Megoldásra vár a kriptobányászat kérdése

2022. július 02. 09:03

A Fintech Világa – Blockchain Percek egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast a blokklánc technológiák világáról.

2022. július 02. 09:03
null

Bár egyre többet hallani a kriptovalutákról és más blokklánc megoldásokról, sokaknak ez még mindig ismeretlen terület. Műsorunk éppen ezért segít naprakészen tartani a hallgatókat a technológia gyorsan fejlődő világában. A blockchain technológia alapjait a legújabb híreken és a legérdekesebb vállalkozásokon keresztül mutatjuk meg.

A Bitcoin bányászat energiafogyasztása tavaly átlépte Argentína éves fogyasztását, mostanra pedig Svédországgal van egy szinten. Mindez főleg a legismertebb kriptovaluta által alkalmazott ‘proof-of-work’ (“a munka bizonyítéka”) protokollnak köszönhető. A protokoll lényege ugyanis, hogy a bányászok számítógépeikkel komplex kriptográfiai rejtvényeket oldanak meg ahhoz, hogy tranzakciókat hitelesíthessenek. Amennyiben sikerül megoldaniuk a feladványokat, a tranzakciós adatokat rögzíthetik a blokkláncon és blokkjutalomban részesülnek. A kriptobányászat technológiája tehát alapvetően energiafogyasztásra épül, mégis léteznek alternatívák, amelyek megoldást vagy legalábbis javulást jelenthetnek.

Egyesek szerint a proof-of-work legerősebb alternatívája a ‘proof-of-stake’ (“az érdek bizonyítéka”) protokoll. Ennél az egyezménynél ugyanis nincs szükség bonyolult feladványok megoldására. Ehelyett a bányászok meglévő kriptovalutáikat ajánlják fel a lehetőségért, hogy tranzakciókat hitelesíthessenek. A Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásában Qayum Dániel, a Peak tanácsadója Machán-Csetvei Frigyes műsorvezetővel arról beszélgetnek, hogy az új protokoll megvalósítható-e, és hogy egyes országok milyen szabályozásokkal, esetleg a megújuló energiahasználat ösztönzésével igyekeznek kordában tartani a kriptobányászat hatalmas energiaigényét.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik