Peking: Ha Pelosi Tajvan földjeire lép, számoljatok a következményekkel!

2022. július 22. 7:40
Írta: Fekete Kíra
Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy egy ilyen látogatás „negatív hatást gyakorolna a kínai-amerikai kapcsolatokra”.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok kongresszusi képviselője Tajvanba készül utazni, ám ez valószínűleg nem segít eloszlatni az Egyesült Államok és Kína közötti feszültséget – nem mellesleg kétségessé teszi az amerikai és a kínai elnök esetleges virtuális találkozóját, amelyet diplomatáik már ebben a hónapban szeretnének megszervezni.

Pelosi a biztonsági előírásokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a nemzetközi utazásokról. Egy, a házelnök terveit ismerő személy viszont elmondta, hogy Pelosi egy széles körű ázsiai utat tervez, amelyben szóba került Tajvan is, mint úti cél, de ezt nem erősítették meg. A Fehér Ház a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjén keresztül nem kívánt nyilatkozni a még be nem jelentett utazásról. A tajvani külügyminisztérium közölte, hogy nem kapott információt Pelosi utazásával kapcsolatban.

Na de mi ezzel a baj?

Peking Tajvant Kína részének vallja, és azt mondja, hogy Washington részéről Tajvan támogatása a legérzékenyebb kérdés a kapcsolataiban. A sziget azonban önkormányzott: egy demokratikusan választott vezetés irányítja, az Egyesült Államoknak pedig törvényileg kötelessége Tajvan védelmét segíteni, beleértve az idei négy fegyvereladási megállapodást - állítja a The Wall Street Journal.

Tajvan különálló státusza a múlt század közepén lezajlott kínai polgárháború eredménye, Hszi Csin-ping szerint viszont csak „félbehagyott” az ügy. Az elmúlt évtizedben Xi jelentős katonai fejlesztéseket támogatott, amelyek védelmi szakértők szerint a sziget esetleges megtámadására irányulhatnak. Xi azt mondta, hogy Kína nem fog örökké várni azzal, hogy politikai ellenőrzést szerezzen Tajvan felett.

A Kína-Tajvan probléma újra beszédtéma lett az utóbbi időkben, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök erői megszállták Ukrajnát. Peking – aki egyre szorosabb partnerséget ápol Moszkvával – elutasítja az ilyen összehasonlításokat, mondván, hogy

Ukrajna szuverén nemzet, Tajvan pedig nem az.

Nem sokkal Oroszország ukrajnai inváziója után Hszi egy márciusi videóhívásban figyelmeztette Biden elnököt, hogy az Egyesült Államokban egyesek „rossz jeleket” küldenek a tajvani függetlenségpárti erőknek. „Ez nagyon veszélyes” – mondta Hszi Bidennek a kínai kormány szerint.

Bár a kongresszus tagjai az évek során többször is utaztak Tajvanba – például a kabinet egyes tisztviselői –, Peking provokációnak tekintené, ha egy ilyen fontos ember utazna oda, mint Pelosi.

Nem a tajvani út a feszültség egyetlen forrása

Peking azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy fél Kína gazdasági felemelkedésétől, és szövetségeseket toboroz azért, hogy egy új hidegháborúval megdönthesse Kína gazdaságát. A kínai kormányszóvivő, Zhao figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy ne támogassa Pelosi tajvani látogatását.

„Amennyiben az amerikai fél ragaszkodik az ellenkezőjéhez, Kína erősen és határozottan fog intézkedni ez ügyben.

Az Egyesült Államoknak teljes felelősséget kell vállalnia az ebből eredő következményekért.”

Peking egyébként is bizalmatlan Pelosival szemben. 1991-ben ő bontott ki egy demokráciapárti transzparenst a Tienanmen téren, Peking 1989-es, tüntetők elleni leverése alkalmából.

Borítókép: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az amerikaiak Lendvai Ildikója, aki még Leninnel is találkozhatott..
Nulanddal együtt nagy zavargáskeltők.

"Peking egyébként is bizalmatlan Pelosival szemben. 1991-ben ő bontott ki egy demokráciapárti transzparenst a Tienanmen téren, Peking 1989-es, tüntetők elleni leverése alkalmából."

Az ilyen dolgokat az oroszok és a kínaiak is megjegyzik, és sohasem felejtik el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés