Makronóm: depresszió és recesszió

Depresszió és recesszió: az áremelkedéstől való félelem rekordalacsony szintre tolta az amerikai fogyasztói hangulatot

2022. június 21. 9:51
Válságok idején általános tendencia a fogyasztói hangulatindex csökkenése. Így volt ez az 1980-as, az 1990-es és a 2000-es évek válságai alatt is, ami folytatódott a pandémia és Ukrajna orosz inváziója alatt is. Ennek a tendenciának az érvényesülését alátámasztják a Michigani Egyetem kutatásának eredményei is.
Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

A kutatás legfrissebb júniusi eredményei szerint az általános fogyasztói hangulat tovább zuhant. A kutatásban bázisnak az 1966-os fogyasztói hangulatot tekintik, viszont három különböző fajta mutatószámot is elkülönítenek: mérik az összetett fogyasztói hangulatot, a jelenlegi gazdasági feltételeket és a fogyasztói várakozásokat. Mindhárom mutatószámban közös tulajdonság, hogy az előző hónap májusi adataihoz képest június elejére jelentős zuhanást mutattak ki.

Rekordalacsony fogyasztói hangulat uralkodik

Az összetett fogyasztói hangulatindexe előző hónapban mért 58,4 pontról június elejére 8,2 ponttal 50,2 pontra csökkent, ami százalékosan kifejezve egy 14 százalékos veszteségként könyvelhető el. A jelenlegi gazdasági feltételek indexe is hasonló pályát írt le május óta: májusban még 63,3 ponton állt, ami 7,9 pontos csökkenéssel június elejére 55,4 pontra esett. Ez az előzőnél valamivel kisebb, de így is 12,5 százalékos csökkenést jelent. A harmadik index, a fogyasztói várakozások indexe igazából egy alindex, ami az AIER (American Institute for Economic Research) egyik vezető mutatója. Ez a mutató is jelentős esést könyvelhetett el, hiszen 46,8 ponton áll jelenleg az előző hónap 55,2 pontos eredményéhez képest, ami így 8,4 pontos differenciát és 15,2 százalékos esést jelent.

A három index június eleji számszerű eredményeit hosszabb idősíkon érdemes értékelni. Az összetett fogyasztói hangulat 50,2 pontos eredménye rekordalacsony szintet jelent, amely azonban összhangban van a korábbi recessziókkal is. Ehhez hasonlóan az 55,4 pontos jelenlegi gazdasági feltételek indexe is rekordalacsony szintet ért el idén június elején. A fogyasztói várakozások 46,8 pontos értékéről sok mindent elárul az a tény, hogy az index 1980 májusa óta a legalacsonyabb szintet produkálta.

Egyre romlik a fogyasztók pénzügyi helyzete

Összességében az jól kivehető a fenti adatokból, hogy a hangulatindex minden összetevője meredek esést produkált június elejére. Az üzleti feltételekben 24 százalékos romlás figyelhető meg a következő évre májushoz képest, ami egy elég meredek esésként értelmezhető. A negatív tendenciához hozzátartozik az is, hogy a fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket 2013 óta a legrosszabbul értékelték, és a fogyasztók 36 százaléka ebben az emelkedő inflációnak tulajdonított kulcsfontosságú jelentőséget. De 20 százalékos romlás figyelhető meg a fogyasztók személyes pénzügyi helyzetükről alkotott véleményében is, amiben az infláció szintén fontos tényező, hiszen a fogyasztók közel fele – egész pontosan 46 százaléka – az infláció miatt nyilatkozott ilyen negatívan. Májusban a saját pénzügyi helyzetüket negatívan értékelők még csak 36 százaléka látta az inflációban a probléma forrását.

Csúcson az inflációs várakozás

Az infláció világszerte kihívást jelent. Az egyetem kutatása szerint az egy éves inflációs várakozás 5,4 százalékra emelkedett, ami 1981 óta a legmagasabb szintet jelenti. 2005 óta többször volt példa arra, hogy az egy éves inflációs várakozások 3,5 százalék fölé emelkedtek, de ezek rövid időn belül vissza is estek. Ha az 5 éves inflációs várakozásokra ugrunk akkor ott is emelkedésnek lehetünk szemtanúi. Június elején 3,3 százalékos várakozást mértek ebben a kategóriában, ami a 2008 júniusi várakozás óta a legmagasabb, de még beleesik a 25 éves ingadozási sávba, hiszen 25 év alatt az 5 éves várakozások 2,2 és 3,5 százalék közti ingadoztak.

Mindezen tendenciákat – a fogyasztói hangulat beesését és az inflációs várakozások emelkedését – fűti a februárban megindított orosz invázió Ukrajna ellen. A konfliktus az élelmiszerárak emelkedése mellett a gáz árának dinamikus emelkedésével is terheli a fogyasztókat. Ez utóbbi ára a múlt hónaphoz képest 65 százalékos növekményt mutat jelenleg. A kutatásban a fogyasztók 30 százaléka azonosítja az egyik fő problémaként az egyre elviselhetetlenebb gázáremelkedést, szemben az előző év azonos időszakában nyilatkozó fogyasztók 13 százalékával.

Bizonytalan jövő

Összességében a nemzetközi szinten is érvényesülő tendenciák közül az infláció dinamikus emelkedése okozza főként a fogyasztói hangulat bezuhanását. A tartós áremelkedést és pénzromlást főként az ukrajnai konfliktus fűti. A tendenciák stabilizálódását mindenképpen tanácsos lenne elkerülni, hiszen ezek hatással vannak a fogyasztói és az üzleti döntéshozatalra, valamint torzítja a gazdasági tevékenységet is. De a gazdasági kockázatok jelen állás szerint továbbra is magasnak mondhatók: az infláció tovább emelkedik, a FED szigorítási ciklusba kezdett, egyre valószínűbb az ukrajnai konfliktus elhúzódása, Kínában pedig újabb lezárások következnek. De a gazdasági vonalon kívül más területek is befolyással vannak a fogyasztói hangulatra, elég csupán az amerikai félidő választások közeledtével valószínűleg megszaporodó negatív politikai hirdetések megjelenésére gondolnunk. Mindezek a fogyasztói hangulat esésével az általános gazdasági kilátásokat továbbra is bizonytalanságban tartják.

Borítókép: MTI/ EPA/ John G. Mabanglo


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés