Semmirekellők

2022. július 6. 16:40
Sokan vannak és egyre többen lesznek. Ők azok, akik örömmel jelenítik meg azt, amit a világtrendet eszkábáló „nagyok” elvárnak tőlük. Lehetnek képzettek és szakmájukat illetően kiválóak is akár, de valójában nem többek, mint kifutófiúk vagy kifutólányok. (Avagy, mint látni fogjuk: kifutófiúk lányszerepben.)
Veress József írása a Makronómon

 

Immár szinte tradíció, hogy csak hosszas kihagyás után kapunk amerikai nagykövetet. David Pressmanról a „független médiától” tudjuk, hogy fantasztikus hollywoodi kapcsolatai is vannak, George Clooney például gyakran kap eligazító információkat tőle. A színész két éve súlyos kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, majd a reakción megsértődve közleményben jelezte: szégyellné magát, ha nem szólalna fel nyilvánosan a  tekintélyelvűség ellen, „amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat.” 

A nagykövetjelölt legfontosabb üzenete a kongresszusi meghallgatásán a civil szervezetek támogatása volt,

nem volt olyan kérdés, melynél ne mondta volna el, hogy mennyire fontosnak tartja leendő munkájának ezen részét a hvg.hu szerint. A civileket a magyar kormány megpróbálja kizárni a demokratikus folyamatokból, és szükségük lesz az amerikai nagykövetség támogatására ahhoz, hogy ezekben részt tudjanak venni. Pressman beszélt arról is, hogy ugyan azt mondják, Magyarországon hanyatlik a demokrácia, ám ez a kifejezés inkább eufemizmusnak tekinthető, hiszen leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot. 

A meghallgatáson természetesen a háború és a magyar kormány fölötti – állítólagos – orosz befolyás kérdése is felmerült, ezzel kapcsolatban Pressman elmondta, hogy ezekkel a problémákkal szembe kell nézni, és a magyar kormány felé tolmácsolt aggályaik mellett a civil szervezetek és a független média támogatásával kellene elérni, hogy láthatóbbá váljon az orosz jelenlét.

Sehol egy jelzés, hogy munkája során esetleg megpróbálja megérteni a magyar kormányzati gondolkodást.

Az USA nem változik: minden rossz, ha nem balliberális kormány van, érezhető a pökhendiség is,

pedig az elmúlt harminc év alatt az amerikai demokrácia is foltos lett, mint a hiéna.

Egy minapi madridi NATO vacsorán Orbán Viktort Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök férje, Gauthier Destenay mellé ültették. A két férfi házassága volt az első, amelyben egy EU-tagállam vezetőjének azonos nemű házastársa lett. Az nem bizonyított (legfeljebb evidens), hogy az ültetés provokáció volt-e vagy sem, a tények viszont a következők: a La Voz Del Sur című lap a fénykép tálalásakor a magyar kormányfőt „el mayor homófobo de la UE”-nek titulálja, Orbán Viktor másik oldalán pedig a spanyol miniszterelnök ült, mindketten házastárs nélkül. Xavier Bettel a kormányfő feleség korábban élesen kritizálta Orbán Viktort a gyermekvédelmi törvény (LMBTQ nyelven melegellenes törvény) miatt. A férj egyébként már évekkel ezelőtt kifejtette, hogy a first ladyk programján mindig szívesen vesz részt. Ám ez nem az volt. Vegyük észre, hogy itt a feleség vonalvezetése a semmirekellő, ami luxemburgi nyelven nëtzlos.

Az elmúlt hetekben gyanút keltett bennem, hogy Karácsony Gergely közhírré tette: pár napra Brüsszelbe mennek dolgozni. (Nyilván nem Brüsszel lepett meg.) Aztán hazajöttek, és kiderült:

a főváros csatlakozna ahhoz a brüsszeli kezdeményezéshez, aminek lényege, hogy az emberek fűtsenek, hűtsenek, főzzenek és autózzanak kevesebbet, hogy így kevesebb energiát fogyasszanak. 

A Városok Energiatakarékossági Sprintje elnevezésű projekt gazdája Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a korábban a tengerből látványosan kiszökellő műlovarnő. Felkérte a budapestieket: ki-ki gondolja át, hogyan tud egy kicsivel kevesebb energiát fogyasztani az autóhasználat mérséklésével, az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokások újragondolásával. Tüttő Kata szerint ez nemcsak a növekvő energiaárak, hanem a béke kérdését is megoldhatja, hiszen

a főpolgármester-helyettes szerint, ha Európa kevesebb energiát vásárol Oroszországtól, akkor a háború hamarabb véget ér. 

Ehhez nem lehet semmit hozzátenni, legfeljebb megismételni a címet.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés