Szorosat döntőztunk az USA ellen, világbajnoki ezüstérmes a női pólócsapatunk!

2022. július 02. 19:41

Szorosan, szinte ki-ki meccsen 9-7-re kapott ki a magyar női vízilabda-válogatott a sportág uralkodójától, az Amerikai Egyesült Államoktól a budapesti vizes világbajnokság döntőjében.

2022. július 02. 19:41
null

Tizenhét év után újra világbajnoki döntőt játszhatott a magyar női vízilabda-válogatott. Ismét az amerikaiak ellen – akiknél félelmetesebb ellenfelet a világon pillanatnyilag nem lehet elképzelni. A női vízilabda mikrokozmoszán túl a világ bármely csapatsportágából sem. Az USA nyerte a legutóbbi három olimpiát és három világbajnokságot. Az elődöntőben pihentették világraszóló csodakapusukat, és így is lemosták azokat az olaszokat, akik ellentmondást nem tűrően vertek meg minket a csoportmeccsek során.

Azóta viszont eltelt egy hét, és Bíró Attila-csapat meccsről meccsre jobb. Az elődöntőben egy páratlan játékszínvonalú meccsen verték meg Hollandiát, és minden jel arra mutat, a lányok hisznek a világbajnoki aranyban is.

„Nem félünk, mi vagyunk itthon.” - ezt a csapatkapitány Keszthelyi Rita nyilatkozta lapunknak.

De akár a Margitszigettől távol is így ugorhatnának vízbe a magyar lányok. Bíró Attila csapata a pekingi olimpia és 13 év után vette el Tokióban az amerikai csapat veretlenségét, az olimpiai csoportmeccsek során.

A lányok láthatóan eltökéltek, nem az ezüstöt jöttek átvenni a hazai vizes világbajnokság fénypontján. Hajrá magyarok!

Frissülő cikkünk.

Vége. A legszorosabb döntőt kényszerítettük ki az amerikaikból a félelmetes sorozatuk során, melyet még tovább írnak. Zsinórban négyszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnokok.
Magyarország női vízilabda-válogatottja a világ második legjobb csapata, és az egyetlen, amely meccsben képes lenni az elsővel.

. A legszorosabb döntőt kényszerítettük ki az amerikaikból a félelmetes sorozatuk során, melyet még tovább írnak. Zsinórban négyszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnokok. Magyarország női vízilabda-válogatottja a világ második legjobb csapata, és az egyetlen, amely meccsben képes lenni az elsővel.

4. negyed:

Gyorsan kell támadnunk, nem igazán megy. Kapunk egy fáradtság számlájára írható gólt. 4-8. Eldőlés-szag, de úgy befogjuk az orrunk, hogy a klóré is alig érződik.

Csodás gól, Máté Zsuzsa mint egy röplabdás csapja kapuba a bejátszást! 5-8.

Szilágyi lóbál, megpattan a blokkon, 6-8!!! Az amerikaiak talán egy percre már elhitték. Minden bizonnyal joggal. De most mi hihetünk!

Kivédekezünk egy emberhátrányt, támadunk a mínusz egyért két és fél perccel a vége előtt. Felfoghatatlan lenne...

Keszthelyi 1:13-mal a vége előtt felhozza egyre a csapatot!

Már Magyari Alda, a kapus is feljött a támadással. 7-8!

Kapnak egy ötméterest, furcsa körülmények között. A szabaddobást mintha nem dobta volna fel magának az amerikai, mielőtt szökteti magát. Aztán gondban vagyunk, visszarántjuk, de talán nem tiszta gólhelyzetben. Az ötméterest Musselman, a meccs embere, felvarrja a pipába. 7-9, és innen már nincs esély. Ez a végeredmény.

3. negyed:

Neushul két gólos előnybe hozza az USA-t egy ejtett lövéssel. Vagy egy lőtt ejtéssel? Épp ez a baj: mire a kapus eldönti, már mindegy.

MAGYARI ALDA MECCSBEN TARTJA A CSAPATOT! A plusz háromért támadtak emberelőnyben, kijátszották, átforgatták, de a kapusunk egy csodálatos mozdulattal még be tud zuhanni a ziccert elrakó lövés útjába!

És rögtön utána feljövünk egyre. Gurisatti vágja emberlőnyben a kapuba. Kapásból, hogy az ő kimozgatott kapusuk ne érjen már vissza. 4-5!

Gurisatti Gréta, a mai leggólerősebb játékosunk. Fotó: Trenka Attila / mandiner
Gurisatti Gréta, a mai leggólerősebb játékosunk. Fotó: Trenka Attila / mandiner
Kapnak egy erősen kétes ötméterest. Musselman bedobja, a hálótartó vasba ragadt. 4-6. 
A negyedik gólja egy vb-döntőben, a harmadik negyed közepén. Jordannek volt Pippenje és Magic Johnsonja, Birdje a barcelonai kosaras Dream Teamben. Musselmannak kevesebb is elég, úgy tűnik.

Elmennek háromra, megfogta a csapatot az ötméteres. 4-7. Elveszítjük két góllal a harmadik negyedet. Ezen a világbajnokságon sokszor a ugyanitt daráltuk be azokat, akikről azt mondta a szemünk, hogy jobbak vagyunk náluk. Most a szív lepisszegi a szemet, de reálisan nézve ugyanez történhetett.

Félidő:

A védekezés közel tökéletes. A támadás egyelőre inkább villanásokból áll. 

2. negyed:

Vályi Vanda ráúszás: magyar nyitótámadás.

Keszthelyi: kis elhajlás, kis ütemtörés – pazar átlövés gól! 2-2!

Rögtön ellépnek ismét, 2-3. Egy pillanatra nem hagyható senki egyedül, kiváltképp a három gólos Musselman. Tényleg az USA a sportág végső tesztje. Ki még nem álltuk, de álljuk azért.

Gurisatti duplázik! Fórból pattint a kapuba, 3-3!

Sok kivedékezett emberhátrány után egyet begyötörnek az amerikaiak, 3-4-gyel megyünk a félidőre.

1. negyed:

Vályi Vanda elhozza a ráúszást, miképpen gyakorlatilag mindig.

Egy nagyon ideges emberfórral kezdünk, nem volt biztos helye sehol a labdának. Aztán az amerikai passzok sem igazán pontosak az első támadásban. Hiába, egy világbajnoki döntő még nekik is inger. A Hajós Alfréd Uszodáról nem is beszélve.

VEZETÜNK!!! Szilágyi Dorottya ad egy eszményi passzt Gurisatti Grétának, aki elsüllyedőben elteszi közelről. 1-0!

Fórból egy átlövéssel egyenlítenek. Az első négy percre így sem lehet panaszunk.

Madeline Musselman parádézik, második gólját lövi. A teljes fürdőruha kint a vízből, hogy leszedjen egy passzt, majd egy lóba után bevarrja. Zavarbaejtő világklasszis. 1-2.

A szintén világklasszis Keszthelyi megúszik, jön az indítás, de az amerikai kapus, Johnson öt-hat méterre kiúszik és Manuel Neuerként levadássza a labdát.

Nyitókép: Ryann Neushul (k) és Vályi Vanda (j). Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kapcsolódó cikkek

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
velemeny2010
2022. július 21. 16:12
Büdös köcsög bírók, hol engedték volna ezt meg maguknak? Belgrádban egy szerb-horvát 8-8-nál 1:13-mal a vége előtt ha befújnak így egy büntetőt, akkor most a fogsorukat keresnék...
Búvár Kund
2022. július 05. 14:55
Szép volt lányok! Az az első befújt ötös, ami nem volt az, rányomta a bélyegét a meccse a továbbiakban! Nagy küzdelem volt! Gyönyörű eredmény! Köszönöm ezt a sportélményt, amit az egész vb alatt szereztetek!
pollip
2022. július 05. 14:55
Ja. A két ötméteres nem volt egyértelmű. Gratula az ezüsthöz, gyönyörű a világon a másodiknak lenni.
Micó
2022. július 05. 14:55
Szerintem az amerikaiak férfiizét( hormont) kaptak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik