A jordán király megalapítaná a Közel-Kelet NATO-ját

2022. július 06. 16:40

II. Abdelláh király szerint új szelek fújnak a régióban, az orosz-ukrán háború pedig nehéz kihívások elé állította a közel-keleti országokat. Meglepő ötlettel állt elő.

2022. július 06. 16:40
null

Jordánia királya egy interjúban úgy fogalmazott: támogatná egy olyan katonai tömb megalakulását a Közel-Keleten, amely a NATO mintájára működne. A királyság már régóta együttműködik a NATO-val, a szövetség erős partnernek tekinti a közel-keleti országot, így nem meglepő, hogy Abdelláh mintának tekinti az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetét. 

A CNBC-nek a király kijelentette: jelenleg a térségben együttműködési hangulat uralkodik, amelyet az orosz-ukrán háborúból fakadó kihívások miatt ki is kell használni. Az energiaválság, a vízhiány és a migránshullámok miatt minden közel-keleti állam komoly problémák előtt áll, amit szerinte összehangoltan és rendszerben nagyobb eséllyel tudnának kezelni. Ennek a rendszernek lenne az egyik alappillére a katonai tömb, amihez szeretné, ha minél több, hasonló gondolkodású állam csatlakozna. 

Az uralkodó tisztában van vele, hogy ötlete elég formabontó a régiós viszonyok miatt, így azonnal hozzátette:

egy ilyen jellegű katonai szövetség küldetésnyilatkozatának rendkívül aprólékosan kidolgozottnak és világosnak kell lennie, ellenkező esetben félreérthető és zavaró lenne egyes országok számára.

Mint mondta, eljött a Közel-Keleten az az idő, amikor az országoknak egymást kell segíteniük, bármennyire is szokatlan az ilyesmi arrafelé. 

Abdelláh a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, annak hiánya ugyanis bizonytalanságot és instabilitást teremt a régióban, márpedig, mint fogalmazott: „ha én jól vagyok, de te nem, akkor a végén úgyis én fizetem meg az árát”. A király ezzel arra utalt, hogy a térség olajjal és gabonával nem rendelkező országainak nagy segítségre lesz szüksége, különben válságuk kihat a többi államra is. 

Jordánia nemrégiben jelentett be egy tíz évre tervezett gazdasági modernizációs tervet, amely ösztönözné a növekedést és munkahelyet teremtene mintegy egymillió jordániai számára. 

Fotó: MTI/EPA/Juszef Allan

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brüsszelidemokrata
2022. július 12. 19:26
Aztán mit érne vele ? Izrael egyedül eltörölné őket a földről . Még segítség sem kéne
qwrtzq
2022. július 06. 21:14
vagy nem igazolna sehová, mert a világ újrafelosztásában már hogy-hogy nem az elsősorban állnak a baloldal zsoltosai, mint mindig
Trombitás Keresztély
2022. július 06. 19:21
Orbán király biztosan szívesen átigazolna.
Selamat
2022. július 03. 15:20
Simán belefér a jövőbe egy közel-keleti ME NATO. Értelme is van az amerikai NATO-val ellentétben. Aztán jön a távol-keleti FE NATO. Értelme is van az amerikai NATO-val ellentétben. Majd folytatódik a sor az afrikai, dél-amerikai, stb. külön katonai védelmi szervezetekkel, mert ezzel az amerikaik vezényelte, már messze nem védelmi, hanem támadó szervezettel az idióta EU-n kívül senki nem fog akarni együttműködni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik