Így reagált a horvát miniszterelnök a MOL győzelmére

2022. július 7. 12:50
Röviden: nem örül, hogy több százmillió dolláros kártérítést kell fizetniük a bukott per után

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja a MOL javára döntött abban a perben, amelyet a magyar vállalat indított Horvátország ellen, többek között a vesztegetéssel kapcsolatos állításai miatt.

Mint ismert, a MOL 2013-ban befektetései védelmében fordult bírósághoz, mert Horvátország több ízben megsértette a felek között 2009-ben megkötött, elsősorban gázkereskedelmet szabályozó szerződéseket. Horvátország folyamatosan azt kommunikálta, hogy ezek a szerződések vesztegetés eredményeképpen jöttek létre. 

Ebben az ügyben 2016-ban már egyszer született nemzetközi fórum előtt ítélet, akkor az UNCITRAL bírósága mondta ki, hogy a vesztegetési vád nem áll meg,

és kötelezte Horvátországot 14,5 millió euró kifizetésére a MOL felé. A mostani ítélet egyértelműen elutasította Horvátország védekezését, és a kamatokkal együtt mintegy 236 millió dollár kártérítésre kötelezte a horvát felet. 

Érthető, hogy Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök némileg savanyú arccal tartott sajtótájékoztatót az ítéletre reagálva. Mint mondta, a mostani kormány megörökölte az egész ügyet, hiszen a történet 2003-ban kezdődött, amikor a MOL felvásárolta az INA részvényeinek 25 százalékát, majd az évtized végére az akkori kormányfő, Sander jóváhagyásával gyakorlatilag megszerezte az irányítást a társaság felett. A Jadranda Kosor vezette új kormány 2011-ben emelt vádat megvesztegetés gyanúja miatt. A MOL emiatt és szerződésszegés miatt indította meg saját eljárásait, amelyek során immár második esetben ítélték teljesen megalapozatlannak a horvátok vádjait.

Plenkovic úgy fogalmazott: az egyetlen lehetséges utat követték, vagyis folytatták az eljárásokat, hogy alátámasszák a horvát álláspontot.

Ez fuccsolt be véglegesen a héten, így Horvátország kénytelen lesz kifizetni a MOL-nak megítélt összeget.

A miniszterelnök egyetlen pozitív elemet tudott felmutatni: a magyar vállalat eredeti, 1,1 milliárd dolláros kártérítési igényét nem hagyta jóvá a bíróság. Mint mondta, most a szakértők tanulmányozzák a 216 oldalas dokumentumot, az elemzés után pedig döntenek a további lépésekről.

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés