Kamatemelésről dönthet az MNB

2022. június 28. 11:32
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatmeghatározó ülést tart. A kamatemelést indokolná, hogy előző nap a forint 404 feletti értéket is mutatott az euróval szemben, de még ma reggel is 402 környékén teljesített a magyar deviza.

Új negatív rekordot döntött a tegnapi nap folyamán a forint euróval szembeni árfolyama, június 27-én délután 404,77-nél járt. Az utóbbi időszakban a forint a szokásosnál is gyengébben teljesített a régiós devizákkal összevetve, de a feltörekvő piacokon is kiugróan gyengén teljesített. A gyengélkedés fő oka a magyar kormány és az Európai Bizottság közt feszülő vita az uniós források folyósításáról, így nem nehéz kitalálni, hogy egy megállapodás hirtelen erősödést hozhatna a magyar devizának, amiről egyelőre még szó sincs.

Ezen a ponton egyre nagyobb figyelem irányul a Magyar Nemzeti Bankra, hiszen a Monetáris Tanács a mai napon tart kamatmeghatározó ülést.

Az előző hónapban a jegybank 50 bázispontos emeléshez folyamodott az irányadó eszközében az egyhetes betéten.

Már ez az emelés is rendkívülinek számított, hiszen egy ideje csak a Monetáris Tanács hó végi ülésein változtatott a jegybank a valódi irányadó eszközén. Az 50 bázispontos emeléssel így az egyhetes betéti tenderrel felkínált kamat mértéke 7,25 százalékra változott.

Az előző emelést az inflációs nyomás fokozódása tette szükségessé, és bár jelenleg is érvényesül ez a nyomás, erre jött még rá a forint euróval szembeni árfolyamának beesése is, így nem lenne meglepő, ha a Monetáris Tanács újabb emelés mellett döntene. Ezt a feltételezést erősíti az a tény is, hogy a forint a dollárral és a fonttal szemben is gyengébb, mint az utóbbi időszakokban. Ugyanakkor kérdés, hogy a múlt havi 50 bázispontos szigorítást folytatják vagy az az előtti 100 bázispontos alapkamat-emelési ütemhez térnek vissza.

A mai napon kora délutánra várható az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntése, amelyről a Makronóm azonnal beszámol majd.

Borítókép: MTI/ Koszticsák Szilárd
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés