Varga Mihály: a baloldali módosítók tervei 3240 milliárd forintos adóemeléssel járnának

2022. július 04. 16:10

A baloldali módosító javaslatok 4600 milliárd forinttal borítanák fel a jövő évi költségvetést, és 3240 milliárd forintos adóemelést jelentenének – tette közzé a Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn.

2022. július 04. 16:10
null

A tárcavezető videobejegyzése szerint áttekintették a baloldal 436 módosító javaslatát a jövő évi költségvetéshez. Ezek közel akkora összeggel – 4600 milliárd forinttal – borítanák fel a büdzsét, mint amit családtámogatásokra, a rezsivédelmi és honvédelmi alapra fordítanak összesen jövőre.

Példaként említette, hogy a baloldali adóemelési javaslatok 3240 milliárd forinttal emelnék a közterheket, ezek között szerepel a karbonadó, amely 200 milliárd forintos adóemelést jelentene, vagy a társasági adó növelése is, amely 2360 milliárd forinttal növelné a vállalkozások terheit.

Hozzátette: javaslataik szerint a költségvetési tartalékokat is fel kellene élni. Az eredeti 1260 milliárd forintos tartalék másfélszeresét, 1900 milliárdot költenének el a tartalékok terhére.

A jövő évi költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése. „A célunk az, hogy a háborús válságban is megvédjük az elért eredményeket, megőrizzük a stabilitást” – jelentette ki a pénzügyminiszter, és hozzátette: a baloldali javaslatok veszélyeztetnék ezt, növelnék a költségvetési hiányt és az államadósságot. A költségvetés tervezésekor csak a felelős, átgondolt javaslatokat tudják támogatni – szögezte le Varga Mihály.


(MTI, borítókép: MTI/Bruzák Noémi)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik