Mutatjuk mire érdemes odafigyelni a vakáció során

2022. június 21. 14:59
A külföldi nyaralásra érdemes felkészíteni a fiatalokat, különösen akkor, ha már van saját bankkártyájuk vagy szülők nélkül, barátokkal mennek pihenni.

Egy kártyás vásárlásnál például számolni kell az árfolyamváltozással, de az is előfordulhat, hogy egy alacsony összegű bankkártyás vásárlást az üzletben megtagadnak és a készpénzes fizetést biztosítják csak meghatározott értékhatár alatt. Az egyik ismert kereskedelmi bank ajánlása alapján a készpénzfelvételnél is érdemes résen lenni – figyelmezteti cikkében az üzletem.hu a külföldre utazó családokat, gyerekeket, felnőtteket.

Jön a vakáció, várhatóan sokan indulnak külföldre is az idén, miután az utóbbi két évben a járvány miatt erre nem feltétlenül volt lehetőség. Az utazás és táborozás során azonban előfordulhat, hogy a Magyarországon megszokottól eltérően kell fizetni a különböző termékekért, szolgáltatásokért. Az Üzletem cikkében az ismert kereskedelmi bank szakértői a nyári szezon indulásának apropóján pár hasznos javaslattal segítik a külföldre tartó fiatalokat.

Tippek, tanácsok, javaslatok

Magyarországon a jogszabályok szerint minimális összegű terméknél – legyen az egy gyufa vagy egyetlen zsemle – is köteles a kereskedő biztosítani a kártyás fizetést. Ez külföldön nem mindenhol van így. Ritkán, de előfordulhat, hogy a boltos nemet mond, ha túl alacsony összegről van szó. Ilyen esetben már szükség lehet a helyi készpénzre – erre megoldás az ATM-es készpénzfelvétel. Utazás előtt azonban érdemes tájékozódni, hogy az adott országban mennyibe kerül egy-egy automatás tranzakció.

Indul a szokásos Adria vs Balaton csata – megnéztük, idén mi éri meg jobban

Ha készpénzre van szükség, akkor érdemes az árfolyamokkal is tisztában lenni, azok változása miatt kisebb vagy nagyobb is lehet a kiadás, mint amennyivel a nyaralók az utazás előtt számoltak. Természetesen, ahogy belföldön is, külföldön is vigyázni kell a kártyára vagy az okostelefonra, amellyel fizetni lehet. Senkinek nem szabad odaadni, a visszaélések elkerülése érdekében.
A készpénzre egyfajta tartalékként kell gondolni, nem szerencsés nagyobb összeget vinni a nyaralásra, pláne nem állandóan magunknál tartani.

Az utazás előtt tanácsos beállítani kártyaköltési limiteket az e-bankon vagy a mobilbankon keresztül, így megelőzhető, hogy komolyabb összeget vonjanak le a kártyához kötött számláról, ezáltal elkerülhetők a kellemetlen meglepetések.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés