Itt a Baidu kormány nélküli önvezetője

2022. július 24. 8:11
Főhet Elon Musk feje: a kínaiak köröket vernek rá a robotaxis piacon.

Elon Musk kínai piacra engedésével, a kiélezett versenyhelyzet miatt érezhetően felpörgött a helyi elektromosjármű-gyártás. A Tesla vezér már régebben beharangozta, hogy 2024-re kijön a Tesla kormány és pedálok nélküli robotaxi verziójával, ám a kínaiak fénysebességgel előztek, és idén már gőzerővel, forgalomban tesztelik az önjáró autókat. Musk most újabb pofont kapott, a Baidu nevű óriás techvállalat ugyanis a napokban mutatta be új önvezető autóját, amelynek már a kormánykereke is levehető. 

Az új jármű működése egyáltalán nem igényel emberi beavatkozást, nyolc lézer-távérzékelő és 12 kamera garantálja biztonságos működését. Li Zhenyu, a Baidu alelnöke úgy fogalmazott:

az autó vezetési képességei egy 20 éves rutinnal rendelkező sofőrének felelnek meg.

A Baidu több tízezer önjárót tervez forgalomba állítani, kalkulációjuk szerint a költségcsökkenések révén egy út a robotaxival fele annyiba fog kerülni, mint a hagyományos. A cég nem titkolt célja, hogy a vezető nélküli járművek idővel a hagyományos autók teljes jogú riválisaivá váljanak az utakon.

A járművet jövőre már forgalomba is állítják a robotaxik között, amelyek üzemeltetésére már 2020-ban engedélyt kapott a hatóságoktól. 

Fotó: Baidu
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés