Megúszhatja-e az USA a recessziót?

2022. június 23. 15:44
A válasz: nem. Legalábbis a Financial Times által megkérdezett közgazdászok 70 százaléka szerint, akik úgy vélik, jövőre jön a recesszió az Amerikai Egyesült Államokban.

A legfrissebb felmérés – amit a Financial Times és a Chicagói Egyetem kutatóközpontja, az IGM közösen készített – nem hemzseg a vezető közgazdászok optimista nyilatkozataitól.  A megkérdezettek 70 százaléka véli úgy, hogy az USA gazdasága 2023-ban nem tudja elkerülni a recessziót. 

A közvélemény-kutatás még az amerikai jegybank 75 bázispontos emelése előtt készült, de így is  éppen a Fednek az irányadó kamatra vonatkozó szigorításaira fókuszál, rámutatva, hogy a következő időszakban további emelések várhatók. Az FT által megkérdezett negyvenkilenc vezető közgazdász 40 százaléka úgy véli, hogy az ebben illetékes Nemzeti Gazdaságkutató Iroda (National Bureau of Economic Research - NBER) 2023 első vagy második negyedévében recessziót fog hirdetni, míg egyharmada azon a véleményen van, hogy a recesszió valóban nem kerülhető el, de kitolható a jövő év második felére. 

Az NBER definíciója szerint a recesszió az a folyamat, ami a gazdasági aktivitás jelentős visszaesésével, a gazdasági terület egészére hatva több hónapon át tart, hatása pedig minden szegmensben negatívan érződik. (Az 1929-es válságot előidéző recesszió volt eddig a legsúlyosabb.)

A közvélemény-kutatás résztvevőinek véleménye erősen ellentmond a Fed prognózisának a recessziót illetően. Jerome Powell Fed-elnök szerint előrejelzéseikben még mindig a GDP-növekedés és az alacsony munkanélküliségi ráta szerepel, így minden összejöhet egy „puha landoláshoz”, vagyis az infláció legyőzéséhez recesszió nélkül. Ugyanakkor azt is bevallotta, hogy

vannak olyan tényezők, amelyekre a jegybanknak sincs ráhatása, ilyen például a az olajárak kiszámíthatatlansága, ezek pedig alaposan bezavarhatnak a prognózisba.

A megkérdezettek sokkal pesszimistább előrejelzéseket fogalmaztak meg, tekintettel az infláció folyamatos növekedésére és arra, hogy az eddigi monetáris politikai intézkedések messze nem tűnnek olyan súlyúaknak, amelyeket az egyre aggasztóbb helyzet megkívánna. Tara Sinclair, a George Washington Egyetem közgazdász-professzora a „puha landolás” kapcsán úgy fogalmazott: „ez nem egy sima leszállás egy hagyományos kifutóra. Ez olyan, mintha tomboló szélben egy kifeszített kötélre kellene leereszkedni a géppel. Teljesen irreális az az elképzelés, hogy a Fednek sikerül visszaszorítani az inflációt 2 százalék körülire recesszió nélkül”.

Jerome Powell, a Fed elnöke sajtóértekezletet tart a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság ülése után Washingtonban 2022. június 15-én. A Fed 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A legnagyobb egyetértés az egymástól független válaszokban abban mutatkozott, hogy az energiaárak elszállása, valamint az ellátási láncok súlyos problémái a következő egy évben fenntartják és növelik az inflációs mutatókat. Jonathan Wright, a Johns Hopkins Egyetem közgazdásza azt mondta: jelentős a pesszimizmus a stagflációs várakozások tekintetében, bár a körülmények nem hasonlítanak egyelőre az 1970-es évek 20 százalékot is elérő inflációjának, majd az azt követő, Fed általi kamatemelés által előidézett recesszió előzményeihez. 

Christiane Baumeister, a Notre Dame Egyetem közgazdász-professzora szerint a Fed kénytelen lesz további, erős kamatemeléseket végrehajtani az infláció függvényében, a kamatszint pedig a jelenlegi 1,75-ről a jövő évre 4 százalékra is ugorhat.

Ez valamivel meghaladja azt a szintet, amelyet a megkérdezett közgazdászok többsége csúcspontként jelölt meg, bár van olyan közöttük, aki szerint ez sem lesz elegendő.

Dean Croushore, aki jelenleg a Richmondi Egyetem tanára, de előtte 14 éven át a Fed-nél dolgozott, úgy fogalmazott: a FED túl hosszú ideig habozott, ezért elképzelhető, hogy az 5 százalékos emelést is el kell érnie, mégpedig nem lassú tempóban. 
„Ha egy kicsit felgyorsítanák a kamatemeléseket, az rövid távon okozhat pénzügyi ingadozást, de elkerülhetik vele a későbbi, drasztikusabb lépéseket” – mondta. 

Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök, Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankrendszer, a Federal Reserve System elnöke és Janet Yellen pénzügyminiszter tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2022. május 31-én.
MTI/AP/Evan Vucci


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés