Az amerikai kormány a határmenti városokból az ország más területeire szállítaná a migránsokat

2022. július 1. 16:40
Az amerikai kormány azt tervezi, hogy a túlterhelt határmenti városokból az ország más területeire szállítja a migránsokat, jelentette hétfőn az amerikai sajtó.

A New York Post című amerikai napilap írása szerint Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter buszokkal szállítatná el a határ menti városokból a bevándorlókat, ezzel könnyítve a túlterhelt települések helyzetén. Az NBC amerikai televízió birtokába került minisztériumi dokumentumok szerint egyes migránsokat többek között Los Angelesbe, Albuquerquebe, Houstonba és Dallasba vinnék.

Hétfőn August Pfluger, Texas állam republikánus kongresszusi képviselője levelet küldött a belbiztonsági miniszternek, amelyben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kormány migránsokat küldene a texasi San Angelo városába is, amelynek infrastruktúrája, mint Pfluger fogalmazott, csak korlátozottan alkalmas a nagy beáramlás kezelésére.

„San Angelo barátságos közösség, de a település nem jelentkezett önként erre a feladatra, és nem is felelős a határon kialakult válságos helyzetért”, 

mondta Pfluger a New York Postnak. „Ez a helyzet a belbiztonsági minisztérium rövidlátó politikájának közvetlen eredménye, amely ösztönzi az illegális bevándorlást”  tette hozzá a kongresszusi képviselő.

Jelenleg azokat a bevándorlókat, akik illegálisan lépik át az Egyesült Államok határát, és menedékjogot kérnek, szabadon engedik, miután a határőrség és az amerikai bevándorlási és vámügyi hatóság (ICE) nyilvántartásba vette őket. A migránsok általában az Egyesült Államok belsejében lévő városokba szeretnének eljutni, és nem tervezik, hogy a határ menti közösségekben maradnak. Azonban amíg arra várnak, hogy buszjegyet vagy repülőjegyet kapjanak a végső úticéljukig, általában ezekben a mexikói határ közelében fekvő településeken maradnak.

Ha a migránsokat a határ menti városokból más közösségekbe szállítják, az „a határ menti közösségekre nehezedő nyomás egy részét enyhíti, viszont más közösségekben problémát okoz majd” – mondta Robert Beau Nettleton, a Texas állambeli Val Verde megye közigazgatási biztosa a New York Postnak.

„Még mindig sokan vannak az Egyesült Államok nagyobb városaiban, akik nem gondolják, hogy probléma van a határon. Nem foglalkoznak vele. Amikor majd elkezdik a több ezer migránst kitenni a hátsó udvarukba, akkor talán megértik, hogy valóban létezik a probléma” – tette hozzá Nettleton, aki a bevándorlók költöztetését csak politikai trükknek nevezte.

Nem ez az első alkalom, hogy migránsokat szállítanak buszokkal a határmenti településekről az ország belsejében fekvő városokba. Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója április óta több mint 2000 bevándorlót küldött az Egyesült Államok szövetségi fővárosába, Washingtonba.

A szövetségi kormányzat ugyanis április elején megkezdte a migránsok átszállítását a határról Uvalde nyugat-texasi városba. Ez a texasiak jó részében felháborodást keltett, és Abbott bejelentette, hogy a határról egyenesen az Egyesült Államok fővárosába küld buszokat az országba belépő menekültekkel. Őket a törvényhozás központi épületéhez, a Capitoliumhoz szállítják. Ott „a Biden-kormánynak lehetősége nyílik közvetlenül ellátni azokat az embereket, akiket ők engedtek át a határon” – jelentette ki Abbott még áprilisban.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés