Hollandiában a gazdák blokkolták a szupermarketek raktárait

2022. július 05. 10:00

A gazdálkodók tiltakozása Hollandiában ismét korlátozásokat okoz. A tervezett környezetvédelmi szabályozások megakadályozása érdekében a dühös gazdák traktorokkal blokkolták hétfőn a szupermarketek elosztóközpontjait, illetve megakadályozták a kikötőkbe való bejutást.

2022. július 05. 10:00
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Traktorokkal és szénabálákkal zárták el a bekötőutakat az ország több pontján. Az Élelmiszer-kiskereskedők Központi Szövetsége elfogadhatatlannak nevezte a blokádokat, és figyelmeztetett az üzletek ellátási hiányára.

A rendőrség vasárnap azt tanácsolta az embereknek, hogy dolgozzanak otthonról, miután a gazdák azzal fenyegetőztek, hogy az egész országot leállítják. Azt is bejelentették, hogy a holland hadsereg is kész a beavatkozásra, ha veszély fenyegeti a nemzeti biztonságot.

A holland média jelentése szerint a gazdák blokkolták az A50-es autópálya bejáratát Veghelben, ahol a Jumbo szupermarket elosztóközpontja található. Lezárták az utakat Heerenveenben (Lidl), Drachtenben (Aldi), Raalteban (Jumbo), Deventerben (Aldi), Haaksbergenben (Plus), Woerdenben (Jumbo), Bredában (Jumbo) és Nijkerkben (Boni).

jelentése szerint a gazdák blokkolták az A50-es autópálya bejáratát Veghelben, ahol a Jumbo szupermarket elosztóközpontja található. Lezárták az utakat Heerenveenben (Lidl), Drachtenben (Aldi), Raalteban (Jumbo), Deventerben (Aldi), Haaksbergenben (Plus), Woerdenben (Jumbo), Bredában (Jumbo) és Nijkerkben (Boni).

A gazdák az egész országot meg akarják bénítani

Néhány kikötőt is blokád alá vontak a gazdákat támogató halászok. A hajózási társaságok szerint emiatt szinte az összes északi Watt-tengeri szigetre közlekedő komp sem tudott elindulni. A hajózási társaságok hosszú késésekre figyelmeztették a nyaralókat. A gazdák akciókat hirdettek, és „az egész ország megbénítására” szólítottak fel.

A repülőterek is felkészültek a blokádokra, bár egyelőre ott még nyugodt a helyzet. A forgalom a legtöbb úton szintén normális volt. A rendőrség azt tervezi, hogy közbelép, ha a tüntetők el akarják zárni az Amszterdam melletti Schiphol nemzetközi repülőtérre való bejutást.

Az elmúlt hetekben a gazdák többször, néhány alkalommal erőszakosan is tiltakoztak a nitrogénkibocsátás csökkentésére vonatkozó követelmények ellen.  Áttörték például a Christianne van der Wal környezetvédelmi miniszter otthona előtti rendőrségi kordont, és kiöntöttek egy tartály hígtrágyát.

A holland gazdaságok 30 százaléka veszélyeztetett

Hollandia a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági termékexportőre. 2021-ben mintegy 105 milliárd euró értékben exportáltak agrártermékeket. Az ország évtizedek óta nem tartotta be az európai szennyezési normákat. Az ország legfelsőbb bírósága azonban 2019-ben úgy döntött, hogy a nitrogénszabványokat már nem szabad túllépni.

A kormány szerint a nitrogénproblémáért elsősorban az állattenyésztés felelős. A természetes területeken a kibocsátást több mint 70 százalékkal kell csökkenteni. A kormány becslései szerint ez az állattartó gazdaságok mintegy 30 százalékának megszűnéséhez vezet.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2022. július 07. 10:14
A holland gazdák maximális módon jutnak hozzá a nekik járó EU-s pénzekhez és mégis blokádot csinálnak. Magyarország és nem csak a gazdák nem, hanem senki sem, egész Magyarország nem jut az uniós pénzekhez! Mégsincs blokád! Vajon meddig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik