A világ élvonalában a gyomaendrődi Skylotec Hungary

2022. július 05. 18:05

Fél év alatt vált anyavállalatának legfontosabb beszállítójává a Skylotec Hungary Kft., amelynek termékei a világ vezető márkájának számítanak a védőfelszerelések, elsősorban ipari alpinista termékekkel és például hegymászással kapcsolatos termékek területén. Napjainkra a cégnek annyi megrendelése van, hogy folyamatosan bővítenie kell üzemcsarnok-kapacitását – hangzott el a Trend FM június 21-i adásában.

2022. július 05. 18:05
null

A Fejlődik a hazai című műsor vendége ezúttal Vodova János és Hornok Béla, a Skylotec Hungary Kft. ügyvezetői voltak. A Skylotec cégcsoport 1947-ben alakult, magyarországi leányvállalata 2006 óta működik, amely az anyavállalathoz kerülése után fél évvel már annak stratégiai beszállítójává vált. A Skylotec Hungary alapvetően az ipari munkára gyártott hevederekkel és ipari alpinista termékekkel (hámokkal, sisakokkal, ereszkedő- és mentőeszközökkel) foglalkozik, de

az utóbbi években óriási sikerrel kapcsolódtak be a sporttevékenységgel, vagyis a hegymászással kapcsolatos kellékek gyártásába is.

Utóbbi jelenleg az értékesítés 20 százalékát teszi ki. Vodova János elmondta: miután stratégiai beszállítóvá váltak, egyre nagyobb megrendeléseket kaptak az anyavállalattól. Ez a géppark folyamatos fejlesztéséhez, egyben helyszűkéhez is vezetett, így – főleg miután 2008-ban az első hegyi sportkollekciójukat is elkezdték gyártani – a gyártóhelyek folyamatos bővítésére volt szükség. Jelenleg két 1800 négyzetméteres csarnokban zajlik a gyártás, de a közeljövő tervei között egy új, napelemes rendszerrel ellátott üzemcsarnok is szerepel, amelynek építését pályázati forrásokból finanszíroznák.

A védőfelszereléseiken életek múlhatnak

A cég kezdetben negyven fővel kezdte meg a gyártást, mára 230-an dolgoznak a Skylotecnél.

Bár mindent számítógép-vezérlésű varrógépekkel gyártanak, nélkülözhetetlen a emberi munkaerő jelenléte, amely monitorozni tudja a folyamatot, és egyben pozicionálja az anyagokat, alkatrészeket. A termelés kiemelt figyelmet igényel, ahogyan Vodova János fogalmazott: „nem lehet hibázni, mert annak beláthatatlan következményei lennének. Ezeken a felszereléseken szó szerint emberéletek múlhatnak”

A maszkgyártásba is beszálltak

2020-ban a Covid-járvány kitörésekor a cég bővítette a termékkínálatát, egészségügyi és FFP2 maszkokat kezdtek el gyártani. Hornok Béla elmondta: érezték a helyzet súlyosságát, így tudták, a textilmaszk-gyártással nem sokat segítenének. Helyette automatizált gépsorokba fektettek be, és azokon gyártották a biztonságos maszkokat, percenként akár 800 darabot is. Ez a tevékenységi kör egy idő után az anyavállalat központjába került, így a Skylotec Hungary ismét a két eredeti gyártási képességére tudott koncentrálni.

A fejlesztések eredményeképpen a cég 2021-ben felvásárolta a Climbing Technology és az Actsafe márkákat, ezzel bővítve gyártási kapacitását és portfólióját. Stratégiájukban a következő tíz évre az ipari-alpinista termékek fejlesztése a prioritás.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2022. július 06. 19:43
Sok sikert, Gyoma! Öt gátőrháznyira lakunk.
Rézanyó
2022. július 06. 11:28
Hogy mik vannak!Tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik