Csúcson a foglalkoztatottság, stabil a munkaerőpiac

2022. június 23. 10:42
Továbbra is csúcson a foglalkoztatottság: a hazai elsődleges munkaerőpiacon 87 ezer új munkahely jött létre egy év alatt. A közfoglalkoztatottak létszáma 5 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig 18 ezerrel volt több az előző év azonos időszakához képest, így március-május átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4 693 ezer fő volt.
Szerző: Horváth András, Magyar Bankholding

Az előző hónapban a 15-74 éves népesség 66,2 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon, a tavalyi év azonos hónapjában mért 65,2 százalékos aktivitási rátával szemben. Ugyanebben a hónapban a nemzetközi statisztikai módszertan szerinti munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt, az előző havi 3,6 százalék után, és az előző év azonos hónapjában mért 3,9 százalékos szint után.

Kevesebb az álláskereső

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 2022 májusában 233,6 ezer álláskereső szerepelt, ami 40 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. 

Az álláskeresők száma az előző év azonos hónapjához képest 14,7 százalékkal csökkent,

míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 3,4 százalékkal lett kevesebb. A tárgyhónapban összesen 28,8 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 8,7 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőtt.

A munkaadók 2022 májusban  összesen 28,3 ezer üres álláshelyet jelentettek be, így összességében a hónapban 91,4 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 66,0 ezer maradt betöltetlen, az előző havi 63,2 ezer után.

Szektorális szezonalitás

Stabil képet mutatott a hazai munkaerőpiac 2022 I. negyedévében szektoriális bontásban is. A mezőgazdaságban a téli szezonalitásnak megfelelően 11 ezerrel csökkent, az építőiparban és a nem piaci szolgáltatások területén nem változott, miközben a feldolgozóiparban 11 ezerrel, a piaci szolgáltatások területén pedig 104 ezerrel nőtt a foglalkoztatotti létszám.

Erős a kereslet a munkaerő iránt

A magyar munkaerőpiac stabilan visszatért a pandémia előtti állapotába, a feszesség és a foglalkoztatottság új csúcson van,

a betöltetlen álláshelyek száma alapján pedig továbbra is erős kereslet mutatkozik a munkaerő iránt. Viszont az év eleje óta visszatért erős munkaerő kereslet ellenére is igen lassú tempóban tud már csak tovább bővülni a foglalkoztatotti létszám, a még elméletben bevonható munkaerő minősége láthatóan igen alacsony és a földrajzi elhelyezkedése sem találkozik a kereslettel, így egyelőre – a három éve már látott – jelentős akadály látszik a 4,7 millió fős szint fölé bővülés előtt.

Az ukrajnai háború egyelőre semmilyen látható hatást nem gyakorolt a hazai munkaerő iránti kereslet szintjére,

de további durva eszkaláció esetén negatív kockázatot is jelenthet a hazai gazdaság számára a konfliktus, azonban a menekültek egy része átmenetileg akár enyhítheti is a hazai munkaerőhiányos állapotot, főként a nyári, szezonálisan erős időszakban. Várakozásunk szerint idén 3,1 százalék lehet az átlagos munkanélküliségi ráta.

A munkaerőhiányos helyzet egyben igazolja az aggodalmakat az egyre erősebb inflációs kockázatokról is, mivel a munkaerőpiaci feszesség látványos emelkedése az amúgy is gyors bérnövekedés ütemét még tovább gyorsítja, pluszban hozzáadódva az elszabaduló energia- és alapanyag költségekhez. A munkaerőpiaci adatokból kiindulva azonban az indokoltan elindított kamatemelési ciklus várhatóan nem fog problémát okozni a munkaerőpiaci dinamikában, amennyiben megközelítőleg sikerül eltalálni a neutrális kamatszintet és nem esnek túlzott szigorba a jegybankok. Abból következően, hogy a foglalkoztatható állapotban lévő hazai munkaerő mennyisége ismét a végéhez közelít, vagyis jelenlegi állapotában a teljes foglalkoztatottság közelében áll a piac, így

a vállalatok ismét a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak, ami pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság szempontjából.

A gyors helyreállás ellenére még látszanak minimális utóhatások, néhány szektor, köztük a külföldiek keresletére építő budapesti turizmus teljes helyreállása mostanában kezd kibontakozni, miközben a korábban itt foglalkoztatott munkaerő könnyedén megtalálta a számítását más szektorokban, jelenleg pedig az alap bérfolyamatokat erősítve, csak kiemelt bérajánlatokkal lehet csak visszacsábítani az eredeti helyre a munkaerőt.

A Makronóm Intézet kommentárja

Foglalkoztatás


A Makronóm Intézet vállalati megkérdezésen alapuló körképéből is megerősíti: a munkaerőpiac továbbra is feszes.

A megkérdezett vállalkozások, úgy a meglévő munkaerő megtartásával, mint az új munkatársak felvételével kapcsolatban kihívásokkal szembesülnek. Mindkét kihívásban jelentős szerepe van a gazdaságban tapasztalható erős bérversenynek, míg a toborzás területén a munkavállalók képzettségbeli hiánya is kihívást jelent. Utóbbit a vállalkozások belső képzések és tanfolyamok révén próbálják orvosolni, akár új munkaerő esetében is. Lényeges kiemelni, hogy a belső képzések megvalósításához a vállalkozások munkavállalónként akár félmillió forint összegű, feltételesen vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehetnek, mikro- és kisvállalkozások esetében 70 százalékos támogatási intenzitással (GINOP Plusz 3.2.1-es konstrukció). A támogatás akkor válik vissza nem térítendővé, ha a vállalkozások a képzések után továbbfoglalkoztatják a munkavállalókat és emelik munkabérüket.

A magyar gazdaságban továbbra is tapasztalható erős keresletre mutat rá, hogy az általunk megkérdezett vállalkozások meghatározó hányada középtávon létszámbővítést tervez. Akadt olyan vállalkozó, akinél a jelenlegi létszám megduplázását tervezik. A jövőre vonatkozó létszámterveket a vállalkozások többségénél a – továbbra is rekordmagas szinten lévő – megrendelésállomány is befolyásolja. Kiemelendő, hogy – főként az építőiparban – számos vállalkozás vár enyhülést a munkaerőpiaci kihívások területén a közeljövőben.

(Borítókép: MTI/Vasvári Tamás)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés