Kiderült: a jegybankok áprilisban újra aranylázban égtek

2022. június 14. 7:02
Az arany fontos szerepet játszik a központi bankok tartalékkezelésében, akik egyben jelentős aranytulajdonosok. 2022-ben eddig a jegybankok havi aktivitása az arany terén a nettó vásárlások és eladások között ingadozott, és meglehetősen kis számú bankhoz kötődött.

A globális jegybanki aranytartalékok áprilisban 19,4 tonnával nőttek a rendelkezésre álló adatok alapján, azaz a nettó vásárlások felé fordultak. Üzbegisztán volt a legnagyobb vásárló a hónapban, 8,7 tonnával növelte aranytartalékait.

Áprilisban négy bank járult hozzá a bruttó 20,5 tonnás vásárlásokhoz.

Üzbegisztán (+8,7 tonna) és Kazahsztán (+5,3 tonna) aranytartaléka emelkedett a leginkább a hónap során. Törökország idén is folytatta aranyvásárlását, áprilisban további 5,6 tonnával növelte aranytartalékát, ezzel 436,7 tonnára növelte aranytartalékait. India töredékével, 0,9 tonnával 761,3 tonnára növelte aranykészletét.

A bruttó eladások is kis számú központi bankra korlátozódtak. Németország (-0,9 tonna) volt figyelemre méltó eladó a hónapban – valószínűleg az érmeveréssel kapcsolatos az aktivitásuk. Mexikó (-0,1 tonna) és Csehország (-0,1 tonna) további kisebb eladók voltak a hónapban.

Az év eddigi részében a központi bankok összességében nettó vásárlók maradnak. Egyiptom a legnagyobb vásárló a márciusi 44,1 tonnás vaskos vásárlás után, de Törökország sem sokkal marad le mögötte, amely április végéig 42,5 tonnát vásárolt. Kazahsztán (-29t) és Üzbegisztán (-15,9t) az áprilisi vásárlások ellenére továbbra is a legnagyobb eladók 2022-ben.

A központi bankok terén figyelemre méltó fejlemény, hogy a cseh központi bank leendő elnöke egy interjúban kijelentette, szerinte a központi banknak jelentősen növelnie kellene aranytartalékát „11 tonnáról 100 tonnára vagy még többre”, a hivatalos tartalékok várható hozamának növelésére és a Cseh Nemzeti Bank (CNB) "nyereségessé" tételére javasolt stratégia részeként. Ales Michl elmondta, hogy szerinte az aranytartalékok növelésének fokozatosan, "több év alatt" kell történnie, hangsúlyozva, hogy az arany "jó a diverzifikációra...".

A táblázat az 2022. április 30-ig érvényes adatokat tartalmazza. A diagram csak a 0,5 tonnás vagy nagyobb vásárlásokat/eladásokat tartalmazza.

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megint az arany lesz a fedezet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés