Európának közel egyharmaddal kellene csökkentenie a gázfelhasználását

2022. július 10. 8:30
A jövő év első negyedévében az Európai Unió országainak akár 30 százalékkal is csökkenteniük kell a földgázfelhasználásukat, hogy felkészüljenek az orosz gázáramlás teljes leállására – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Fatih Birol, az IEA igazgatója szerint „az Európába érkező orosz gázszállítások teljes leállása azt eredményezheti, hogy a tárolók töltöttségi szintje jóval az átlag alatt lesz a tél előtt, ami az EU-t nagyon kiszolgáltatott helyzetbe hozná”.

„A jelenlegi helyzetben nem zárnám ki az Oroszországból Európába irányuló gázexport teljes leállítását” – tette hozzá.

Az Északi Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos műszaki problémákra hivatkozva Oroszország júniusban 60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázszállításokat.

5 millió német munkahelye szűnik meg, ha Oroszország leállítja a gázszállítást

Az előző hét elején a németországi önkormányzati vállalatok szövetsége (VKU) arra figyelmeztetett, hogy az országban drasztikus energiaár-emelkedés várható, amely drasztikusan növelni fogja a csődbe ment vállalkozások számát.

„Ha rövid időn belül nem érkezik több gáz Oroszországból, akkor télen nagy problémáink lesznek. Rosszabb lesz, mint a Covid-19 járvány” – mondta Ingbert Liebing ügyvezető igazgató.

Liebling arra is figyelmeztetett, hogy ha a gázáramlás leáll, a vállalatok kénytelenek lesznek részben vagy egészben leállni – írta korábban a Makronóm.

Az európai földgáztárolók feltöltésének növelésére irányuló tervek nem bírnának ki egy teljes orosz leállítást, ha az az idei év negyedik negyedévéig bekövetkezne – állítja a ZeroHedge.

November elsejéig az Európai Uniónak 90 százalékig kellene feltöltenie a földgáztárolóit; egy teljes orosz leállás azonban ezt jelentősen csökkentené, ami a Bloomberg szerint az ICE Endex adataira hivatkozva

a földgáz árának újabb ugrásszerű növekedéséhez vezetne, amely már így is megháromszorozódott az előző évhez képest.

Egyesek szerint könnyű lenne Oroszországot térdre kényszeríteni

Az uniós döntéshozók következő lépésben a földgáz importját tervezik szankcionálni. Egyesek szerint

kifejezetten könnyű lenne Oroszországot térdre kényszeríteni a gázfogyasztás csökkentésén keresztül 

– állítja Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője egy Makronómnak írt elemzésében.

Ehhez a Politico szerint elég lenne otthon felhúzni egy pulóvert. Ugyanebben a cikkben idézik Margrethe Vestagert, az EU versenyügyi biztosát, aki a zuhanyzási idő csökkentését szorgalmazza az orosz elnök sarokba kényszerítésére. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője, Fatih Birol az európai lakások fűtésének 1°C-al való csökkentésében látja a háború megnyerésének kulcsát.

Borítókép: MTI


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés