Kipufogógáz-csalás gyanúja – razziák a Hyundai és a Kia ellen

2022. július 3. 17:48
A Hyundai és leányvállalata, a Kia is illegális hatástalanító eszközöket építhetett be a dízelmotorokba. A Rajna-Majna régióban mindkét vállalat telephelyét átkutatták e gyanú miatt. Autók százezreit érinti az ügy.

A Hyundai autógyártó és a Kia irodáiban házkutatást tartottak dízelüzemű járművek megengedhetetlen manipulációjának gyanúja miatt. Mintegy 140 nyomozó indult Németországba és Luxemburgba, hogy nyolc épületben razziát tartson – közölte kedden az illetékes frankfurti ügyészség.

A bizonyítékok biztosítása érdekében a frankfurti ügyészség átkutatta a két Rajna-Majna menti vállalat és a BorgWarner beszállító cég helyiségeit. Körülbelül 180 nyomozót vontak be. A műveletet az uniós hatóság, az Eurojust koordinálta.

A Hyundai európai központjának, Offenbachnak a szóvivője kedden csak annyit közölt, hogy teljes mértékben támogatják a vizsgálatot.

A vizsgálat során kiderült: Több mint 210 000, 2020-ig forgalomba helyezett dízelüzemű járművet érinthet az ügy.

Nem tisztázott azonban, hogy az érintett járműveket melyik országokban jegyezték be. A nyomozók szerint a motorvezérlő rendszer állítólag számos mindennapi helyzetben biztosította a kipufogógáz-tisztítás kikapcsolását vagy korlátozott működését. A jelentés szerint nem tartották be a megfelelő kibocsátási normákat, és megtévesztették a vásárlókat.

Először a Volkswagen-csoport ismerte el az ilyen hatástalanító eszközök használatát. Számos más gyártót és beszállítót is vizsgáltak hasonló ügyeskedés miatt - írja a német Spiegel.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" 2. Kibaszott autógyárak, meg ahelyett, hogy megmondták volna, hogy ez nem lehetséges a gyakorlatban, mind csaltak... "

Az autógyárak rendszeresen mondják, de a politika leszarja.

Nemrég fedeztem fel, hogy lehet kapni adblue becsapó kütyüket. Nesze neked euró 6-os norma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés