Franciaország más olajkitermelő országokat sürget, hogy visszaszorítsa az elszálló orosz olajárakat

2022. július 05. 07:15

Venezuelát 2019 óta sújtják amerikai olajszankciók, de ők például átirányíthatnák a nyersolajat, ha ezeket a korlátozásokat feloldanák.

2022. július 05. 07:15
null

Diverzifikálnák a kínálatot, hogy visszaszorítsák az orosz olajárakat

Az Irán és az Egyesült Államok közötti közvetett tárgyalások egy olyan nukleáris megállapodás felújításáról szólnak, amely a Teheránnal szembeni szankciók feloldását és a teheráni olajexport újraindítását eredményeznék – a tárgyalások március óta szünetelnek, de hamarosan újraindulnak Dohában.

„Máshol is vannak erőforrások, amelyeket fel kell tárni” – mondta egy francia tisztviselő a G7-ek németországi csúcstalálkozóján, amikor arról kérdezték, hogyan lehetne enyhíteni a magas olajárakat. Egy másik tisztviselő szerint minden lehetőséget meg kell vizsgálni, beleértve az Iránt és Venezuelát érintő lehetőségeket is. Az első tisztviselő az olajtermelő országok termelésének ideiglenes növelését javasolja és azt mondta, hogy megpróbálják meggyőzni őket erről. Franciaország azt szeretné, ha nem csak orosz olajat lehetne vásárolni, mivel Oroszország túlzott befolyása miatt felborulhat a kereslet-kínálat dinamikája.

„Meg akarjuk szilárdítani a vevők pozícióját, hogy jobb helyzetben legyünk Oroszországgal szemben. Tehát diverzifikálnunk kell a kínálatot” – mondta a francia tisztviselő.

Nem mindenki teheti meg, hogy válogat: az amerikai embargók ellenére orosz olajat vesz az eladósodott Srí Lanka

Srí Lanka a függetlensége óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal küzd, az üzemanyag és más alapvető cikkek hiánya rendkívül megnehezíti a szigetország 22 millió lakosának életét.

Az ország akkor tett lépéseket az üzemanyag-ellátás megoldására, amikor az Európai Unió vezetői tárgyalásokat folytattak az Oroszországgal szemben bevezetendő újabb szankciókról, köztük egy olajembargóról. Az orosz olajra már most is érvényes az amerikai embargó – adta hírül korábban a Makronóm.

Srí Lanka nemrégiben átvette az orosz olajszállítmányt, így újraindíthatja az ország egyetlen olajfinomítóját – közölte Kanchana Wijesekera energiaügyi miniszter.

Srí Lanka a függetlensége óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal küzd, az üzemanyag és más alapvető cikkek hiánya rendkívül megnehezíti a szigetország 22 millió lakosának életét. Az ország akkor tett lépéseket az üzemanyag-ellátás megoldására, amikor az Európai Unió vezetői tárgyalásokat folytattak az , köztük egy olajembargóról. Az orosz olajra már most is érvényes az amerikai embargó – adta hírül korábban a Makronóm. Srí Lanka nemrégiben átvette az orosz olajszállítmányt, így újraindíthatja az ország egyetlen olajfinomítóját – közölte Kanchana Wijesekera energiaügyi miniszter.

„Azt akarjuk, hogy a termelő országok átmenetileg többet termeljenek azért, hogy túljussanak a válság csúcspontján.”

Erőn felüli termelésre ösztönzik a termelő országokat

A tisztviselő elmondta, hogy a kapcsolatfelvétel Biden júliusi, Öböl-menti olajtermelő országokba tett utazásával kezdődik.

Emmanuel Macron francia elnököt a Reuters televízió kapta lencsvégre, amint sietve közölte Bidennel, hogy beszélt az Egyesült Arab Emírségek elnökével, Mohammed bin Zayed al-Nahyan sejkkel (MbZ), aki elmondta neki, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia aligha tudja növelni az olajkitermelést. „Két dolgot mondott nekem: az országa elérte a maximális termelési kapacitást, később viszont azt mondta, hogy szaúdiak naponta 150 ezer hordóval növelhetik ezt .(...) Talán egy kicsit többet tudnak majd termelni, de fél éven belül nem tudják drasztikusan növelni a kitermelést” – mondta Macron, mielőtt arra kérték, hogy a kameráktól távol, zárt térben folytassák a megbeszéléseket.

Borítókép: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. július 06. 17:34
Hahaha, az oroszok most zárták el a kazah vezetéket... Napi másfél millió hordónak lőttek, ez kb 1%
Akitlosz
2022. július 05. 22:35
A kínálatot nem a vásárlók diverzifikálják.
istvánkeve
2022. július 05. 18:19
Egyes francia tisztviselök kezdik felfedezni azt, hogy igenis van a "fejlett nyugati világban" olyan, amit mi itt a periférián "nemzeti érdek"-ként emlegetünk.
Reszelő Aladár
2022. július 05. 18:15
Ez van, amikor a világ muciológus fele elhiszi, hogy a benzin a kúton, az áram a konnektorban, a víz pedig a csapban terem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik