Kilőtt az ipari termelés májusban: 9,4 százalékos a bővülés

2022. július 6. 9:45
A várakozásokat felülmúlva, 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban, de a 2020 áprilisában mért mélyponthoz képest, csaknem háromnegyedével, 69,8 százalékkal nőtt az ipari termelés. A legnagyobb súlyú járműgyártás kisebb-, a számítógép-, elektronikai-, optikai termékek előállítása, valamint az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártása nagyobb mértékben emelkedett.
Szerző: Suppan Gergely, Magyar Bankholding


A várakozásokat felülmúlva, 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal növekedett. Az eltérés oka, hogy májusban kettővel több munkanap volt. Az első öt hónapban 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés. 

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőtt. Ez az ellátási nehézségeket tükrözheti, de az április hónapra eső húsvéti ünnepek átmeneti leállását követő visszatérő termelés is szerepet játszhatott. 

A COVID utáni szárnyalás

Az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból. A további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elején határozott lendületet vett.

Májusban a 2020 áprilisi mélyponthoz képest 69,8 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A 2015. évi átlaghoz viszonyítva 24,5 százalék a bővülés mértéke, míg a 2010. évi átlagos termelési szintet 52,2 százalékkal haladja meg a legfrissebb adat. Tavaly összesen 9,6 százalékkal bővült az ipari termelés. A KSH közleménye szerint a bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kisebb-, a számítógép-, elektronikai-, optikai termékek előállítása, valamint az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártása nagyobb mértékben emelkedett. Az előző hónapban a 13 feldolgozóipari alágazat közül nyolc mutatott növekedést.

Még bővülést várnak az autóiparban

Az autógyárak termelése már 2020 októberében meghaladta a járvány előtti szintet, azonban a tavalyi év során átlagosan 20 százalékkal maradt el, így mintegy 5-6 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét. A chiphiány ellenére azonban biztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint az a tény, hogy a rendelésállománya tartósan kiemelkedő, azt eredményezték, hogy az autógyártási volumen áprilisban 29,1 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. Az autógyártók a szűk beszállítói kapacitások miatt rövid távon elsősorban a drágább, nagyobb profitmarzzsal rendelkező modellek rendeléseit teljesítik, azonban a második félévtől már javulásra számítanak.

Egyes beszámolók, konjunktúra felmérések (Ifo, beszerzési menedzser index) szerint az év elején már érezhető volt az ellátási problémák enyhülése. Az ukrajnai háború ezzel szemben jelentősen rontja a kilátásokat, amit az Ifo és a ZEW index után már a beszerzési menedzser indexek is tükröznek, noha még növekedést jeleznek előre.

Az ukrajnai háború, valamint a Covid elleni szigorú kínai lezárások hatására újra felvetették a beszállítói láncok szakadozását, azonban ennél lényegesen nagyobb mértékben rontja a kilátásokat az elszálló infláció és a megélhetési költségek jelentős növekedése, az egyre szigorodó monetáris politikák, amelyek már fokozzák a recessziós aggodalmakat.

 

Az orosz gázszállítások visszafogása ráadásul jelentős német ipari szektorokat kényszeríthet leállásra, ami igen súlyos következményekkel járhat. 

 

A német ipari rendelésállományok mindenesetre továbbra is megfelelően magas szinten állnak, így a beszállítói problémák enyhülése azonnal éles felpattanást eredményezhetne.  A hazai ipar teljesítménye az elmúlt években élesen elvált a német iparétól köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitásnövelésének, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak és a kormány beruházásokat kifejezetten támogató gazdaságpolitikájának. 

Visszafogott termelésre kényszerültek

A következő hónapokban újra növekedési pályára állhatna az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború számos kockázatot jelenthet. Az Audi – a VW konszern más tagjaihoz hasonlóan – már bejelentette, hogy ukrán beszállítói problémák miatt vissza kell fognia a termelést, ez a hazai gyártásban azonban egyelőre csupán a harmadik műszakot érintette, csakúgy, mint a Mercedes hazai gyára esetében is, míg az ipar többi részére egyelőre beláthatatlanok a következmények. Noha a félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat, fokozatos javulásra lehet számítani, mivel az utóbbi időben csökkent a műszaki cikkek iránti kereslet. A beszállítói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása, azonban egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek a recessziós aggodalmak hatására már meredeken visszaestek. 

5-6 százalékos ipari termelés növekedésre számítanak 2022-ben

A vásárlóerő csökkenésén keresztül a külső keresletet ronthatja az infláció élelmiszer-, és energiaárak által vezérelt emelkedése. Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart a nagyon magas rendelésállomány – az egy évvel ezelőttihez képest áprilisban 28,3 százalékkal állt magasabban  – valamint a készletek feltöltése is, így az év során átmeneti megingások mellett fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. A hazai üzemanyagárak befagyasztása miatt teljes kapacitással működik a hazai olajfinomító, ami némileg ellensúlyozhatja más ágazatok gyengébb teljesítményét. A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a védelmi ipari kapacitások bővítésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén bázishatások és az új kapacitások üzembe helyezése miatt, jelentős bizonytalanságok mellett 5-6 százalék körüli növekedésre számítunk, a tavalyi 9,6 százalék után.

A Makronóm Intézet szakértői kommentárja: 

Ipar

A Makronóm Intézet KKV-kat és nagyvállalatokat is magába foglaló ipari körképe alapján megállapítható, hogy az ipar teljesítménye robosztus és ez az erős teljesítmény a következő hónapokban is fennmaradhat.

 Várakozások

A vállalkozások gazdasági tekintetben az elmúlt időszakot pozitívan értékelik és pozitív várakozásokkal tekintenek a következő hónapokra is, számítva elsősorban a továbbra is jelentős rendelésállományra. Akadt olyan vállalkozás, aki az elmúlt időszakban végrehajtott fejlesztései eredményeként jövőre 45 százalékos termelésbővüléssel tervez. A pozitív várakozásokat döntő többségben a növekvő energiaárak, valamint a globális értékláncok szakadozásaiból származó beszerzési kihívások árnyalják.

Termelést befolyásoló tényezők

Az energiaárak, az alapanyagok drágulása és hiánya, valamint az ellátási problémák továbbra is jelentősen befolyásolják a vállalkozások mindennapjait. Ugyanakkor a feszes munkaerőpiac miatt a munkaerőhiány is több vállalkozásnál jelentett kihívást. A forint árfolyamának alakulása számos vállalkozást érint, de eltérő módon: vannak vállalkozások, amelyek számára előnyt jelent a gyengébb árfolyam a (forintban mérve) növekvő exportbevételek okán, ugyanakkor bizonyos, nem exportáló vállalkozásokat a (forintban mérve) dráguló import negatívan érinti.

Lehetőségek és kockázatok

A korábbi és jelenlegi kormányzati beruházástámogatási programoknak köszönhetően számos vállalkozás a termelékenység további javulását várja, amely szintén okot ad számukra, hogy optimistán tekintsenek a jövőbe. Emellett a járműipart sújtó chiphiány kapcsán egy járműipari szereplő elmondta, hogy az idei év végén már jelentősen enyhülhetnek a chipellátás-sal kapcsolatos globális kihívások. A kockázati oldalon az általános (globális) bizonytalanság az, amely a leginkább befolyásolja az üzletmenetet, hiszen a napi árazások az alapanyagok tekintetében, vagy éppen a folyamatosan változó energiaárak miatt nehéz a megalapozott tervezés.

Összességében megállapítható, hogy a vállalkozások előre próbálnak tekinteni és a lehetőségeket keresik a tekintetben, hogy a jelenlegi helyzetet - amelyet döntő többségben külső hatások befolyásolnak - hogyan tudják a saját javukra fordítani.

(Fotó: MH)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés