Terápiás jelleggel gyűltek össze az oroszországi oligarchák és vállalati vezetők

2022. június 18. 15:25
Az oroszok idén is megrendezték a Nemzetközi Gazdasági Fórumot, ami érthető okokból minden volt, csak nem nemzetközi. A szankciók miatt nyugati befektetők nem tették tiszteletüket, a hangulat ennek ellenére kifejezetten optimista volt.

Háború ide vagy oda, Oroszország idén is megrendezte a hagyományos szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumot.  Az esemény nemzetközi jellegét ebben az esetben annyira nem hangsúlyozták, hiszen a nyugati befektetők a szankciók miatt alapból távol tartják magukat.

A Financial Times beszámolója szerint az esemény központi témái az Ukrajna ellen vívott háború gazdasági következményei és a szankciók voltak. Bár a konferenciát kifejezetten azért hozták létre annak idején, hogy a külföldi befektetőket Oroszországba csábítsák, a gazdasági tiltások miatt ezúttal inkább terápiás jelleggel gyűltek össze az oroszországi (és néhány baráti országból érkezett) oligarchák és vállalati vezetők.

A hangulat egyszerre volt derűs és pesszimista. Konsztantyin Malofejev milliárdos üzletember úgy összegzett: „Az idei a legjobb gazdasági év Oroszország számára a Szovjetunió összeomlása óta.” Akadtak persze kevésbé lelkes, külföldi befektetés nélkül maradt üzletemberek is, az egyikük csendben meg is jegyezte: „minden évben kötöttem valamilyen szerződést az olaszokkal vagy a japánokkal, vagy bárkivel. Most nincs kivel és nincs mit aláírni”. Egy orosz ipari cégvezető lehangolónak minősítette az eseményt. Mint mondta: „Mindenki azt kérdezi a másiktól, hogyan tudja kezelni a szankciókat. Szomorú az egész”. Az esemény súlytalanná válását jól jelzi, hogy a résztvevő államok zömét a gazdaságilag nem éppen kirobbanó formában lévő országok, például Venezuela és Mianmar alkották,

ahhoz pedig már nem is kell kommentárt fűzni, hogy a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság képviselői, valamint az afgán tálibok is szerepeltek a vendéglistán. 

A konferencia előadásai és panelbeszélgetései ennek megfelelően nem is a nagyívű befektetésekről és a külföldi lehetőségekről szóltak, inkább arról, hogyan lehet a szankciók ellenére stabil szinten tartani a gazdaságot. Elvira Nabiullina jegybankelnök például arra szólította fel a vállalkozókat, hogy

felejtsék el az exportorientált szemléletet, és összpontosítsanak a hazai piacra.

A maroknyi nyugati üzletember – akik zömében névtelenségbe burkolóztak, és még azt sem engedték, hogy névtáblát készítsenek nekik – ugyanakkor nem titkolta aggodalmát a szankciók miatt, amelyek szerintük többet ártanak a Nyugatnak, mint Oroszországnak. Egyikük arról panaszkodott, hogy Oroszország differenciált energiaárakat vezetett be a piacon (Kína például 40 százalékos energiakedvezményt kap), ezzel hátrányba hozva a megítélése szerint ellenséges országokat. 

Ugyanezt az oroszok sokkal vidámabban értékelik. Malofejev a szankciók negatív hatása kapcsán úgy nyilatkozott: „a nyugati országok és vállalkozások szenvednek az energiaárak emelkedésétől, míg az oroszok csak nyernek a szankciókkal. Olyan piaci réseket fedeztünk fel, amelyekről régebben álmodni sem mertünk volna. Az egyedüli szégyen az, hogy ezeket nem magunktól, hanem a nyugati szankciók miatt vettük észre.”

Nyitókép: Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázipari monopólium vezérigazgatója a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 16-án.
MTI/EPA/Anatolij Malcev


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés