ugyanekkora fogyasztás esetén. A 2023-as árak és az új rezsirendszer esetén a magyar fogyasztó éves költségelőnye viszont már 918 euró. 

A magyar átlag környékén, éves szinten 1750 köbmétert fogyasztó családok esetén a magyar állampolgárok költségelőnye 1178 euró volt 2022 elején, és 4550 euró 2023-ban. A nagyjából a magyar átlag dupláját fogyasztó, éves szinten 3500 m3 gázt használó családok esetében pedig a magyarok előnye 2356 euró volt 2022 elején, és 5798 euró 2023-ban. 

A 4. ábra ugyanezeket az értékeket mutatja forintban kifejezve. Itt az egyszerűség kedvéért 400 forintos euró árfolyammal számoltam. Ahogy az ábra is mutatja, a magyar átlag körül fogyasztó hazai állampolgárok éves szinten 471.100 forintot (azaz havi közel negyvenezret) takarítottak meg 2022 elején, hála a régi rezsicsökkentésnek.

Az új rendszer viszont 2023-ban ugyanennyi fogyasztás esetén már éves szinten 1.820.058 (azaz több mint havi százötvenezer) forintot hagy a magyar családok zsebében. 

4. ábra: A magyar rezsitámogatás mértéke 2022-ben és 2023-ban az éves gázfogyasztás függvényében (forint). Forrás: Saját számítás.

A helyzet hasonló más fogyasztás esetében is. A magyar átlag duplája körül, éves szinten 3500 m3 gázt fogyasztó hazai állampolgárok a rezsicsökkentés következtében éves szinten 942.200 forintot (azaz közel havi nyolcvanezret) takarítottak meg 2022-ben. Az új rendszer szerint viszont 2023-ban azonos fogyasztás esetén már éves szinten 2.319.364 (azaz közel havi kétszázezer) forintot spórol meg a magyar családoknak.

Összefoglalás

Ahogy a számok megmutatták, az új rezsitámogatási rendszer még nagyvonalúbb, mint a korábbi rezsicsökkentés rendszere volt. Bár az átlag feletti gázfogyasztással rendelkezők valóban többet fognak fizetni 2023-ban, mint 2022-ben, a különbség kevesebb, mint amennyit a gáz piaci árának emelkedése, vagy a többi uniós országban meglépett és várható áremelések indokolnának. Azaz a kormány 2023-ban nagyobb mértékben támogatja a magyar családokat, mint 2022-ben. 

Mindezek alapján a rezsirendszer megváltoztatása adott körülmények között a gázárak tekintetében is gazdaságpolitikai lazításnak tekinthető, nem pedig megszorításnak. Az új gázártámogatási mód emellett – hasonlóan az elektromos áramnál bevezetetthez – arányaiban jobban premizálja, nagyobb mértékben patronálja az alacsonyabb fogyasztással rendelkezőket. Ez pedig azt jelenti, hogy az új rezsirendszer gázárakra vonatkozó passzusa is előrelépést jelent mind a gazdaság zöldebbé tétele, mind pedig a társadalmi szociális érzékenység növelése tekintetében. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés