Szerbia és Görögország között megszűnhet a roaming

2022. július 3. 9:08
Már második éve annak, hogy Szerbia és Görögország között csökkentek a roamingköltségek, ami azért is volt fontos, mert a szerbek legkedveltebb úti célja a nyári hónapokban éppen Görögország. Csak ebben az évben, az idegenforgalmi szervezetek adatai alapján, 900 000 szerb turista érkezésére számíthatnak a dél-európai országban.

Talán ezért szinte lélegzetvisszafojtva várja mindenki a tárgyalások folytatását, különösen azóta, hogy az illetékesek bejelentették, azon dolgoznak, hogy a két ország között teljesen megszüntessék a roaming költségeit.

Ezzel Görögország lesz az első uniós tagország, amely ilyen lépést tenne Szerbia felé, megszüntetve a telekommunikációs szolgáltatás külön költségeit.

Az Európai Unió területén teljesen megszokott már, hogy attól függetlenül melyik országban járunk, nem kell külön díjat fizetni amikor telefonálunk, nem úgy az EU határaink kívül. Amennyiben Görögországnak sikerül megállapodnia a telefonszolgáltatókkal, a szerbiai polgárok is otthoni árakon használhatják mobiltelefonjaikat, illetve keresgethetnek majd az interneten nyaralás közben. Ennek lehetőségét erősítette meg Vaszilisz Kikiliasz, Görögország idegenforgalmi minisztere is, legutóbbi (május végén) Belgrádban tett látogatása során. Akkor azt ígérte, hogy már csak hetek kérdése, hogy a szerbiai turisták számára megszűnjön a roming az országa területén. Állítólag a görög digitalizációval megbízott miniszter már tárgyalásokat folytatott a görög telefonszolgáltató-cégekkel erről, akik pozitívan fogadták a roaming eltörlésének lehetőségét. Kikiliasz bejelentette, keresik a módját a tervek megvalósításának.

Az unió mintájára egyébként a nyugat-balkáni régióban, 2021. július elsejétől megszüntették a roamingot,

azzal hogy erről még 2019-ben döntött Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Észak-Macedónia és Szerbia. A külön költségek csökkentését fokozatosan vezették be. Első lépésben 27 százalékkal csökkentették a roamingköltségeket, hogy a múlt nyártól már ezek az országok polgárai, attól függetlenül, hogy a saját vagy a szomszédos országok valamelyikében tartózkodnak a régióban, a saját szolgáltatójuk által megszabott percdíjakon használhatják a telekommunikációs szolgáltatásokat.

Ehhez a kezdeményezéshez az egykori Jugoszlávia tagállamai közül nem csatlakozott Horvátország, sem Szlovénia, ők egyelőre megtartották a roaming költségeket.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés