A BioNTech antibiotikumkutatásba kezd

2022. július 4. 7:27
A BioNTech az antibiotikumok területén is kihasználná az mRNS-technológiát. Például olyan multirezisztens kórokozók elleni szereket igyekszik kifejleszteni, amelyek akkor is hatásosak, ha a kialakult antibiotikumrezisztencia miatt a kórokozók nem reagálnak a hagyományos gyógyszerekre.

A mainzi székhelyű BioNTech biotechnológiai vállalat többet akar befektetni az újgenerációs antibiotikumok kutatásába. Amint azt a BioNTech szerdai befektetői rendezvényén bejelentette, a tervek még korai stádiumban vannak. A klinikai tesztek azonban már 2023-ban elkezdődhetnek.

Harc az antibiotikumrezisztens baktériumok ellen

A BioNTech elsősorban az antibiotikumrezisztens baktériumok elleni küzdelemre összpontosít endolizinekkel, egy enzimmel. A vállalat mRNS-technológiáját itt is alkalmazni fogják. "Úgy gondoljuk, hogy ez a megközelítés az mRNS-technológiával kombinálva nagyon hatékony lehet" – mondta Uğur Şahin vezérigazgató a Reutersnek. Az első projekt, amelyet megcéloznak, egy endolízin a bakteriális hüvelyi fertőzések ellen.

Az antibiotikumok nem szelektíven pusztítják az egyes baktérium fajokat, így az antibiotikum túlzott használata rezisztencia kialakulásához vezet. Az endolizinek olyan enzimek, amelyeket a baktériumokat természetes módon megfertőző és elpusztító vírusok, a fágok termelnek. Ezeket a baktériumölő vírusokat bakteriofágoknak nevezzük. Az endolizin technológia lehetővé teszi, hogy másképp foglalkozzunk a körülöttünk lévő baktériumokkal, megőrizve a hasznos fajokat. 

A BioNTech 2021 októberében vásárolta fel a PhagoMed osztrák biotechnológiai vállalatot, amely egy új antibiotikumgeneráció kifejlesztésére specializálódott.

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia riasztó mértékben növekszik. A hagyományos antibiotikumok egyre inkább elérik határaikat, főleg akkor, ha túlzott mértékben használják őket. Kialakulnak a multirezisztens baktériumok, amelyek már ellenállóak a hagyományos antibiotikumoknak, és terjedésük világszerte megfigyelhető. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban becslések szerint évente közel 70 000 ember hal meg antibiotikumrezisztens fertőzésekben.

Maga a WHO is figyelmeztet, hogy az antibiotikumok felét helytelenül használják. A betegek antibiotikumot kapnak a vírusfertőzések, például a megfázás ellen, bár a szerek csak a bakteriális fertőzések ellen hatékonyak. Széles spektrumú antibiotikumokat is előírnak, amikor egy célzottabb gyógyszer jobb lenne. Különösen a kórházakban keringenek olyan baktériumok, amelyek ellen az antibiotikumok már nem hatékonyak. A WHO globális tervet is előterjesztett már a többszörösen rezisztens kórokozók ellen.

A gyógyszeripar évek óta elhanyagolja ezt a kutatási területet; szinte az összes nagyvállalat kivonult belőle a jövedelmezőség hiánya miatt.

A „pánkoronavírus elleni védőoltások” következnek

A BioNTech amerikai partnerével, a Pfizerrel együtt a koronavírusok elleni vakcinákon és kezeléseken is folytatni kívánja a munkát.

Az Omikron változathoz igazított vakcina ősszel készül el.

A mainzi székhelyű vállalat az év második felében szeretné megkezdeni a különböző koronavírusok ellen védő vakcinák tesztelését. Az úgynevezett „pánkoronavírus elleni védőoltások” tartós védelmet nyújtanak a különböző változatok ellen. A T-sejt-erősítő vakcinák állítólag a súlyos kórfolyamatok ellen is védelmet nyújtanak.

Eddig minden vizsgálat azt jelezte, hogy a jelenlegi vakcina két oltás után is lényegesen kevésbé hatékony a jelenleg különösen domináns változat ellen. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tanácsadói kedden olyan változtatásokat javasoltak az őszre, amelyek a vírus jelenleg forgalomban lévő változataira is kellő hatásossággal bírnak. Az ügynökség tanácsadó bizottsága nagy többséggel támogatta, hogy az emlékeztető vakcinák új generációja védelmet nyújtson az Omikron-változat ellen. Az FDA most július elejéig szeretne dönteni a pontos összetételről.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés