A lesajnáltak szövetsége erősödik: Irán is kérné a felvételét a BRICS-be

2022. július 03. 14:08

Said Khatibzadeh iráni külügyminiszter bejelentette, hogy országa felvételi kérelmet nyújtott be a BRICS-hez. A miniszter szerint Irán tagsága ebben a koalícióban „további előnyökkel" jár minden fél számára. Egy üzleti portál elemzői ugyanakkor ezeket az előnyöket, a BRICS szövetsége mentén kialakult gazdasági helyzetet lőporos hordóhoz hasonlítják.

2022. július 03. 14:08
null
Matus Tibor
Matus Tibor
A BRICS egy gazdasági koalíció, amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában. A szervezet 2006-ban alakult a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum részeként.

Június 24-én az argentin hatóságok is kifejezték szándékukat, hogy csatlakozzanak a BRICS-hez.

Maria Zacharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy Irán és Argentína kérelmezte csatlakozását a BRICS-hez. „Miközben a Fehér Ház azon gondolkodott, hogy a világon mi mást kapcsolna ki, tiltana be és rontana el, Argentína és Irán csatlakozott a BRICS-hez” - írta a Telegram csatornán.

Korábban a kínai külügyminisztérium vezetője elmondta, hogy Indonézia, Törökország, Szaúd-Arábia és Egyiptom is bizonyította a BRICS-hez való csatlakozási szándékát.

Kínaiak üdvözlik a BRICS bővülését

Iránnak a BRICS-mechanizmushoz való közeledése, Argentína hasonló lépését követően, olyan esemény, amely a kínai elemzők szerint kifejezi a fejlődő és feltörekvő országok fejlődésére, valódi multilateralizmusra, nem ideológiai konfrontációra, valamint szolidaritásra és nem a megosztottságra való törekvést.

A kínai Global Times kiemelte az irániak nyilatkozatából, hogy „Irán a BRICS-országok fenntartható és megbízható partnere, és Irán kész felajánlani minden erőforrását és előnyét, beleértve az energiatartalékokat, az emberi erőforrásokat és a tudományos eredményeket, hogy segítse a BRICS-országokat céljaik elérésében”.

A kínai lap beszámol arról is, hogy Feng Xingke, a Pénzügyi Világfórum főtitkára és a BRICS- és Globális Kormányzási Központ igazgatója elmondta, hogy Iránon és Argentínán kívül, amelyek korábban kifejezték hajlandóságukat a BRICS-hez való csatlakozásra, egyre több ország is érdeklődik a csatlakozás iránt. A június 23-i BRICS-csúcson a BRICS-országok vezetői abban is megállapodtak, hogy megvitatják a család bővítésére vonatkozó szabványokat és eljárásokat. 

Feng megjegyezte, hogy Irán bevonása a BRICS-országokba szorosabb és hatékonyabb csatornákat jelent az erőforrások és a piacok között, ami minden tag számára előnyös lesz. Argentína, mint az új feltörekvő gazdaságok képviselője, szintén elősegíti a BRICS-országok és más latin-amerikai regionális országok közötti együttműködést.

Pakisztán hétfőn gratulált Kínának a BRICS-találkozók sikeres megrendezéséhez, elismerve Kína szerepét a fejlődő országok, köztük Pakisztán érdekeinek előmozdításában. "Sajnos az egyik tag megakadályozta Pakisztán részvételét" - jelentette hétfőn a The Hindu a pakisztáni külügyminisztériumra hivatkozva. Bár a hivatal egyetlen országot sem nevezett meg, nyilvánvalóan Indiára utalt, tekintettel a két nemzet kapcsolatára.  

A világgazdaság 25 százalékát képviselik 

Mivel a BRICS nem szerződés, minden csatlakozási kérelmet meg kell vitatni az öt alapító tag között. A tagok döntik el, hogy a jelentkezőket először megfigyelőként veszik-e fel, vagy más protokollokon kell átesniük a tagsági státusz megszerzéséhez.

Jelenleg a BRICS-országok képviselik a világ népességének 40 százalékát, a világgazdaság 25 százalékát, a világkereskedelem 18 százalékát adják, és 50 százalékban járulnak hozzá a világ gazdasági növekedéséhez.

Bár a BRICS az elmúlt években nem vett fel új tagokat, a BRICS Plus mechanizmus, amelyet először 2017-ben hirdettek meg, hatékony és sikeres rendszert kínált az új feltörekvő gazdaságok, a BRICS-országok és a fejlődő országok összekapcsolására, valamint a konszenzus kialakítására a problémák kezelésében – nyilatkozták a kínaiak. Ezenkívül a BRICS-országok által létrehozott Új Fejlesztési Bank (NDB) egy multilaterális pénzügyi intézmény, amelyhez csatlakozott például Banglades, az Egyesült Arab Emírségek, Uruguay és Egyiptom.

A korábbi években a fejlődő országok és az új feltörekvő gazdaságok különböző képviselői meghívást kaptak a BRICS-találkozókra. Például 2017-ben Egyiptom, Mexikó, a Guineai Köztársaság, Tádzsikisztán és Thaiföld kapott meghívást a BRICS-találkozóra, amelyet a kelet-kínai Fujian tartomány fővárosában.

A BRICS-csúcs megerősítette, hogy Oroszország nem annyira elszigetelt, mint azt a NATO hiszi

Véli a Zerohedge üzelti portál. Beszámolójukban szerintük a legutóbbi BRICS-csúcsot a múlt héten igen csekély csinnadratta mellett sikerült megtartani, annak ellenére, hogy Oroszország konfliktusban van Ukrajnával. Kína pedig egyre közeledik Tajvan lehetséges inváziójához, miközben a bolygó nagy része eközben stagflációs válság közepén van.

A portál szerint a csúcstalálkozó egyik legfontosabb eleme volt, hogy a BRICS-országok megerősítették:

Azért is emelik ki ezt a tényt, mert az ukrajnai invázió kezdete óta a nyugati médiában az a hír járja, hogy a szankciók és a SWIFT-hálózathoz való orosz hozzáférés megszüntetése néhány hónapon belül szétzúzza az országot, pénztelenné téve őket, és képtelenek lesznek folytatni a háborút. Ez azonban nem történt meg.

Megállapítják, hogy

A valóságban az orosz kereskedelem, különösen az olajkereskedés tovább bővült. Mind Kína, mind India növelte orosz olajvásárlásait, ráadásulkedvezményes árakat élvezve. Ezzel párhuzamosan Európa és az Egyesült Államok olaj- és gázinflációtól szenved, az EU pedig leállítja a létfontosságú olaj- és gázszállítást Oroszországból.

Mivel a BRICS-tagok az Ukrajnán belüli humanitárius erőfeszítéseket, valamint a diplomáciai megoldásokat támogatják és nem szakítanak Oroszországgal, így a BRICS-piacok továbbra is nyitva maradnakaz oroszok számára.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Oroszország Ukrajnával vívott háborúja hosszú hónapokig fenntartható lesz. Az ellátási lánc fennakadásai továbbra is változatlanul fennmaradnak, az orosz nyersanyagok továbbra is hiányoznak majd a nyugati piacokról, és ez tovább növeli az amúgy is magas inflációt.

Figyelmeztetnek arra is, hogy a további gazdasági eszkaláció akár a BRICS-szövetségesek kereskedelmi hadviseléséhez is vezethet.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2022. július 13. 00:12
Valóban szimpatikusabbak. Lehet, hogy engem egy indiaival, brazillal vagy kínaival kulturálisan kb. semmi nem köt össze, de ezek az országok legalább nem akarnak belepofázni abba, hogyan éljünk és mit csináljunk. Korrektebb partnerek lennének, mint a minket csicskásnak és gyarmatnak tekintő EU.
westend
2022. július 13. 00:11
"..lőporos hordóhoz hasonlítják, olyanhoz, amit a világ évtizedek óta nem látott" - csak azt felejtik el a t. szakértők, hogy a globalista 'nyugati' világ teljes erővel dolgozott azért hogy ez a helyzet kialakuljon. Aztán most lesnek mint a hal a szatyorban, meg hogy a másik visszaütött. Jéé.
Armageddon
2022. július 04. 19:59
Ez csak egy daffke cirkusz! Semmi nem lesz belőle. Csak egy: Ki fogja vezetni ezt az akármit?
Armageddon
2022. július 04. 19:59
Amiben az orosz+ kina benne van, boritékolható a rivalizálás. Két dudás egy kocsmában... Ősi dakota megfigyelés. Btw. Hogyan lesz a fizetés? Kliring rubel, pártvezérelt jüan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik